Elkészült a Jetstream webböngésző benchmark második kiadása

A JetStream 2 a modern webes munkafolyamatokhoz igazodó terhelésekkel dolgozik és elég sok tesztmodult használ.

Elkészült a Jetstream webböngésző benchmark második kiadása

A webböngészők, illetve az őket futtató konfigurációk teljesítményét sokféle webes alkalmazással lehet mérni, ám ahogy az iparág minden összetevője fejlődik, úgy a tesztprogramokat is illik felkészíteni az új technológiákra, illetve trendekre. Pontosan utóbbi miatt döntöttek úgy a WebKit fejlesztői, hogy alaposan modernizálják a 2014-ben kiadott JetStream tesztmotort, ami az elmúlt évek során szépen lassan elavulttá vált.

A JetStream második kiadása az újításoknak köszönhetően jobban illik napjaink webes terhelésformáihoz, illetve modern technológiákat is beveti a siker érdekében. Azt persze fontos leszögezni, hogy itt nem átlagfelhasználói weboldalakra, hanem webes alkalmazásokra és játékokra jellemző terhelést ró a webes szoftver a webböngésző, illetve az azt futtató konfiguráció vállára. A tesztprogram JavaScript és WebAssembly nyelven íródott tesztmodulokból áll, méghozzá összesen 64 darabból. Ezeknek az alteszteknek a futását külön méri a szoftver, a végső pontszám meghatározásakor pedig egyenlő súlyozás mellett, mértani középértéket számolva ad eredményt a teszt. Azokat a méréseket, amelyeket szükséges, többször is lefuttatja az algoritmus, hogy pillanatnyi gyengeségek ne szólhassanak bele a végeredménybe.

Galéria megnyitása
Éppen zajlik a mérés....

A teszt díjazza azt is, ha az adott böngésző gyorsan betölti a különböző kódokat, gyorsan végrehajtja az feladatokat, valamint végig stabil marad. Arra azonban nem ad lehetőséget, hogy a webböngészők fejlesztői általános optimalizációk segítségével jobb eredményt érjenek el az egyes tesztekben, ugyanis az efféle módszerek most megbosszulják magukat: ami az egyik teszt eredményén javíthatna, az a másikén rontani fog, így nem biztos, hogy megéri „trükközni”. A JetStream 2 már elérhető és természetesen ingyenesen használható, csak úgy, ahogy az első kiadás is. Futtatásához egy modern webböngészőre van szükség, platform szintjén azonban nincs megkötés: okostelefonon és táblán éppúgy tesztelhetünk, mint noteszgépen vagy éppen egybegépen. A tesztprogram természetesen többféle webböngészőt is támogat.

A teszt lefuttatásához ide kell ellátogatni, aki viszont a 64 tesztmodullal kapcsolatban szeretne bőséges technikai információhoz jutni, itt találja a dokumentációt. Akinek van kedve, futtassa le a tesztet, majd árulja el, mennyi pontot sikerült elérni az adott rendszeren. Érdemes megemlíteni a processzor típusát, a rendszermemória mennyiségét, valamint az operációs rendszer és a webböngésző verziószámát is. Mi egy Ryzen 5 2600X processzorral, 16 GB-nyi DDR4-3000 MHz-es (Cl16-18-18-38) rendszermemóriával, valamint egy 64-bites Chrome 73.0.3683.86-os webböngészővel rendelkező konfiguráción végeztünk egy gyors mérést, ami 112.462 ponttal zárult.

Tesztre fel!

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap