Google: biztonságos keresés, titkosított csatornán

A Google a napokban rengeteg újdonságról rántotta le a leplet. Bemutatkozott a Google Wave bárki által kipróbálható beta verziója, de hallhattunk információkat a Chrome Webstore indulásáról és az ígéretesnek tűnő Google TV platformról is. Most egy biztonságtechnikai újítás mutatkozott be, ami tulajdonképpen nem egy új keletű dolog, de most először vált elérhetővé az óriásvállalat internetes keresőjénél.

Google: biztonságos keresés, titkosított csatornán

A Google a napokban rengeteg újdonságról rántotta le a leplet. Bemutatkozott a Google Wave bárki által kipróbálható béta verziója, de hallhattunk információkat a Chrome Webstore indulásáról és az ígéretesnek tűnő Google TV platformról is. Most egy biztonságtechnikai újítás mutatkozott be, ami tulajdonképpen nem egy újkeletű dolog, de most először vált elérhetővé az óriásvállalat internetes keresőjénél.

Az SSL-t (Secure Sockets Layer) számos helyzetben használják a különböző cégek: főleg internetes banki műveleteknél, on-line webáruházak esetében, de egyéb, biztonságos felhasználónév- és jelszó, vagy egyéb személyes adatok továbbítását igénylő műveleteknél is feltűnik ez a biztonsági protokoll. Az SSL a Google számos on-line szolgáltatásánál elérhető már egy ideje, ilyen például a Gmail vagy a Google Docs, de a közeljövőben további szolgáltatások esetében is beveti majd a vállalat a titkosítást annak érdekében, hogy a Google szerverei és a felhasználó között biztonságos, harmadik fél által nem, vagy csak nagyon nehezen lenyomozható on-line kapcsolat legyen jelen.

Az SSL alapú Google kereső egyelőre csak béta változatban, az angol nyelvű weboldalról érhető el, de még így is csak általános keresésekhez használhatjuk; képek, videók és térkép esetében nem kereshetünk SSL kapcsolaton keresztül. A biztonságos adattovábítás alkalmával némi lassulást tapasztalhatunk majd, ugyanis időbe telik, míg a szerver és a kliens között felépül a titkosított kapcsolat. Ami nem változik, az az, hogy továbbra is releváns találatokat kapunk a keresésben megadott kifejezésre, vagyis a szolgáltatás minőségére természetesen nem lesz hatással az egész.

A biztonságos kapcsolaton keresztül történő keresés nem jelenti azt, hogy teljesen nyomtalanul tevékenykedhetünk, ugyanis a Google ebben az esetben is megőrzi “kereséseinket”, méghozzá 9 hónapig, természetesen IP címmel együtt, majd csak ezután válnak a keresések „névtelenné”. A keresések megőrzésével a vállalatnál a találati relevanciát kívánják minél hatékonyabban javítani, azaz így próbálják meg elérni, hogy minden kifejezésre a legmegfelelőbb tartalmat kapjuk eredményül a találati listában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward