Elárulva érezte magát George Lucas az új Star Wars miatt

Erről maga a Disney vezérigazgatója, Bog Iger ír a könyvében. De vajon a Lucas által kitalált történet jobb lett volna?

Elárulva érezte magát George Lucas az új Star Wars miatt

George Lucas nem nagyon kommentálja a Star Wars körüli dolgokat, mióta a LucasFilmmel együtt eladta a tulajdonjogokat a Disney-nek. Az Ébredő Erő kapcsán is csak annyit mondott, hogy "a rajongók imádni fogják", ami mondhatni, egy eléggé semleges megnyilvánulás a részéről.

Most azonban megjelent a Disney vezérigazgatójának, Bob Igernek az életrajzi könyve, mely a The Ride of a Lifetime néven fut, és belőle többet megtudhatunk a Disney és Lucas kapcsolatáról. Kiderült például, hogy Lucas teljesen más történetet akart, és a Disney döntése nyomán elárulva érezte magát, felzaklatta a dolog.

Iger onnan kezdi a dolgot, hogy még a LucasFilm megvásárlási folyamatainak közben Lucas elárulta neki, hogy már nagyvonalakban megírta a történetet három további filmhez. Ezeket átküldte a Disney különböző, magas pozícióban lévő embereinek, akik úgy döntöttek, hogy megvásárolják a kivonatot, azonban Iger egyértelművé tette Lucas számára szóban és a szerződésben is, hogy ez semmire nem kötelezi a Disney-t, nem feltétlenül fognak ragaszkodni a Lucas által elképzelt sztorihoz.

"Tudta, hogy nagyon ragaszkodni fogok ahhoz, hogy nálunk legyen a kreatív irányítás, és nem volt könnyű elfogadnia, bár végül beleegyezett a dologba. Abba is belement, hogy ha kérjük, akkor tanácsadói pozícióban a rendelkezésünkre fog állni. Megígértem neki, hogy nyitottak leszünk az ötleteire, ami nem volt egy nehéz ígéret, elvégre ki ne lenne nyitott George Lucas ötleteire. De ahogy a kivonatoknál, itt is egyértelművé tettem, hogy nincs garancia arra, hogy megfogadjuk a tanácsait" - írja Iger.

Végül a Disney vezérigazgatója a Skywalker Ranch-ra szervezett találkozót Lucasszal, ahol ott volt a forgatókönyvíró Michael Arndt, a rendező J.J. Abrams, valamit Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke. Itt mutatták be Lucasnak az általuk elképzelt történetet az új trilógiához, és itt jött rá Lucas, hogy egyáltalán nem használták fel az általa átadott történetet, a Disney és a LucasFilm szerint ugyanis más irányra volt szükség. 

"George tudta, hogy a szerződés szerint nem vagyunk kötelesek használni az ötleteit, de azt hitte, hogy már maga a tény, hogy megvettük a kivonatát, azt jelenti, hogy követni fogjuk az átala leírtakat. Nagyon csalódott volt, hogy elvetettük a történetét. Az első perctől kezdve nagyon odafigyeltem rá, hogy semmiképpen ne vezessem félre, és úgy gondolom, hogy nem is történt ilyen, de talán kezelhettem volna jobban is a helyzetet. Jobban felkészíthettem volna a találkozásra a rendezővel és az íróval, és mondhattam volna neki a háttérbeszélgetéseinket, ahol megegyeztünk, hogy egy más irányba vinnénk a trilógiát. Ha erről előzetesen beszélgettem volna vele, talán elkerülhető lett volna, hogy felidegesítsem és megharagítsam" - folytatódik a történet.

Iger szerint innentől kezdve Lucas elárulva érezte magát, és habár szerinte az egész folyamatot eleve nem viselte könnyen, ennek következtében szükségtelenül nehézzé vált a kapcsolatuk az elején.

De, hogy valójában milyen lett volna a Lucas által megálmodott történet? Nos, erről hivatalosan és részleteiben csak egyszer beszélt a legendás filmkészítő, mégpedig James Cameron könyvében, a James Cameron’s Story of Science Fictionben. Ez alapján pedig elmondhatjuk, hogy bármennyire is véleményes az új trilógia minősége, a Disney talán nem vétett nagy hibát, hogy kidobta Lucas történeti vázlatát. Lucas arról beszélt Cameronnak, hogy az új trilógiában Luke Skywalker egy Kira nevű új jedit képzett volna ki egy távoli, félreeső bolygón. Ezen kívül elárulta, hogy a filmek nagyon alaposan körbejárták volna a midikloriánok témáját, ami először A baljós árnyakban került el. Mindez azért furcsa, mert azt Lucas is elismeri, hogy sokaknak nem tetszett a téma.

"Mindenki utálta, amikor A baljós árnyakban a midikloriánokról kezdtünk el beszélni. A film ezen része arról szól, hogy léteznek szimbiotikus kapcsolatok, hogy rámutasson, nem mi vagyunk a főnökök, hanem egy ökoszisztéma részeként élünk" - írja a könyv. "A következő három Star Wars film egy mikrobiotikus világba vitt volna el minket. Ez egy olyan világ, ahol a lények máshogy működnek, mint mi. Én úgy hívom őket, hogy ők a whillek, és valójában a whillek irányítják az univerzumot. Ők az Erőből táplálkoznak" - folytatódik a leírás.

A whill nevű faj egyébként a Star Wars korai forgatókönyveiben is feltűnt említés szintjén, de végül onnan törölték őket. Lényegében hallhatatlan lényekről van szó, akik mindenkit irányítanak az Erőn keresztül. "Ez azt jelenti, hogy mi csak járművek vagyunk a whillek számára, akik velünk utaznak. Mi csak hordozzuk őket, és a köztes réteg pedig a midiklorián. A midikloriánok kommunikálnak a whillekkel, a whillek pedig tulajdonképpen az Erőt jelentik".

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap