Shop menü

FÉK NÉLKÜL ROBOG AZ OPENAI, ÚJABB NAGY FEJLESZTÉST JELENTETT BE A CHATGPT KAPCSÁN

Már plugineket is támogatni fog a ChatGPT használata esetén, és megadja a lehetőséget a friss webes tartalmakhoz való hozzáféréshez.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Fék nélkül robog az OpenAI, újabb nagy fejlesztést jelentett be a ChatGPT kapcsán

Az OpenAI eszméletlen tempóra kapcsolat a mesteréges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket tekintve, és a Microsofttal közösen szinte folyamatosan jelentik be azokat a fejlesztéseket, amik a GPT nagy nyelvi modellhez kapcsolódnak. Most például arról számolhatunk be, hogy már plugin támogatást is nyújt a vállalat a ChatGPT-nél.

A ChatGPT chatbot tavaly úgy indult el, hogy be volt zárba egy honlapra, ahol lehetett vele beszélgetni, de például csak olyan adatokhoz fért hozzá, amik 2021 előttiek. Nem kapcsolódott az internethez, és igazából maga a ChatGPT továbbra is a régi adatbázisra támaszkodik, de az idei év ebből a szempontból sok változást hozott. A GPT modell a Binggel együtt már szinte bármit képet az internetről felderíteni, a ChatGPT API-t használva pedig alkalmazásokba lehet integrálni a rendszert, és most itt az újabb őrület a plugin támogatással.

Galéria megnyitása

Az OpenAI elmondta, hogy a pluginekkel a chatbotnak lehetőség lesz olyan adatokat használni, amikhez eddig egyáltalán nem férhetett hozzá, ami pedig ennél is fontosabb, hogy be lehet majd tanítani arra, hogy aktuális webes információkból táplálkozva válaszoljon felhasználói kérdésekre. A plugineket lehet majd használni úgy, hogy kapcsolatba léphessenek harmadik féltől származó API-kal, új lehetőségekre lesz ezáltal felhasználható.

Megoldható lesz innentől az is, hogy például egy sportfogadási szolgáltatással karöltve használják fel a chatbotot. A GPT-4 modellt munkára fogva be lehet majd illeszteni egy meglévő adatbázis mellé a ChatGPT plugint, és az emberek olyan kérdéseket tehetnek majd fel neki, amik például a legutóbbi mérkőzések eredményeivel kapcsolatosak. Mindent valós időben lesz képes lekérdezni a szolgáltatás. Sőt mi több, elvileg annak sem lesz akadálya megfelelő integráció mellett, hogy akár ezen keresztül kössenek fogadásokat a felhasználók.

„A MI modell intelligens API kezelőként képes üzemelni. Egy API specifikáció és egy leírás alapján, hogy mikor kell használni az API-t, a modell proaktívan elérheti az API-t, hogy műveleteket hajtson végre” – olvasható az OpenAI beszámolójában. „Például, ha egy felhasználó azt kérdezi: „Hol szálljak meg Párizsban pár éjszakára?”, A ChatGPT dönthet úgy, hogy segítségül hív egy hotelfoglalás plugin API-t, és az API-tól kapott választ felhasználva ad tájékoztatást a felhasználónak a legfrissebb adatokat alapul véve.” Tehát tudni fogja, hogy állnak éppen a szobafoglalások, mik az elérhető lehetőségek egy ilyen utazás során.

Galéria megnyitása

Azt mondja a vállalat, hogy ennek a fejlesztésnek köszönhetően a ChatGPT még jobb lesz, mert annak hála, hogy az eddiginél több információt érhet majd el, kevésbé lesz hajlamos a hallucinálásra, ritkábban találhat ki olyan válaszokat, amik tévesek. Hiszen pontosan meg tudja majd találni a GPT-4 modell azt, amit a felhasználó szeretne tudni. Persze azt is hozzáteszi a vállalat, hogy a válaszokat továbbra is ellenőrizni kell minden esetben, mert azért előfordulhat, hogy nem megfelelő eredményt ad a chatbot.  

Az OpenAI behatóan tesztelte a plugin támogatást annak érdekében, hogy ez a lehető legbiztonságosabban működjön. Nemcsak belső, hanem külső csapatokat is bevontak az előzetes tesztelésekbe, hogy minél több információt kapjanak erről, nagyobb legyen a látható kép. Több oldallal tesztelték élő információkon is, és ezeknek a során már egészen jól szerepelt az újítás, ennek köszönhetően indulhat a bevezetése.

Egyelőre a pluginek még alfa verzióban futnak, és korlátozottan használhatóak. De vannak már olyan partnerek, akik beálltak a fejlesztés mögé, és a sor folyamatosan bővül. Az OpenAI olyan neveket említett az érdeklődők sorában, mint az Expedia, az Instacart, a Shopify, a Slack vagy egyebek mellett a Wolfram. Bárki jelentkezhet egyébként a várólistára a vállalat oldalán keresztül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére