Hálózati adattároló Gigabyte módra

A Gigabyte belépett a hálózati adattárolók piacára, ahol elsőként egy négylemezes NAS-t mutatott be.

Hálózati adattároló Gigabyte módra

Az ASUS-hoz hasonlóan – aki ASUStor néven kínálja hálózati adattárolóit – a Gigabyte is belépett a NAS piacra, igaz, ott egyelőre még csak egyetlen egy termékkel képviselteti magát.

A  vállalat Home NAS családjában elsőként egy négylemezes, GR-EZI04H típusjelzéssel ellátott modell tűnt fel, ami átlagfelhasználók, illetve kis- és közepes irodák számára egyaránt jó választás lehet.

A friss NAS Intel Atom processzor köré épül, formátumát tekintve pedig tökéletesen beleillik a négylemezes hálózati adattárolók kínálatába. A zárható előlapi ajtó mögött négy darab, ugyancsak zárható adattároló fiókot találunk, amelyekben 3,5 colos és 2,5 colos formátumú adattárolók kaphatnak helyet – szám szerint négy. A NAS SATA 3 Gbps-os és SATA 6 Gbps-os adattárolókat egyaránt fogad.

A 220 x 183,5 x 146,5 milliméteres mérettel rendelkező ház belsejében egy Intel Atom D2500-as processzor lapul, amely két processzormagot tartalmaz és 1,8 GHz-es órajelen ketyeg. A központi egység mellé nem a megszokott NM10-es platformvezérlőt társították, hanem egy ICH10R típusú déli hidat, ami az Intel 4-es és 5-ös sorozatú alaplapjairól lehet ismerős. A rendszer RAID 0,1,5,10 és JBOD támogatást egyaránt kínál, belső fájlrendszerként pedig xfs-t használ. A külső adattárolók esetében az EXT3, EXT4, NTFS és FAT32 fájlrendszerek támogatottak. A NAS alap esetben 2 GB-nyi DDR3-1066 MHz-es rendszermemóriát tartalmaz, méghozzá egy So-DIMM modul formájában. Igény esetén a rendszermemória 4 GB-ig bővíthető – ekkor a meglévő 2 GB-os So-DIMM modul helyére kell bepakolni az új memóriamodult.

A friss NAS két darab USB 2.0-s és két darab USB 3.0-s porttal érkezik, de ezeken kívül két Gigabites Ethertnet portot és egy D-Sub videó kimenetet is kínál. A NAS Windows Home Server 2011-es, illetve beágyazott Linux operációs rendszert futtathat – választásunktól függően. A rendszer halk, de hatékony hűtéséről két darab, egyenként 60 milliméteres átmérőjű légkeverő gondoskodik.

Az új NAS a szokásos alap funkciókat vonultatja fel, azaz kínál médiaszervert, webes fájlmenedzsert, letöltő központot (torrent klienssel), valamint adatmentések készítésére és tárolására is alkalmas. Az újdonság okostelefontokkal és táblákkal is használható – mindegy, hogy iOS vagy Android operációs rendszert futtat az adott mobil eszköz.

A Gigabyte GR-EZI04H típusjelzéssel ellátott hálózati adattárolója 700 dollár körüli ajánlott végfelhasználói áron érkezhet, azaz nem lesz olcsó. A TweakTown munkatársai már ki is próbálták a terméket, így akik kíváncsiak az új NAS-ra, itt részletesebb képet is kaphatnak róla.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward