Shop menü

GAMESCOM 2012 - SONY SAJTÓKONFERENCIA ÖSSZEFOGLALÓ

Killzone Mercenary bejelentés, Black Ops: Declassified részletek, PlayStation Vita-szeretet, és több érdekes apróság PlayStation-rajongóknak a Sony sajtókonferenciájáról.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
GamesCom 2012 - Sony sajtókonferencia összefoglaló

Habár a Sonynak nem kellett túlzottan megerőltetnie magát, hiszen két fő konkurense egyáltalán nem is jött el a GamesComra, de talán pont ezért igyekeztek szolgálni néhány elég érdekes bejelentéssel. Ami fontos, a PlayStation Vita is kapott végre némi szeretetet.

Új horrorjáték érkezik PlayStation Move-ra a Supermassive Games fejlesztésében. A címe Until Dawn, és nem meglepő módon az benne a feladatunk, hogy életben tartsunk hét barátot hajnalig. Mindez azonban nem lesz egyszerű, hiszen az éjszaka leple alatt mindenféle horrorisztikus dolog támad rájuk. A kiadott rövid előzetes elég félelmetesnek tűnik, némi kínzással és sikítással fűszerezve.

Szintén Move-támogatással érkezik a FIFA 13, jelentette be az EA Sports a Sony konferenciáján. A rövid bemutatón látható volt, hogy az irányítóval jelölhettük ki, emberünk merre passzolja a labdát, és meghatározhattunk a futási vonalakat. Azt egyelőre nem részletezték, hogy valójában mennyire mélyen irányíthatjuk a játékosokat a Move segítségével.

Bővül a Wonderbook-vonulat is, jön a Digg's Nightcrawler. A cím egy detektíves noir-thiller, ahol a főszereplő Digg nyomoz különböző bűnesetek után egy mesevilágban. Érkezik a BBC népszerű Walking With Dinosaurs-sorozata is, melyben különböző ásatásokra látogathatunk el, és dinoszaurusz csontokat kutathatunk fel. Amennyiben megtaláltuk a csontot, mindenféle információ és animáció jelenik meg az adott dinóval kapcsolatban - igazi oktató játék. A Sony ezen kívül bejelentette, hogy a Wonderbookkal kapcsolatban együttműködnek a Disney-vel is, de erről egyelőre több részletet nem közölt.

Bővül a PlayStation Plus: a Sony igyekszik még több tartalmat pumpálni a rendszerbe, a szeptemberi hónap játéka pedig a Red Dead Redemption lesz. Szeptember 5-től az Európai PlayStation Network-tagok 25% kedvezménnyel fizethetnek elő a Plus szolgáltatásra, valamint minden felhasználó felhős tárhelye megnövekszik 1GB-ra. 

Érkezik a PlayStation Store mobiltelefonokra, tabletekre és PlayStation Vitára átalakított speciális változata, a PlayStation Mobile, ahol tengernyi független és nagyobb játékfejlesztő címei közül válogathatunk majd. Ha a PlayStation Mobile-on belül egyszer megvettünk egy játékot, az utána minden más készülékünkön elérhető lesz. A megjelenési dátumról egyelőre nem esett szó.

A Sony PlayStation 3 Essentials néven tesz elérhetővé kötelezőnek számító csúcskategóriás PS3-as játékokat, kedvező áron. A sort az Uncharted: Drake's Fortune, az InFamous és a LittleBigPlanet nyitja, egyenként 19,99 eurós áron.

Jön a PlayStation Vita 1.80-as verziószámú frissítése, mely számos, régóta várt lehetőséget hoz el a kézikonzolra. Egyrészt a Home Screen, a Settings, a Video és a Music felületek irányíthatóak lesznek gombokkal, másrészt a Video app bővül a gyors előre- és visszatekerés, valamint az ismételt lejátszás lehetőségeivel. A Music zenelejátszó pedig tud majd lejátszási listákat importálni PS3-ról, vagy az iTunes-ból. Bekerül a Cross Controller opció, melynek segítségével a PS3-as játékokat irányíthatjuk a PS Vita segítségével - az első ezt támogató címek között lesz a Street Fighter X Tekken, a PlayStation All-Stars, valamint az új Sly Cooper- és Ratchet-játékok. Jön a Cross Save is, amivel a PS3-on elkezdett játékunkat folytathatjuk PS Vitán, valamint hamarosan a kézikonzolon is elérhetővé válik a PlayStation Plus szolgáltatás.

Elég nagy bejelentésnek számít a Killzone Mercenary, mely kizárólag PS Vitára jön, és mindenféle fejvadász-küldetést kell végrehajtanunk benne. A játék természetesen FPS, és az érintőképernyőt használhatjuk támadásokra, és közelharci ütésekre, a grafika pedig, a sorozathoz méltó módon elég ütős.

A Sony bejelentette, hogy szeptember 19-én jelenik meg Vitára a LittleBigPlanet. Ennél azonban talán némileg fontosabb, hogy végre megtudtuk az első igazi részleteket a Call of Duty: Black Ops Declassified-dal kapcsolatban. Egyrészt az anyag novemberben látja meg a napvilágot, másrészt pedig az egyjátékos kampánya a Black Ops első és második része között jászódik. A Wi-Fi multiplayer legfeljebb négy a négy elleni harcokat támogat, és olyan kütyüket tesznek bele a készítők, melyekkel jól ki lehet használni a kézikonzol érintőképernyőjét, és Near lehetőségét. Bónuszként pedig visszatér a Black Ops legendás pályája, a Nuketown.

Két érdekes anyag érkezik PSN-re a Sony Japan Studios jóvoltából. A Sony végre lerántotta a leplet a korábban sok találgatásnak helyet adó Rainről. Nos, a találgatások nem jöttek be, de ettől még a játék nagyon is érdekes: egy láthatatlan fiú a főszereplő, akinek hollétéről az eső használatával vehetünk tudomást, illetve például a tócsák segítségével követhetjük a mozgását. A grafika stílusa nagyon különleges, a hangulat pedig kifejezetten sötétnek tűnik, zongorás kísérettel. 

A másik érdekesnek tűnő cím a Puppeteer, melyben egy mesevilágban irányítunk egy Kutaro névre hallgató fiút, akit elrabol a hatalmas Hold Medve Király, majd elviszi egy sötét kastélyba és bábuvá változtatja. Ezt követően a srác fejét leharapják, ő azonban azzal a különleges képességgel gazdagodik, hogy más fejeket tud viselni. Kutaro mágikus ollókat használ arra, hogy megküzdjön az ellenfelekkel, átvágja magát különböző anyagokon, és legyőzze a főellenségeket. A célja pedig nem más, mint megtalálni a saját fejét, és közben a haza vezető utat. A grafika stílusa nagyon hasonlít a LittleBigPlanetre.

S ha már szóba került a LittleBigPlanet, a MediaMolecula leleplezte legújabb játékát, mely a Tearaway névre hallgat. Gyakorlatilag egy 3D-s platformerről van szó, ahol a főszereplő mókás kis lénynek kell segítenünk egy üzenetet eljuttatni a valódi világba - hozzánk. Egy zseniálisan kinéző papírból készült világban kalandozik, aminek szinte minden részére hatással lehetünk a Vita különböző lehetőségeivel: használhatjuk az érintőképernyőt és a hátsó érintős részt, átfesthetünk dolgokat, kiabálhatunk a mikrofonba, de még a kamerát is bevethetjük különböző AR-dolgokhoz. Egy szó mint száz: kreativitásban ezúttal sincs hiány.

Az új DmC - Devil May Cry Dantéja is bekerül a PlayStation All-Stars: Battle Royale-ba. Ezen kívül bemutatták a Cross Buy lehetőséget, aminek segítségével akár PS3-ra, akár Vitára vesszük meg a játékot, automatikusan megkapjuk a másikat is. Ezt támogatni fogja a Sly Cooper és a Ratchet & Clank: Q Force is.

Hamarosan globális multiplayer bétatesztet kap a God of War: Ascension. Ez első körben a PlayStation Plus előfizetőknek lesz elérhető, de a Sony ígért más utakat is a bejutásra. A többjátékos részben négy istenség közül kell választanunk egy "mentort", ők lehetnek Zeusz, Hádész, Poszeidón és Árész. Mindegyik isten más képességeket és harci stílust ad a kiválasztott karakterünknek, akit tapasztalati pontok szerzésével és szintlépésekkel fejleszthetünk. Menet közben pedig új mágikus tulajdonságokat, páncélokat, fegyvereket és egyéb kincseket szerezhetünk meg. A készítők ígérete szerint minden többjátékos térkép több, interaktív szintet tartalmaz majd, számos különböző teljesítendő célkitűzéssel. 

Zárásként pedig újra mozgásban a Naughty Dog nagyágyúja, a The Last of Us, amiről ezúttal sem lehet mást mondani, mint, hogy ütős lesz.

 

 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére