Folytatódik a PC-s Batman: Arkham Knight kálváriája

Egyre több hiba és grafikai hiányosság tűnik fel, miközben a kiadó megpróbálja elmondani, hogyan állítsuk be a játékot.

Folytatódik a PC-s Batman: Arkham Knight kálváriája

Tegnap egyszer már írtunk róla, hogy a Batman: Arkham Knight PC-s portja finoman szólva sem sikerült jól. Sőt, egyenesen katasztrofális a helyzet. Azóta kiderült még néhány hiba és hiányosság, továbbá a Warner Bros. is kommentálta az esetet, ami inkább olaj volt a tűzre, mintsem igazi segítség. Lentebb megemlítünk olyan dolgokat is, amiről tegnap már írtunk, de érdemes lehet egyben látni az egészet. Nézzük!

A legfőbb problémák:

- Úgy tűnik, hogy a játék a Denuvo védelmet használja, bár ezt a Steam sehol sem jelzi (pedig elméletileg fel kellene tüntetni a külsős partnerektől származó védelmet). Vélhetően ez már önmagában jelentősen megvágja a teljesítményt.

- Ahogy azt tegnap írtuk, a játék alapból 30fps-re zárva indul, végleges felülbírálásához egy ini fájlt kell átírni, mégpedig a játék telepítési mappájában a BMSystemSettings.ini fájlt, és a "maxfps" résznél a 30-at átírjuk vagy 60-ra, vagy 0-ra, ha teljesen unlocked framerate-tel akarunk játszani (de ez nem ajánlott, mert nagyon meghülyül tőle a játék).

- A játékba épített benchmark teljesen eltér a valóságban, játék közben tapasztalható teljesítménytől. Számos csúcsgéppel rendelkező felhasználó számolt be arról, hogy bár a benchmark szerint atomstabil 60fps-t kellene kapniuk, valójában folyamatosan 30 és 60fps között ingázik a játék, az akadás pedig állandóan jelen van. Azoknak, akiknek az átlagos fps a benchmark után 30 és 60 közé jött ki, valójában esetenként 10fps alatti framerate-et is tapasztalhatnak játék közben.

- Ha a Steammel ellenőrizni akarod a játék fájljait, elkezdi letölteni az egész játékot újra.

- Az anyag számos ponton véletlenszerűen kifagy, összeomlik, vagy egyszerűen csak el sem indul. Olyan hibaüzenetek fordulnak elő, mint ezek:

- A PC-s verzió érthetetlen módon jelenleg számos ponton sokkal rondább grafikával rendelkezik, mint a konzolos változatok. Erre több remek példát is tudunk mutatni:

Irgalmatlanul csúnya, elmosott textúrák mindenfelé:

A PC-s verzióból hiányoznak a PS4-es változatban meglévő esős textúrák:

A PC-s verzióból teljesen hiányzik (!) az ambient occlusion:

- Úgy tűnik, hogy a játéknak memóriaszivárgási problémái (is) vannak, így egy bizonyos idő után mindenképpen elkezd akadni. Ezen némileg segít a sok-sok memória és VRAM, de ezek sem véglegesen. Az alábbi videóban a 6. percnél kezdődik az akadásfesztivál:

A Warner Bros. reagál

Hamar érkezett egy hivatalos reakció a kiadó részéről, melyben mindenkitől türelmet kérnek, és biztosítanak róla, hogy keményen dolgoznak a fejlesztőcsapatokkal azon, hogy megoldják a problémákat. Érdemes megjegyezni, hogy a PC-s verziót egyébként nem a Rocksteady készítette, hanem a portolást kiszervezték az Iron Galaxynak - egy viszonylag gyenge képességű, leginkább a rettenetes PC-s portjairól hírhedt csapatnak.

A Warner Bros. a közleményben igyekszik egy kis segítséget nyújtani a beállításokhoz, amin a felhasználók némileg felháborodtak, hiszen nyilvánvaló, hogy a játszhatatlan szaggatás megtapasztalása után az volt az első dolguk, hogy a beállításokkal kezdtek el játszani.

A kiadó a következő beállításokat ajánlja a minimum gépigény környékén:

Felbontás: 1280x720

V-Sync: Off

Anti-Aliasing: Off

Texture Resolution: Low

Shadow Quality: Low

Level of Detail: Low

Interactive Smoke/Fog: Off

Interactive Paper Debris: Off

Enhanced Rain: Off

Enhanced Light Shafts: Off

Várható teljesítmény: 30fps (a 30fps-re zárás bekapcsolásával)

A kiadó kiemeli, hogy a 2GB-os nVidia, és 3GB-os AMD videokártyákon mindenképpen Low-ra kell állítani a Texture Resolution opciót, ez ugyanis jelentősen visszafogja a teljesítményt. Továbbá a játék alapból a monitor maximális felbontását állítja be, de ezt érdemes visszahúzni 720p-re. Ezzel együtt az AMD kártyát használók továbbra is tapasztalhatnak majd későn megjelenő textúrákat, esetenkénti töltéseket menet közben, és akadásokat a Batmobile vezetése alatt.

A kiadó a következő beállításokat ajánlja az az ajánlott gépigény környékén:

Felbontás: 1920x1080

V-Sync: On

Anti-Aliasing: On

Texture Resolution: Normal

Shadow Quality: Normal

Level of Detail: Normal

Interactive Smoke/Fog: Off

Interactive Paper Debris: Off

Enhanced Rain: Off

Enhanced Light Shafts: Off

Várható teljesítmény: 30fps (a 30fps-re zárás bekapcsolásával)

A kiadó szerint az ajánlott gépigény és a hozzá tartozó beállítások körülbelül hasonló grafikai minőséget produkálnak, mint a PS4 és az Xbox One (fentebb látható, hogy ez nem igaz).

A közlemény kiemeli, ilyen gépeken nem érdemes 1080p-nél feljebb kapcsolni a felbontást, továbbá a játék ugyan a hardvert észlelve a Shadow Quality és a Level of Detail opciókat magától High-ra teheti, ezeket vissza kell kapcsolni Normal állásba. Kivéve persze, ha AMD videokártyával rendelkezünk, akkor ugyanis érdemes levenni ezeket, meg a Texture Resolution opciót is Low-ra, különben ismételten csak brutális akadás lesz a jutalmunk.

Dolgoznak a javításon, de addig se írogassuk át az .ini fájlt

A közlemény ezen kívül hangsúlyozza, ne nyúljunk bele az .ini fájlba, hogy manuálisan eltörüljük a 30fps-re zárást. Ha ezt összeadjuk azzal, hogy a fenti beállítás-ajánlóban mindkét helyen 30fps szerepel, egyértelművé teszi a tényt, hogy a játék direkt állítja vissza minden indítás után a 30fps-es lockot, a fejlesztők ugyanis pontosan tudták, hogy efölött egyszerűen a gépek 99%-án szétesik a játék és elfogadhatatlan teljesítményt nyújt.

További apróságok:

- Úgy tűnik, nagyon rosszul streameli a játék a merevlemezről a dolgokat, az SSD javíthat a helyzeten, de persze ezt is igyekeznek majd kijavítani.

- Az AMD Crossfire jelenleg nem támogatott, az majd egy később driverben érkezik

- Az AMD EyeFinityvel sem nagyon érdemes próbálkozni, ez is egy későbbi driverben javul meg

- Az nVidia SLI felhasználóknak javíthat a teljesítményen, ha a Contol Panelben az egyik kártyát dedikált PhysX-re állítják

Végül pedig következzen újra a (tegnap) módosított gépigény:

Minimum:

OS: Win 7 SP1, Win 8.1 (64-bit)

Processzor: Intel Core i5-750, 2.67 GHz | AMD Phenom II X4 965, 3.4 GHz

Memória: 6 GB RAM

Grafika: NVIDIA GeForce GTX 660 (2 GB VRAM minimum) | AMD Radeon HD 7950 (3 GB VRAM minimum)

DirectX 11

Szélessávú internet

45 GB szabad hely

Ajánlott:

OS: Win 7 SP1, Win 8.1 (64-bit)

Processzor: Intel Core i7-3770, 3.4 GHz | AMD FX-8350, 4.0 GHz

Memória: 8 GB RAM

Grafika: NVIDIA GeForce GTX 760 - 3 GB VRAM ajánlott

DirectX 11

Szélessávú internet

55 GB szabad hely

Ultra:

OS: Win 7 SP1, Win 8.1 (64-bit)

Processzor: Intel Core i7-3770, 3.4 GHz | AMD FX-8350, 4.0 GHz

Memória: 8 GB RAM

Grafika: NVIDIA GeForce GTX 980 - 4 GB VRAM ajánlott

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward