GeForce GTX Titan: megérkezett az Nvidia csúcskártyája

Megérkezett az Nvidia új csúcskártyája, a GeForce GTX Titan, amely rengeteg érdekességet tartogat.

GeForce GTX Titan: megérkezett az Nvidia csúcskártyája

Bemutatkozik az új király? Itt a GeForce GTX Titan!

GeForce GTX Titan
GeForce GTX Titan

A GeForce GTX Titan - amit sokáig csak GeForce Titan néven emlegethettünk - egy igazán combos videokártya formájában érkezik, amelynek 28 nm-es csíkszélességgel készülő, GK110-es típusú grafikus processzora a jelek szerint valóban 2688 CUDA magot vonultat fel.

A GK110-es GPU felépítése
A GK110-es GPU felépítése

Az új kártya esetében a fedélzeti memória szerepét 6 GB-nyi GDDR5-ös VRAM tölti be, amely 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz. Az újdonság a jelek szerint egy nyolctűs és egy hattűs PCIe tápkábel alkalmazását követeli majd meg. Annak ellenére, hogy a GPU 7,1 milliárd tranzisztort tartalmaz, a fedélzeti memóriát pedig 24 darab GDDR5-ös memóriachip alkotja, a termék TDP-je nem több 250 wattnál.

GeForce GTX Titan - A Specifikáció
GeForce GTX Titan - A Specifikáció

Nos, a fentieket a korábbi pletykákból már nagyrészt tudhattuk - ezeket csak megerősíti a friss bejelentés, amely alapján most már tényleg minden tudható a GeForce GTX Titan-nal kapcsolatban.

GeForce GTX Titan
GeForce GTX Titan

Az egyetlen GPU-val ellátott csúcskártya esetében a GPU 837 MHz-es alap- és 876 MHz-es GPU Boost órajelen ketyeg, a GDDR5-ös memóriachipek esetében pedig 6 GHz-es effektív órajel áll rendelkezésre - utóbbi 288 GB/s-os memória-sávszélességet eredményez. Az új csúcskártya egyszeres pontosságú műveletek elvégzésekor 4,5 TFLOP/s-os, dupla pontosságú műveletek esetén pedig 1,3 TFLOP/s-os teljesítmény felmutatására lesz képes. Összehasonlításképpen GHz Edition-ös 7970 4,3 és 1,075 TFLOP/s-ra képes (Turbo órajelen).

Nem csak nyers erő, hanem fejlettebb szolgáltatások is rendelkezésre állnak

Jó hír, hogy az Nvidia mérnökei továbbfejlesztették a GPU Boost technológiát, amely most már sokkal hatékonyabban, tágabb keretek között módosíthatja a GPU magfeszültségét és magórajelét. A GPU Boost 2.0-s technológia minden olyan szolgáltatást tartalmaz, amit a GPU Boost 1.0 esetében már megszokhattunk, de ezeken felül néhány hasznos újítás is helyet kapott a fedélzeten.

GPU Boost 2.0
GPU Boost 2.0

Az új technológia jóvoltából a maximális magórajel értéke a korábban megszokottnál magasabb lehet, ennek érdekében a maximális GPU magfeszültség is feljebb kúszott. A rendszer a GPU maghőmérsékletét figyelve alacsony hőfok alkalmával a korábbinál magasabb maximális magórajelet, illetve magfeszültséget tud beállítani, így az alapórajelhez képest észrevehetően nagyobb teljesítménynövekedést kínál, mint a GPU Boost 1.0. A lenti diagram nagyjából szemlélteti, hogy milyen különbségekre számíthatunk játékok alatt.

GPU Boost 2.0
GPU Boost 2.0

A Temp Target, azaz a hőmérsékleti cél a GPU Boost 2.0 esetében a korábbinál magasabbra került. Ezzel együtt persze a ventilátorvezérlés is módosult, sőt, a felhasználóknak lehetőségük van a Temp Target sajátkezű módosítására, így a videokártya "viselkedésének" befolyásolására is.

GPU Boost 2.0
GPU Boost 2.0

Hogy utóbbi mit jelent? Azt, hogy alacsonyabb Temp Target mellett hűvösebben üzemelő, de némileg lassabb és halkabb, míg magasabb Temp Target mellett maximális magórajelen és magfeszültségen üzemelő, gyorsabb, de ezzel együtt hangosabb videokártyát kapunk. A GPU Temp Target értékének módosításával a TDP keret is módosul - választásunktól függően vagy lefelé, vagy lefelé, de mindig a Temp Target-tel karöltve.

GPU Boost 2.0
Lesz mozgástér

A GPU magfeszültségét igény esetén akár a maximális gyári érték fölé is lehet majd emelni - ehhez csak egy párbeszédablakban megjelenő figyelmeztetést kell tudomásul vennünk. Az OverVoltage mód bekapcsolásával természetesen még magasabb lehet a maximális GPU magórajel, ami jótékony hatást gyakorol a teljesítményre. Ha ezt a funkciót engedélyezzük, akkor az újraindítás után is aktív marad - amíg le nem tiltjuk. Persze az OverVoltage funkció opcionális lesz, azaz az AIB partnerek szabad kezet kapnak, hogy engedélyezik-e, vagy sem. Az engedélyezés és a letiltás VBIOS alapon történik.

Akár 80 Hz-es képfrissítési ráta is beállítható lesz
Akár 80 Hz-es képfrissítési ráta is beállítható lesz

A fentiek mellett a VSync képfrissítési rátáját is módosíthatjuk majd, azaz az alap, 60 Hz-es érték helyett beállíthatunk akár 80 Hz-es értéket is, ami folyékonyabb, zökkenőmentesebb játékélményt nyújt - gyakorlatilag kihasználhatjuk a magasabb FPS nyújtotta előnyöket. A képfrissítési ráta módosítását az Nvidia mérnökei szerint rengeteg monitor támogatja, még akkor is, ha ez nincs benne a specifikációjukban. Amennyiben a kiszemelt monitor mégsem lenne partner a képfrissítési ráta növelésében, úgy pár másodperc után minden visszaáll a régi rendbe (addig meg nézegethetjük a fekete képernyőt).

A hűtés
A hűtés

A fenti diagram a friss videokártya referencia hűtését mutatja be. A sűrűn elhelyezett hűtőbordák között egy, a videokártya hátsó traktusában elhelyezkedő légkeverő fújja át a levegőt, ami a hátsó szellőzőn keresztül a számítógépházon kívülre jut.

GeForce GTX Titan
GeForce GTX Titan

A hatékony és gyors hőátadásról egy hőkamrás lap gondoskodik, amely nem csak a GPU-val, hanem a memóriachipekkel és a VRM áramkör komponenseivel is kapcsolatban van. A ventilátor sebességét természetesen a pillanatnyi körülményeknek megfelelően módosítja a rendszer.

GeForce GTX Titan
GeForce GTX Titan - A videó kimenetek

A kétslotos felépítéssel rendelkező GeForce GTX Titan két darab dual-link DVI, egy HDMI 1.4a, valamint egy DisplayPort 1.2-es videó kimenetet kínál a felhasználók számára. A repertoárban a fentieken kívül természetesen háromutas SLI támogatás is jelen van, azaz - amennyiben pénztárcánk engedni - akár három ilyen videokártyával is felszerelhetjük rendszerünket.

GeForce GTX Titan

A GeForce GTX Titan rajtja egyelőre csak formális volt, a termékkel készített első tesztek az elkövetkező napok folyamán láthatnak napvilágot.

Az új videokártya várhatóan 999 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward