GP104 alapú GTX 1060-asokat is piacra dob az Nvidia?

A 3 GB-os modellek közül néhány GP104-es GPU-val érkezik, hogy a "selejt" GPU-kat felhasználhassák. Ezek a termékek egyelőre csak az OEM-eket célozzák.

GP104 alapú GTX 1060-asokat is piacra dob az Nvidia?

Érdekes információ röppent fel a minap, amely alapján úgy tűnik, az Nvidia csendben GP104-140 alapú GeForce GTX 1060-as videokártyákat is piacra fog dobni. Ezeken a termékeken olyan „selejt” GP104-es grafikus processzorok lesznek, amelyek a GeForce GTX 1070-es modelleken már nem használhatóak, de némi módosítás után a GeForce GTX 1060-as sorozat igényeit még azért ki tudják elégíteni, így kár lenne őket „kidobni”. Üzleti szempontból nézve pedig egyenesen pazarlás lenne.

Galéria megnyitása
GP106

Mint ismeretes, a chipgyártásban előfordul, hogy ugyanazon a gyártósoron készített lapkák más-más tulajdonságokkal rendelkeznek: kicsit más a szivárgási áramuk, kevesebb működőképes komponenssel rendelkeznek, illetve egyéb apró különbségek is vannak köztük. Vegyük példának a GP104-es GPU-t. Ennek „teljes értékű” kiadása a GeForce GTX 1080-as modelleken kap helyet, azok a példányok pedig, amelyeknél nem működik hibátlanul minden SM tömb, letiltják a hibás részegységeket, majd a GPU GeForce GTX 1070-es videokártyákra kerül. Ezt teszik akkor is, ha a chip magasabb órajeleken kihívásokkal küzd. Igen ám, de felbukkanhat néhány olyan GP104-es GPU is, amelyek a GTX 1070 fedélzetére sem kerülhetnek fel, mert nincs 1920 hibátlan CUDA magjuk. Mivel az Nvidia látszólag úgy gondolja, nincs helye egy újabb, GP104 alapú modellnek a termékpalettán, ami a 6 GB-os GeForce GTX 1060 és a GeForce GTX 1070 közé érkezhetne, így kreatív módszert találtak a még menthető GP104-es grafikus processzorok „újrahasznosítására”. A szóban forgó grafikus processzoroknál 1280-ra csökkentik az aktív CUDA magok számát.

Galéria megnyitása
GP104

A 6 GB-os GeForce GTX 1060-as videokártyák 1280, 3 GB-os társaik pedig 1152 CUDA maggal gazdálkodnak, az adott GP106-os GPU pedig mindkét esetben 192-bites memória-adatsínt használ. Az „újrahasznosított” GP104-es GPU-val ellátott modelleknél ehhez képest lesz egy kis keveredés, ugyanis a 3 GB-nyi fedélzeti memória mellé 1280 aktív CUDA mag járhat – de egyes források 1152 CUDA magról is említést tesznek, ami eggyel kevesebb aktív SM tömbbel érhető el. Ezek a speciális videokártyák a jelek szerint csak és kizárólag Kínában lesznek elérhetőek, és/vagy elsősorban a különböző OEM konfigurációkban kaphatnak helyet. A szokatlan újdonság érkezésére az Nvidia driver is utalást tett, méghozzá az alábbi eszközaszonosító-sor formájában.

•NVIDIA_DEV.1B84 = "NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB"

Mivel az 1B84-es jelölés a GP104 alapú videokártya-családot takarja, így biztosnak tűnik a GP104 alapú 3 GB-os GTX 1060-asok érkezése. Ezek a termékek az eltérő GPU miatt többet fogyaszthatnak majd, mint GP106 alapú társaik, teljesítmény terén pedig ugyancsak lehet köztük némi különbség.

Hogy a letiltott részegységeket később BIOS frissítéssel fel lehet-e oldani, mint anno a Radeon HD 6950 esetében? Ez egyelőre jó kérdés. Mivel a termékek közvetlenül nem kerülnek az üzletek polcaira, így ennek sok jelentősége nincs, hisz úgyis nehéz lesz beszerezni őket – plusz nem is feltétlenül éri majd meg erre időt és energiát szánni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap