Shop menü

ELKÉSZÜLT A VILÁG ELSŐ MINI-ITX KOMPATIBILIS GEFORCE RTX 4070-ES GAMER VIDEOKÁRTYÁJA

A kínai Zephyr terméke mindössze 172 milliméter hosszú.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Elkészült a világ első Mini-ITX kompatibilis GeForce RTX 4070-es gamer videokártyája

A helytakarékos gamer videokártyák iránt nagy a kereslet a piacon, ám bizonyos teljesítményszint felett nem igazán találunk Mini-ITX kompatibilis verziókat, ugyanis a hűtést elég nehéz hatékonyan és helytakarékosan kivitelezni bizonyos TDP keret felett. A kínai Zephyr csapata a jelek szerint megoldást talált arra, hogy a GeForce RTX 4070-es modellből is készülhessen Mini-ITX kompatibilis verzió, ami a gyártó szerint a világ első ilyen megoldásának tekinthető.

Galéria megnyitása

A GeForce RTX 4070 ITX Sakura Blizzard névre keresztelt videokártya kétslotosnál egy picivel magasabb kivitelben érkezik, a hűtés ugyanis magasabb a hátlapi takarólemeznél, így a kiszemelt számítógépház esetében ellenőrizni kell, biztosan elfér-e az újdonság. Maga a videokártya 172 milliméter hosszú, 123 milliméter széles és csak 43 milliméter magas.

Galéria megnyitása

A rövidített nyomtatott áramköri lapot használó termék egy teljes értékű GeForce RTX 4070-es videokártyának tekinthető, amelynek fedélzetén szokás szerint egy AD104-250 kódnevű grafikus processzor, valamint 12 GB-nyi GDDR6X szabványú fedélzeti memória dolgozik. A kompakt kivitel miatt tuningról itt szó sincs, és igazából nem is tervez a vállalat gyárilag megemelt órajeleken ketyegő kivitelt, ami valamilyen szinten érthető is.

Galéria megnyitása

Az egyetlen nyolctűs PCI Express tápaljzattal ellátott videokártya gyenge pontja lehet a hűtés, hiszen az csak egyetlen ventilátort használ, formátuma pedig jóval kisebb, mint amit a normál GeForce RTX 4070-es modelleknél megszokhattunk. A gyártó szerint ennek ellenére kiváló a hűtőteljesítmény, még a kétventilátoros modellekhez képest is 8 Celsius fokkal hűvösebb a GPU nagy átlagban, míg a memóriachipek 10 Celsius fokkal üzemelnek alacsonyabb hőmérsékleten, mint a kétventilátoros dizájn esetén.

Arra nem derült fény, mi képezte az összehasonlítás alapját, de alighanem a gyártó saját, kétventilátoros dizájnját vehette alapul. A teljesítmény a 3DMark teszt alapján is megfelelő, a termék hozza a GeForce RTX 4070-es modellekre jellemző átlagos pontszámot, vagyis a hűtéssel tényleg nincs probléma. Az más kérdés, hogy a kompakt Mini-ITX számítógépházakba építve mi lesz a helyzet, ott ugyanis össze vannak zsúfolva a melegedő komponensek, ami a hűtés hatásfokát is rontja.

A kínai Zephyr GeForce RTX 4070 ITX Sakura Blizzard videokártyájának első szállítmányai már el is fogytak, a következő adag várhatóan július közepén érkezik, de a jelek szerint egyelőre csak Kínában értékesítik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére