Football Manager 2020 – Ki vagyok én?

A patinás széria legújabb epizódja ezúttal az identitás kérdéskörét járja körül, bizonytalan-tántorgó léptekkel. De a lényeg rendben van.

Football Manager 2020 – Ki vagyok én?

75 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
75
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Timber Jim balladája

Bár a gyakran hosszú esztendőkön át tetszhalottként vegetáló Portland Timbers teljesítménye finoman fogalmazva is hullámzó, a futballklub mégis igen sűrűn szerepel a médiában. Az érdeklődés azonban nem a játékosoknak, hanem az övéiket már-már fanatikus hévvel buzdító szurkolóknak szól. A sportághoz mérve is zajos-heves rajongók nem hivatalos, ám általános tekintélynek örvendő feje több évtizeden át a Timber Jim-ként emlegetett Jim Serrill volt. A civilben favágóként dolgozó megszállott annak szentelte szabadideje javát, hogy egyfajta szertartásmesterként tradíciókkal bíró bajtársi közösségé kovácsolja a közönséget.

Ezért a meccsekre magával vitt egy jókora rönköt, és ha kedvencei betaláltak a kapuba, egyből akcióba lépett. Teátrális külsőségek közepette beindította hűséges láncfűrészét, hogy aztán általános ovációval kísérve levágjon belőle egy darabot, és győzelmi jelvényként felmutassa azt. De nem ez volt az egyetlen mutatványa. Hébe-hóba egy, a nézőtér fölé függesztett drótkötélen dobolt, az ötvenhez közeledve is vígan hátraszaltózott, vagy zenei hallása hiányát lelkesedéssel pótoló kórusvezetőként bömbölte az alakulat himnuszát.

Galéria megnyitása

Népszerűségét jól érzékelteti, hogy mikor 2004-ben lánya, Hannah egy tragikus autóbalesetben életét vesztette, tízezrek osztoztak gyászában, és, hogy megmutassák, hogy vele vannak, egy megható szokással bővítették a palettát. Így ha az együttes hazai pályán játszik, a nyolcvanadik percben gyermeke tiszteletére okvetlenül felcsendül a You are my Sunshine. Amikor pedig 2008-ban visszavonult, mivel megrendült egészsége miatt bámulatos kunsztjai egyre jobban kimerítették, szupersztárnak kijáró show-val hálálták meg felbecsülhetetlen értékű szolgálatait. Persze, ez nem jelentette a szép szokás végét: manapság utódja, Timber Joey tüzeli fel a publikumot.

Vagyok aki vagyok

Ahogy ez is remekül illusztrálja, egy focicsapat ideális esetben nem holmi Petri-csészében kitenyésztett, gyökértelen-steril szervezet. Hatással van a tömegekre, egyedi élménnyel kényeztet, és a bőrgolyó torokszorítóan kaotikus-pörgős kergetése csak a hab a tortán. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy jószerivel az összes létező terület valósághű modellezését követően a Collyer-fivérek patinás sorozata is ebbe az irányba kezdett kacsintgatni. Ennek köszönhetően a Football Manager 2020 megtette első, óvatos-félénk lépéseket az efféle, alkalmasint a góloknál is fontosabb nüanszok felé. Vagyis immár nem csupán az a célunk, hogy diadalt diadalra halmozzunk zöld gyepen: arra sem árt ügyelnünk, hogy az általunk képviselt egyesület víziója se szenvedjen csorbát.

A szisztéma logikus és letisztult: vigyázó szemeinket három főbb tényezőre vethetjük. A klubkultúra lényegében a követendő filozófiát és üzletmenetet határozza meg. A folyamatban lévő ügyek természetesen az aktuális kihívásokat jelölik, és a következő öt év terveit sem kell hosszasan magyarázni. Az egyes kategóriákon belül más-más prioritásokkal bíró óhajokra és sóhajokra ügyelhetünk: nevetséges, kósza vágyálmok épp úgy akadnak köztük, mint kőbe vésett oltárszentségek. Példákkal megvilágítva: az 1927-ben alapított, fehérorosz FK Dinama Minszk igen büszke a múltjára és önállóságára.

Ez abban nyilvánul meg, hogy ha nem a végjegyükké lett, megállíthatatlan-feltartóztathatatlan támadásokkal kápráztatjuk el a mélyen tisztelt nagyérdeműt, vagy elhanyagoljuk az utánpótlás-nevelést, akkor útilaput kötnek a talpunkra. Emellett félig-meddig elvárás, hogy a szcéna hazai nagyjai közül toborozzunk, és népszerű labdarúgókkal töltsük fel a keretet. Ám ez utóbbi két kérés keveset nyom a latba, és mellőzésükkel nem inog meg a belénk vetett bizalom. Ellenben pénzügyeknél nincs kecmec: reggelente ima helyett a költségvetést kell zsolozsmáznunk, nehogy elfelejtsük, hogy meddig nyújtózkodhatunk. Záróakkordként, ha ragaszkodunk az állásunkhoz, akkor az is minimumkritérium, hogy elhódítsuk divíziónk bronzérmét, és 2020-ig egy ezüstöt sem árt bezsákolnunk.

Galéria megnyitása

A kiesés rémétől rettegő, középszerűnek is kizárólag a kifejezés túlzóan jóindulatú érzelmezésével nevezhető, indonéz Tira-Persikabonál viszont más, szerényebb-lábszagúbb szelek fújnak. Akkor is megtarthatjuk a székünket, ha elkerüljük a másodosztályba bukás szégyenét, és javítunk a siralmas, illetve a tragikus között ingadozó reputációjukon. Ezen felül távlatilag jó lenne a tabella első felén tanyát verni, és egy lépést sem mozdulni onnét. Míg máshol szórakoztató meccseket, fiatal, vagy a világpiacon tisztes summát kóstáló csillagokat, vagy éppen felsőbb ligába jutást várnak el tőlünk.

Majd jövőre?

A korábban olvasottakból kiindulva többet, jobbat és szebbet kívánni sem lehetne. Pláne, hogy immár akkurátusan nyomon követhetjük a jövő nagy reménységeinek fejlődését, és igazoláskor, vagy egy kölcsönügylet nyélbeütésekor tisztázhatjuk, hogy az érintettre előreláthatólag kulcsemberként, netán kispadra kényszerített pót-beugróként lesz-e szükség. Sőt, bár a grafika most sem mérkőzhet meg az AAA-kategóriás, effektorgiában tobzódó FPS-ekével, a régóta óta esedékes ráncfelvarrásnak megtette a magáét, és érezhető a javulás. A félősebbek is nyugodtan szervezkedhetnek éjfél után, mert a kicsinosított karaktermodellek immár nem LSD-okozta hallucinációból kilépett, fajunkat felszínesen ismerő, foszladozó-olvadozó inhumán-alakváltó bestiákra hajaznak.

De ahogy azt kismillió, papíron meggyőzőnek ható, azonban éles helyzetben többé-kevésbé elhasaló játék kálváriája bizonyítja, az elmélet és a gyakorlat között sajnos sokszor kibékíthetetlen ellentétek feszülnek. A nagy dérrel-dúrral beharangozott és Youtube-videókban hosszasan bemutatott funkciók java nem több említésre is alig méltó egyszerűsítésnél vagy észszerűsítésnél. Míg a fő dobásnak szánt vízió-rendszer ebben a formában a viccnek gyenge, komolyan meg nyilván nem gondolt marhaságok sorát bővíti. Mivel paradox módon egyszerre gyűlik meg a bajunk az egy szociáldemokrata alapállású irányregény gonosz gyártulajdonosánál is megütközést keltő szigorral, és az életidegen-öngyilkos vajszívűséggel.

Egyrészt bántóan kevés az identitásáért gyermekeit védő oroszlánként küzdő, és a negyvennyolcból semmi szín alatt sem engedő döntéshozó testület. Másrészt ezzel párhuzamosan igen sűrűn irreális-abszurd, nyilvánvalóan messze a kommandírozott gárda képességeit meghaladó, hagymázas lázálmoknak kellene megfelelnünk, és ez a szűkös sajátosság-felhozatallal kombinálva megkérdőjelezi a koncepció létjogosultságát.

Galéria megnyitása

A félreértéseket elkerülendő: nem az a baj, hogy egy kiló közepesen rohadt, rákkeltő sárgaborsót sem érő gárdák tulajdonosai meglepően flexibilisen állnak hozzá egy, túlfizetett kutyaütőiket a kieséstől megmentő mesteredző ultimátumaihoz. Mint ahogy azon sem háborodhat fel senki, hogy a Liverpool, a Bayern München és a Real Madrid sorsát egyengetve nem a Somogy megyei negyedosztály a mérce. Ez abszolút érthető, tiszta sor, nincs is vele probléma. Ám az, hogy az adott bajnokság élvonalában lévő, hazájukban milliók szívét megdobbantó egyletek alig-alig bírnak valódi futball-filozófiával, és néha pillesúlyú nímandok is kupagyőzelemről delirálnak, kész kabaré. Főleg, mert még akkor sem érezhetjük magunk biztonságban, ha felérünk a várakozásokhoz, vagy alig-alig maradunk el a kritériumoktól.

Ez pedig azért különösen kellemetlen, mivel egy komoly potenciállal bíró, de fájóan kiforratlan, bétaverziós elemről van szó. Egy olyan, a szériát egyszer majd magasabb-izgalmasabb szintre emelő, lenyűgöző-innovatív ötletről, ami ugyan nemsokára hobbi-menedzserek milliót fogja hozsannázással vegyített zokogásra késztetni, ám itt és most csiszolásra szorulna. Ezért le kell szögeznünk: az idei felvonás messze nem nyújt annyit, mint a tavalyi.

Következtetések

De a verdikt kimondása mégsem könnyű, mert továbbra is egy bombabiztos alapzatra építkező címről beszélünk. Egy keveseket megcélzó alkotásról, melynek fő vonzerejét a statisztikák adják. Ergo, ha a fejlesztők nem lazsálnak, művüket meghagyják szimulátornak, és ügyelnek rá, hogy a program lelkét jelentő számok stimmeljenek, viszonylag tág határokon belül szabadon kísérletezhetnek. Hiszen ha a kijelölt csapásirány tévútnak bizonyul, ám nem rondítja el túlságosan az összképet, akkor nincs tragédia.

A hosszú esztendők szívós munkájával tető alá hozott mechanikák megmentik a végeredményt az összeomlástól, és feledtetik a gyengeségeket. A stúdió tagjai pedig levonhatják a tanulságokat, majd ismét nekifuthatnak az agyalásnak, és a vásárlók joggal bízhatnak abban, hogy fáradozásaikat siker fogja koronázni. Azaz komoly sansz van arra, hogy az egyes csapatok specialitásainak markáns kiemelése nagyobb szerephez jut majd az új évtizedben, és idővel a Timbers-ékhez hasonló furcsaságokkal is fokozzák majd az illúziót. Persze, ettől idén relatíve hoppon maradtak az rajongók.

Galéria megnyitása

Így akkor járunk el a legbölcsebben, ha Football Manager 2020-at egy érdekes éra kissé esetlen-átmeneti hírnökének tekintjük. A lényeg stimmel, de ha fizetésünket nem elátkozott, birtokosaikat pár kurta nap leforgása alatt romlásba döntő bankjegyekben kaptuk meg, vajmi kevés okunk van arra, hogy beszerezzünk egy kópiát. Jobban tesszük, ha inkább a tavalyi etalont választva mérettetjük meg magunk a nagymenő adatbűvészek jéghideg-pengeéles logikát, vércséket lepipáló ragadozóösztönt és gyors helyzetfelismerést igénylő világában.

Összefoglalás

Football Manager 2020 – Ki vagyok én?

Football Manager 2020 – Ki vagyok én?

Football Manager 2020 – Ki vagyok én?
Szerzői értékelés
75
%
A Football Manager franchise 2019-es felvonása.
Újfent bebizonyítja, hogy tökéletes alapokra épül.
Az újdonságok vagy fölöslegesek, vagy némi finomhangolásra szorulnak.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap