Shop menü

FIZET A FOXCONN A TÜNTETŐKNEK, HOGY TÁVOZZANAK A GYÁRBÓL

Rendeződni látszik a helyzet a legnagyobb jelentőségű iPhone gyárban, sokba kerül ez a Foxconnak, de a károk már így is jelentősek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Fizet a Foxconn a tüntetőknek, hogy távozzanak a gyárból

Ahogy arról korábban beszámoltunk, véres összecsapások robbantak ki Csengcsouban, miután kiderült, hogy a járványhelyzetre való tekintettel megváltozott munkakörülmények miatt beígért bónuszokat nem fizetik ki idén. A dolgozók úgy gondolták, hogy a megnövelt fizetést most fogják kapni, de kiderült, hogy a plusz juttatásra sokat kell várni.

Kezdetben arról lehetett hallani, hogy a dolgozóknak a Foxconn nem biztosít megfelelő élelmezést, és sokkal rosszabb körülmények között kell szinte a gyárban élniük, mint amivel kecsegtették őket. Mostanra azonban az is kiderült, hogy a dolgozóknak sokszor koronavírus fertőzöttekkel kellett egy helyiségben lenniük. Ha a gyárban valaki megbetegedett, azt jó eséllyel a gyáron kívül nem is tudták. Teljes zárlat alatt kellett a munkavállalóknak hetekig az üzemben és a hozzá tartozó szállókon lennie.

Galéria megnyitása

A körülmények miatt már eleve nagyon rossz volt a hangulat a gyárban, és gyújtóbombaként hatott, hogy a bónuszok kifizetését a Foxconn eltolta. Az első havi plusz juttatást csak márciusban kapták volna kézhez a dolgozók, a második havi bónuszra pedig még többet kellett volna várni, ezt csak májusban utalta volna a gyártó a dolgozóknak. Valószínűleg nem számított arra a cég, hogy ekkora lázadást robbant ki.

Galéria megnyitása

A dolgozók és a kivezényelt rendőrök egyaránt kemény eszközökhöz nyúltak, és bár túl sokat nem tudunk arról, hogy mekkora lehet a sérültek száma, az egészen biztos, hogy voltak olyanok, akik ellátásra szorultak. A kiszivárgott videókban látszódtak véres sebeket szerzett munkavállalatók. Nagyon komoly volt a pusztítás az utcákon. Kordonokkal igyekeztek visszatartani a tüntetőket, akik viszont a felállított kerítésdarabokat is fegyverként igyekeztek hasznosítani.

Állítólag a Foxconn 10 ezer jüanos azonnal kifizetést ajánlott fel azoknak a lázongóknak, akik hajlandóak megállni, és távoznak a létesítmény területéről. A beszámolók szerint 8000 jüant adtak azonnal azoknak, akik abbahagyják a tiltakozást, és további 2000 jüant utaltak nekik, amikor felszálltak a buszra, melyen elszállították őket a gyárból.

Galéria megnyitása

Később a Foxconn úgy nyilatkozott, hogy valójában egy elszámolási hiba történt, a számítógépbe bevitt adatok hibásak voltak, és ezért csúszott meg a bónuszok ütemezése. Ezt a cég megoldja, és időben kifizeti a plusz juttatásokat a munkavállalóknak. Az Apple pedig jelezte, hogy szorosan együttműködnek a Foxconnal, és igyekeznek a dolgozók kéréseinek eleget tenni, hogy mindenki elégedett lehessen.

A hatóságok beszámolói szerint sikerült a Foxconnak megállapodnia a dolgozókkal. Hogy a valóság mi, valószínűleg sosem fog teljesen kiderülni, a kormány ugyanis mindig próbálja az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben korlátozni az információáramlást. Egyes kiszivárgott videókon például egyértelműen azt lehet látni, hogy jóval nagyobb volt a tüntető tömeg mérete, mint amit a hivatalos beszámolókban olvasni lehetett.

A lényeg az, hogy az iPhone 14 széria gyártása kezd helyre állni, ami főleg az iPhone 14 Pro sorozat tagjainak szempontjából érdekes. Ezek ugyanis szinte kizárólag Csengcsouban, az iPhone városában készülnek. A készleteken is azt lehet látni, hogy kicsit kezdenek helyre állni. Mostanra 4 hétre csökkent az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max modellek esetében előrejelzett várakozási idő az Apple hivatalos honlapján, a hét elején ez még 5 hét volt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére