Google I/O: jönnek az Instant appok és a bétateszt lehetőség

A Google olyan programokat készít, amelyek már telepítés nélkül is futnak. Illetve az igazi fanatikusoknak már lesz tesztelésre is lehetősége.

Google I/O: jönnek az Instant appok és a bétateszt lehetőség

A keresőóriás a Google I/O során arra is kitért, hogy jön egy új alkalmazástípus, az Instant app. Továbbá azt is megemlítette, hogy már bárki beléphet majd bétatesztelőnek a különböző programoknál, és így hatékonyabban segítheti a fejlesztők munkáját.

Instant alkalmazások

Eddig, ha egy programra szükség volt bármilyen oknál fogva, akkor azt a felhasználó kénytelen volt telepíteni az okostelefonjára, ha pedig vonakodott ettől, akkor más alternatív (és vélhetően kevésbé kényelmes) módot kellett választania, hogy elérje a célját. Most azonban ez gyökeresen megváltozik, hála az Instant alkalmazásoknak, amik telepítés nélkül is vidáman elfutnak majd, és az embereknek semmilyen kompromisszumot nem kell kötniük a számukra szükséges funkcionalitásban.

Az Instant alkalmazástípust a Google I/O során egy vásárlásra szolgáló applikációval mutatta be a Google. Az előadó rákeresett egy adott termékre a mobilos Chrome böngészőben, majd a kedvére való bolt linkjét megnyitotta. Ilyenkor normál esetben betöltene simán a honlap, és lehetne rajta bóklászni, mire minden a helyére kerül. De mi történik akkor, ha az adott webshop fejlesztője támogatja az Instantot? A keresést követően a megfelelő találat kiválasztása után azonnal a mobilalkalmazás töltődik be, amit direkt az okostelefonos használatra optimalizált a partner. A folyamat nagyon gyorsan megy végbe, mert az Instant eljárásnak köszönhetően csakis a szükséges modulok fognak letöltődni egy adott alkalmazásból, és a vásárlás után ezeket le is törli a rendszer a színfalak mögött.

Ezzel a Google két legyet üt egy csapásra. A felhasználók így sűrűbben fogják használatba venni a fejlesztők sok munkával elkészített alkalmazásait az okostelefonjukon, ugyanakkor az emberek okostelefonja nem lesz „teleszemetelve” olyan applikációkkal, amire egyszer valamilyen okból szükségük volt, de talán többé hozzá sem nyúlnának már.

Az Instant appok nem támasztanak nagy elvásárást az okostelefonokkal, táblagépekkel és egyéb termékekkel szemben. A tervek szerint egészen a Jelly Beanig (Android 4.1) visszanyúl a támogatással a Google, így több mint egy milliárd potenciális felhasználó vehet majd használatba így applikációkat. Az újítást még idén élesíti a vállalat, de közelebbi információval erre vonatkozóan nem szolgáltak. A BuzzFeed, a B&H Photo, a Hotel Tonight és néhány egyéb program már biztosan működni fog ilyen módon is.

Bétateszt

Imádja valamelyik programját, és szívesen tenne azért, hogy még jobb legye, vagy egyszerűen csak elsőként szeretne részesülni a legújabb funkciókból? Akkor önnek találták ki a bétatesztelési lehetőséget – ezekkel a mondatokkal lehetne leggyorsabban eladni ezt az újítást, ha egy teleshopos reklám szerkesztése lenne a cél.

A bétatesztelésre jelentkező felhasználók visszajelzéseit rögtön a fejlesztők fogják megkapni, így mindenki jól jár. A friss alkalmazás megjelenése előtt javíthatják a problémás dolgokat, így a felhasználók jobb élményben részesülhetnek, és minden bizonnyal magasabb értékeléseket fognak adni az applikációnak, a felhasználók pedig nem feleslegesen fogalmazzák meg a gondolataikat, hiszen a rendes rendszerben közzétett jelentések sokszor elkallódnak, kevésbé foglalkoznak az esetleges panaszokkal.

Ez a lehetőség főleg azoknak lesz igazán kézenfekvő, akik tényleg naphosszat nyomkodják az okostelefonjukat, és valóban kihasználják az adott program minden egyes funkcióját, örömmel derítik fel a változásokat és az új funkciókat is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward