Érkeznek a Tahiti LE alapú HD 7870-esek

Ahogy azt a pletykák korábban jósolták, az új, Tahiti-LE grafikus processzorral szerelt videokártyák ma hódító útjukra indultak.

Érkeznek a Tahiti LE alapú HD 7870-esek

Szerencsére nem csak a Tul Corporation égisze alá tartozó márkák rukkoltak elő új, „Tahiti LE” videokártyákkal, hanem a Sapphire is. Mielőtt ezeket szemügyre vennénk, nézzük, mi fán terem a „Tahiti LE” GPU.

[bold]Górcső alatt a legfrissebb videokártyák lelke

[/bold]

Az új grafikus processzor a Radeon HD 7900-as sorozat tagjairól ismert Tahiti egységek leszármazottjának tekinthető, igaz, az eredeti GPU-hoz képest átesett némi karcsúsításon (letiltogatáson). A 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti LE GPU mindössze 1536 stream processzorral gazdálkodhat, ami komoly csökkenés a teljes értékű Tahiti GPU-k 2048 stream egységéhez képest. A karcsúsított grafikus processzor 96 textúrázóval és 32 renderelő egységgel száll harcba a piacon, méghozzá 925 MHz-es alap- és 975 MHz-es PowerTune Boost órajel mellett. A karcsúsítás persze nem csak az SM tömbök számának csökkenésében, hanem a memória adatsín megnyirbálásában is tetten érhető: 384-bit helyett már csak 256-bit széles adatsínen keresztül kommunikálhat a GPU a GDDR5-ös típusú fedélzet memóriával. A 6 Ghz-es effektív órajelen ketyegő VRAM mennyisége is csökkent, azaz 3 GB-nyi helyett már csak 2 GB-nyi fedélzeti memória áll rendelkezésre. Ez persze nem egy tragédia.

Az Tul Corporation leányvállalatai által készült videokártyák mindegyike azonos felépítéssel érkezik, azaz mindannyian egy dual-link DVI-I, egy HDMI 1.4a és két mini DisplayPort 1.2 videó kimenetet vonultatnak fel. A Sapphire megoldása ezzel szemben két dual-link DVI, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenetet kínál.

A stabil tápellátásról két darab hattűs PCI Express tápkábel segítségével gondoskodhatunk. Az AMD - ahogy azt a korábbi pletykák jósolták - egyébként szabad kezet adott a partnereknek, azaz nem készített referencia modelleket az új videokártyából.

Íme, a jelenlegi felhozatal

Mivel eddig is tudható volt, hogy az új videokártya nem jelenik majd meg minden partner kínálatában, így cseppet sem lepődhetünk meg azon, hogy a Tul Corporation leányvállalatai mellett a Sapphire az egyetlen, aki készített saját megoldást a témában. A Tul Coporation leányvállalatainak megoldásai cseppet sem meglepő módon igen hasonlóra sikeredtek: közöttük csak csomagolás, illetve videokártyahűtő dizájn tekintetében találunk némi különbséget.

A PowerColor és a VTX3D ugyanazokat az alap kiegészítőket tartalmazza a dobozában, a Club 3D megoldása azonban már jóval érdekesebb, hiszen rengeteg teljes verziós játék jár hozzá. Az új videokártya mellé a Far Cry 3, a Hitman: Absloution és a Sleeping Dogs teljes verziós kiadása egyaránt jár, méghozzá letöltési kupon formájában.

Ezeken kívül a Medal of Honor: Warfighter árából is 20% engedményt kaphatunk, ha a játék beszerzése mellett döntünk, hála a mellékelt vouchernek. A felsoroltak mellé további letöltési kuponokat is kapunk, amelyek között a Nexuiz, a Dirt: Showdown és a Total War: Shogun 2 egyaránt jelen van. Hab a tortán, hogy a csomagban a népszerű tömörítő alkalmazás, az OpenCL támogatással is rendelkező WinZip 16.5 Pro kiadása is jelen van. A Club 3D felhozatalát egyszóval nehéz lenne felülmúlni, annyira komolyra sikeredett. A játékokkal telepakolt csomagok sajnos csak meghatározott viszonteladók kínálatában érhetőek el.

A Tul Corporation leányvállalatainak megoldásai mellett a Sapphire is készül Tahiti LE alapú videokártyával, amely a Sapphire Radeon HD 7870 Toxic 2 GB nevet kapta. Egyelőre csak annyi biztos, hogy az új videokártya egyedi, kétslotos, két ventilátorral ellátott hűtővel érkezik és a fentebb említetteknél valószínűleg magasabb GPU órajeleket alkalmaz - erre enged következtetni a Toxic jelzés. Az újdonság még nem került fel a gyártó hivatalos weboldalára, úgyhogy pontosabb információ egyelőre nem áll rendelkezésre, de ahogy a helyzet változik, frissítjük hírünket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward