Eredményes második negyedév a GPU piacon

A gazdasági világválság az elmúlt negyedévek folyamán bizony keményen rányomta bélyegét az IT ipar egyes szegmenseire, nem volt ez alól kivétel a grafikus processzorok piaca sem. A Jon Peddie Research legfrissebb adatai szerint az idei év második felében már végre javulás volt tapasztalható a GPU szegmensben: a szállítási mutatók az első negyedév teljesítményéhez képest mintegy 31,3%-kal emelkedtek, ami egyáltalán nem mondható rossz eredménynek.

Eredményes második negyedév a GPU piacon

A gazdasági világválság az elmúlt negyedévek folyamán bizony keményen rányomta bélyegét az IT ipar egyes szegmenseire, köztük a grafikus processzorok piacára is. A Jon Peddie Research legfrissebb adatai szerint az idei év második felében már végre javulás volt tapasztalható a GPU szegmensben: a szállítási mutatók az első negyedév teljesítményéhez képest mintegy 31,3%-kal emelkedtek, ami egyáltalán nem mondható rossz eredménynek.

A JPR elemzői egy meglehetősen egyszerű magyarázattal szolgálnak a tényre: a GPU rendelések 2008 végén jelentősen visszaestek, ugyanis a disztribútorok elkezdtek felkészülni egy hosszabb időn át tartó recesszióra. A dolgok az első negyedév folyamán már jobban alakultak, ám közel sem úgy, ahogy azt az elemzők korábban várták. Az első negyedévre várt növekedés nagy része átcsúszott a második negyedévre, így most igen-igen kedvező adatokat tud felmutatni a piac. Hogy az egyes vállalatok piaci részesedése miként alakult az elmúlt időszakban, azt az alábbi táblázat adatai próbálják szemléltetni, referenciaként szerepelnek a 2008 második negyedévében készített adatok is:

A JPR most is egy kalap alá veszi a diszkrét- és integrált videó vezérlőket, gyakorlatilag ezzel magyarázható az Intel magas piaci részesedése, holott nem is gyárt videokártyákat.

Az eredményekből jól látszik, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest az AMD és az Intel egyaránt növelték szállítási mutatóikat, valamint részesedésüket az idei második negyedév folyamán, mindezt pedig az Nvidia és a kisebb GPU gyártók kárára tették. Az idei év első és második negyedéve között a legnagyobb növekedést a szállítási mutatók tekintetében az AMD tudhatja magáénak (41,5%), míg a második helyet az Intel szerezte meg 35,2%-kal. Az Nvidia szállítási mutatói 23,6%-kal növekedtek, a többi kisebb gyártó eredményei azonban tovább romlottak. A piaci részesedést elnézve az egyes gyártók közötti egyensúly nem változott túl drámai mértékben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward