FF XIV: nem lesz szintezés, új job rendszer

Érdekes dolgok derültek ki egy videó interjúból, melyet a Famitsu készített a Square Enix-szel a következő MMO-jukról, a Final Fantasy XIV-ről.

FF XIV: nem lesz szintezés, új job rendszer

Érdekes dolgok derültek ki egy videó interjúból, melyet a Famitsu készített a Square Enix-szel a következő MMO-jukról, a Final Fantasy XIV-ről.

„Ezúttal nem lesznek tapasztalati pontok és szint alapú fejlődés” – árulta el Hiromichi Tanaka az interjúban. „Teljesen más rendszert fogunk használni.”

A játék direktora Nobuaki Komoto elmondta, hogy azt szeretnék ha „a játékosoknak meglegyen a szabadságuk, hogy kipróbálhassanak több különböző dolgot, és annyit questeljenek amennyit akarnak, miközben természetes módon fejlődnek.” Érdekes elgondolás, ugye?

„Úgy gondoljuk a Final Fantasy XI egyik legjobb része a job rendszer. Az új elgondolás hasonló lesz, ám mégis nagyon más. Ezúttal minden a felszereléseken, a fegyvereken múlik. A fegyvered dönti el hogyan játszol, hogyan harcolsz.”

Az interjú után nem sokkal, már plusz információk is napvilágot láttak, miközben az eddigi FF játékok alapján elindult a találgatás a XIV alapjairól. Ami már biztos: a játék egy fegyvertár rendszert fog használni. Négy fő job (munka) lesz melyekhez természetesen rengeteg alosztály fog tartozni, ezeket úgy kombinálhatjuk, ahogy csak akarjuk.

A négy fő job:

[list type="unordered"]

[*]Swordsman (alosztályok például: fighter és archer)

[*]Sorcerer (pl. enchanter és warlock)

[*]Gatherer (pl. gardener és fisherman)

[*]Crafter (pl. blacksmith és cook)

[/list]

Érdekes, hogy az általában a harcrendszertől teljesen elkülönülő szakmák (pl. gyűjtögetés és tárgykészítés) most beolvadnak az osztályok közé. Lecserélni az osztályunkat nem tart majd semeddig, csak ruhát és fegyvert kell váltani. Erősíthetünk egy adott területet, vagy létrehozhatjuk a saját hibridünket. Erről mesél is egy kicsit Komoto:

„A játékos saját maga határozhatja meg, hogyan működik az osztálya. Például ha rendelkezel a Swordsman képzetséggel, akkor az elég arra, hogy egyedül eljátszogass, de ha elég magasra felhúztad a Sorcrer oldalát a karakterednek, akkor hozzáférhetsz a gyógyító mágiákhoz, és így sokkal könnyebbé válik a szólózás. Elég felszerelést cipelhetsz magaddal, hogy bármikor megváltoztasd a stílusodat, és a rendszer segít is ebben, gyors felszerelésváltásokkal.” Tehát jó eséllyel lesz beépített felszerelés-kezelő, amiben összeállíthatjuk a használni kívánt szetteket.

A küldetések nagyrésze a különböző guildmesterektől jön. Egy-egy quest körülbelül fél órás lesz és a játék rugalmasan fogja kezelni a játékosok számát. Ezt még sajnos nem fejtették ki, lehetséges, hogy erősíti például a mobokat ha többen mennek.

A Famitsu cikke az új elnevezéseket is felfedi. A változtatások az FF XI-hez képest ezek lesznek: a Hume mostantól Hyuran, a macskaszerű Mithra Miqo’te-vé válik, a kis Taruraukból Lalafell lesz, az Elvanokból Elezen, és az óriási Galkák a Roegadyn név alatt fognak futni.

Az FF XIV egy kis kontinensen fog játszódni, amelyet rengeteg sziget vesz majd körül, az egészet együtt Eorzea-nak hívják (az egész világ neve Haiderin, jó lesz felfedeznivalónak későbbi kiegészítőkhöz). Lesz időjárás és napszakváltozás, utóbbi nem lesz szinkronban a valósággal, annál gyorsabb lesz, hogy minden játékos játszhasson nappal és éjszaka is.

Ezeken kívül még olyan apróságokat tudhattunk meg, hogy a zenét természetesen ki más szerezné hozzá, mint a zseniális Nobuo Uematsu, a környezet fantasy lesz, de több high-tech elemmel, mint az FF XI, és nagyon odafigyelnek arra, hogy csapatban és egyedül is élvezhető legyen a játék.

Ez eddig nagyon ígéretes, fel is fűztük az új Final Fantasy-t a Star Wars mellé a kívánságlistánkra. A jelenlegi online játszható játékok folyamatosan fejlődnek (pl.: Conan), a jövő MMO-i pedig nagyon ígéretesnek tűnnek. Egyértelműen az aranykorát éljük a műfajnak. A dilidokiknak lesz munkájuk :)

Remélhetőlg a gamescomon még többet megtudhatunk majd a játékról, ami jövőre érkezik PC-re és PS3-ra.

E3 Trailer

További screenshotok a játék hivatalos honlapján: Final Fantasy XIV

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward