Ha nem szereti a zsúfolt buszokat, a Google Térkép újításának örülni fog

A Google a városi közlekedést szeretné ezúttal kellemesebb élménnyé tenni a felhasználók számára.

Ha nem szereti a zsúfolt buszokat, a Google Térkép újításának örülni fog

A Google Térkép folyamatosan tud új lehetőségekkel gyarapodni, ezúttal például olyan funkciók váltak széles körben elérhetővé, amik a buszok, metróvonalak és más közlekedési eszközök esetén rendkívül jó szolgálatot tehetnek. Látható lesz valós időben az egyes járatoknak a menetideje, így a késése is, és azt is lehet majd előre tudni, hogy mekkora tömeg várható a buszon.

Sokszor előfordult már valószínűleg a tömegközlekedést aktívan használókkal, hogy várakoztak a menetrend szerinti járatukra, de az percekkel később sem futott be. Ekkor az ember elkezd gondolkodni, hogy talán lekéste az indulást vagy szimplán nem közlekedik a járat, és ilyenkor fog segíteni a Google Térkép. A szolgáltatáson belül a menetadatok beírását követően ki lehet majd választani az adott buszt, villamost vagy egyebet, és rögtön meg fog jelenni, hogy éppen hol jár, így azonnal fény derülhet arra is, hogy hosszasan késik, és percre pontosan láthatóvá válik az is, hogy éppen pontosan mennyit késik.

Néhány területen ilyen szolgáltatás egyébként is biztosított, de elvileg a Google olyan helyen is képes lesz plusz információval szolgálni, ahol a helyi közlekedési vállalat alapjában véve nem közöl ilyen adatot az utasokkal. Amennyiben valahova időre kellene odaérnie az embernek, de nem megfelelően halad a tömegközlekedéssel, akkor ezt esetlegesen jelezni is tudja mások számára, méghozzá úgy, hogy tisztában lehet azzal, hogy mennyi ideig kell még rá várni. A Google Térkép pedig reagálni is tud a késésekre, az útvonal újratervezésében nagy segítséget jelent majd a felhasználók számára. Hiszen az egyik járat késése okán lecsúszhat egy másik járatáról, ami persze ugyanolyan kellemetlen lesz a Google Térkép használata mellett is, mint anélkül, de egy legalább egyszerűbben képes alternatív megoldást találni a felhasználó az útja folytatásához.

Amikor a Google Térkép megtervez egy útvonalat, akkor sok információt tud mutatni a vonallal kapcsolatban, és ezek között már az is szerepelni fog, hogy mennyien utazhatnak majd a kiszemelt járaton, járatokon. A program adott esetben azt is ki fogja majd írni, ha jó eséllyel már nem lehet majd ülőhelyet találni a járművön. Ha kedvezőtlen adatokat lát az eszköz tulajdonosa, akkor megnézheti, hogy esetleg egy későbbi járaton mire kell számítani, vagy tervezhet olyan útvonalat, ami kevésbé terhelt az utazók által. A Google már rendelkezik tapasztalattal ilyen funkció terén, a boltoknál és más helyeknél már 2016 óta van ilyen információ, így remélhetőleg jól működik majd a tömegközlekedésnél, és a felhasználók hasznára válhat.

Galéria megnyitása

Ennél az újításnál azt azért el kell mondani, hogy a menetidő kijelzésével ellentétben nem valós idejű adatokon alapul, ami azt jelenti, hogy nem lesz képes a különleges helyzeteket előre jelezni. Ha éppen egy iskolás csoport száll fel egy egyébként általában szinte üresen közlekedő délelőtti járatra, akkor könnyen lehet, hogy egy aránylag üresnek jelölt járaton sem marad majd hely a felhasználónak. Ettől függetlenül az esetek többségében jól jöhet majd, és minden bizonnyal nagyon örülnek majd ennek azok az emberek, akik inkább az üresebb járatokat részesítik előnyben.

Ezek a funkciók a Google Térképen eleinte világszerte 200 nagyobb városban lesznek elérhetőek. Sajnos azt nem lehet tudni egyelőre, hogy magyar város felkerült-e a listára, de ha igen, akkor az biztos, hogy elsőként Budapesten fog ez működni. Az Android és az iOS esetében egyaránt használható az újítás, a böngészős felületről viszont nem esett szó, tehát ezen a fronton még elképzelhető, hogy várat magára.

Google Térkép: iOS | Android

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap