Hamarosan érkezik a Samsung 850 EVO SSD sorozata

Az új SSD meghajtók a nagysikerű, méltán népszerű 840 EVO család tagjait váltják majd a piacon.

Hamarosan érkezik a Samsung 850 EVO SSD sorozata

A Samsung a júliusban megrendezett SSD Global Summit alkalmával már elárulta, műhelyében olyan 3D V-NAND memóriachipek készülnek, amelyek cellánként kettő helyett három bit tárolására is képesek lesznek, azaz nem 2-bites MLC, hanem 3-bites MLC technológiára alapoznak. Hogy miért nem nevezi a cég TLC-nek a szóban forgó NAND Flash memóriatípust? Azért, mert a TLC NAND Flash a kezdeti időkben nem kapott valami pozitív fogadtatást, de idővel – a fejlesztéseknek hála – bebizonyosodott, hogy a sokak által zsákutcának vélt eljárás a költséghatékony SSD meghajtók új korszakát hozhatja el, hiszen messze nem olyan puhány, mint amilyennek elsőre tűnt.

A Samsung nemrégiben bemutatta a piac első olyan átlagfelhasználóknak szánt SSD meghajtó sorozatát, amelynek tagjai háromdimenziós, MLC alapú V-NAND memóriachipekkel érkeznek – ezek az SSD meghajtók a 850 Pro sorozatot erősítik. Várható volt, hogy a 840-es sorozat mintájára a 850-es sorozatba is megérkeznek a költséghatékonyabb 3D V-NAND alapú termékek, és a legfrissebb információk alapján így is lesz: nemsokára kereskedelmi forgalomba kerülnek a 850 EVO család tagjai.

Egy Samsung 850 Pro SSD. A 850 EVO modellről még nincs fotónk

Az új SSD meghajtók a rendelkezésre álló információk szerint ugyanúgy 32 rétegű 3D V-NAND Flash memóriachipekre alapoznak, mit a 850 Pro sorozat tagjai, ám a lapkákon elhelyezett cellák már nem 2 bitnyi, hanem 3 bitnyi adat tárolására képesek, azaz a klasszikus értelemben véve TLC alapúak lesznek.

A 850 EVO sorozat tagjainak várható tulajdonságairól egyelőre nem esett szó, így nem tudható, a 850 Pro modellekhez képest milyen teljesítményt kínálnak, valamint az is rejtély, mennyire lesznek strapabíróak. A strapabíróság miatt persze kár lehet aggódni, hiszen a Samsung olyan SSD meghajtóról nem tud, amelynél a NAND Flash memóriachipek felmondták volna a szolgálatot – előbb adhatja fel a harcot az SSD vezérlő, de szerencsére az efféle meghibásodás is nagyon-nagyon ritka. A 850 Pro családra vállalt garanciaidő azért jól mutatja, hogy a cég bízik termékében, hiszen a szóban forgó SSD meghajtókra a piacon egyedüliként vállal 10 év garanciát. Hogy a 850 EVO modellek mennyi garanciaidőt kapnak? 10 évet szinte biztosan nem, de az 5 év sem lenne rossz – márpedig utóbbira forrásaink szerint nagyon nagy esély van.

A dolgok jelenlegi állása szerint valamikor november folyamán érkezhetnek meg a 850 EVO sorozat tagjai, méghozzá a 850 PRO modelleknél kedvezőbb áron, hiszen a belépőszintet veszik majd célba. Utóbbiak, azaz a 850 PRO sorozatú SSD meghajtók egyébként napokon belül feltűnnek az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward