GP106-os helyett GP104-es GPU kerül az új GTX 1060-asokra?

A furcsának tűnő lépés több szempontból is logikus lehet.

GP106-os helyett GP104-es GPU kerül az új GTX 1060-asokra?

Az Nvidia hamarosan piacra dobja legújabb GeForce GTX 1060-as videokártyáját, amelynek legnagyobb különlegessége az lesz, hogy GDDR5-ös helyett már GDDR5X típusú memórialapkákat alkalmaz. Ez a változás jótékony hatást gyakorol majd a memória-sávszélességre, igaz, az aktuális információk szerint így sem szárnyalja túl azt a variánst, amely rövid ideig volt forgalomban a maga 9 GHz-es GDDR5-ös VRAM-jával.

Az új videokártya érkezésére már a hivatalos weboldal is utal, így csak idő kérdése, pontosan mikor kerül forgalomba. Mivel a Radeon RX 590 a legújabb pletykák alapján holnap jelenik meg, várhatóan a GDDR5X memóriával szerelt GeForce GTX 1060 is napokon belül elrajtol, hiszen pont az említett Radeon ellen küldi harcba az Nvidia.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A GDDR5X memóriával rendelkező GeForce GTX 1060-as videokártya a friss információk szerint nem egy GP106-os grafikus processzort alkalmaz, hanem ugyanazt a GP104-es megoldást, ami a GeForce GTX 1070-es és 1080-as videokártyákon is jelen van. Hogy miért? Nos, lehet, hogy túl sok a megmaradt selejt az elmúlt két évből a GP104-es GPU-kból, és mivel ha nem növekszik a shader szám, csak a GP104-esben lévők felére van szüksége egy GTX 1060-asnak, így kiszórhatóak a bentmaradt chipek.

A felfedezésre az iGame GTX 1060 U-TOP V2 videokártya vizsgálatakor került sor, amelynek szétszedéséről a Taobao virtuális hasábjain lehet olvasni. A szóban forgó videokártya egyébként a jelek szerint a GTX 1080 nyomtatott áramköri lapját használja, így 8+2 tápfázis áll rendelkezésre, a tápellátást pedig két darab nyolctűs PCIE tápcsatlakozón keresztül lehet megoldani. Érdekes módon még az SLI érintkezők is rajta vannak a NYÁK lapon, ám az már erősen kérdéses, hogy ezek működnek-e.

A GDDR5X memóriával szerelt GeForce GTX 1060-as videokártyák rövidesen elérhetővé válhatnak kereskedelmi forgalomban, de hogy pontosan mikor, azt még nem árulta el a vállalat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap