Shop menü

EGYRE INKÁBB SZABADALMI TROLLKÉNT VISELKEDIK A NOKIA

A vállalat az elmúlt években sorra indítja a szabadalmi eljárásokat, és igyekszik biztosra menni ezeknek a keretében.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyre inkább szabadalmi trollként viselkedik a Nokia

A finn telekommunikációs óriásnak mostanában nem megy túl jól a szekere, ugyanis jelentős rendelésektől esett el az utóbbi időben, és több esetben is módosítania kellett a korábbi terveit. Hatalmas leépítésről is nehéz döntést kellett hoznia éppen a közelmúltban.

A nehéz gazdasági körülményekre, valamint a rossz kilátásokra hivatkozva a Nokia nagyjából 14 ezer munkavállaló elbocsájtását jelentette be.

Rendkívül rossz a vállalat anyagi helyzete, de a mostani hír nem erről szólna, hanem arról, hogy a vállalat több technológiai óriással szemben is pert indított, mert azok szabadalomsértéseket követtek el. De nem tudjuk nem összekötni a két témát. A Nokia ugyanis most egészen biztos, hogy minden módszert megragad a bevételszerzésre, és bizony a szabadalmak megfejése erre pont jó lehetőséget nyújt.

Galéria megnyitása

Az Amazont és a HP-t perelte be ezúttal a Nokia, mivel a telekommunikációs óriás szerint ezek a partnerek visszaéltek több olyan technológiával is, ami jellemzően videós szolgáltatásokhoz kapcsolódik. Azt állítja Nokia, hogy az Amazon a Prime Video rendszernél, valamint a Twitch esetében is szabadalomsértés követett el, a HP esetében pedig a számítógépeken használt videofolyam tömörítő és adatátviteli megoldásokkal van gond.

A finnek szerint a vállalatok pontosan tudatában voltak annak, hogy nem fizetnek olyan eljárásokért, amik a Nokia tulajdonát képezik, sőt mi több, elutasították, hogy szerződést kössenek ezek alkalmazására vonatkozóan. A szabadalmi jogok nélkül alkalmaztak olyan eljárásokat, amikkel a termékeik jobb minőségű videostreaminget tudtak biztosítani a különböző közegekben.

Hangsúlyozta a Nokia, hogy nem szeretne pereskedni, és sosem ez az első dolog, amikor felfedeznek egy visszaélést szabadalmak használata esetén. De az Amazon és a HP nem bizonyult együttműködőnek, pedig a finnek úgy vélik, hogy jelentős előnyük származik a szolgáltatásaiknak a Nokia multimédiás megoldásaiból.

Galéria megnyitása

Ahogy ilyenkor mindig megteszi, most is kiemelte a Nokia, hogy a 2000-es évek óta több mint 140 milliárd eurót költött K+F tevékenységre, és nagyjából 20 ezres szabadalom portfóliót épített fel az évtizedek alatt. A jelek szerint pedig ezt a lehető legtöbb módon igyekszik kiaknázni, ami persze részben abszolút teljesen érhető is. Sajnos a mostani ügy minden részlete egyelőre nem ismert, de talán a jövőben többet megtudunk arról, hogy a cégek miért kerülik el a jogdíjak kifizetését.

Az ügyre az Amazon szóvivője a folyamatban levő eljárásra hivatkozva nem válaszolt, a HP illetékese pedig szimplán csak figyelmen kívül hagyta a szabadalmi üggyel kapcsolatos sajtómegkereséseket. „Reméljük, hogy az Amazon és a HP most elfogadja kötelezettségeit és megállapodik a szabadalmi licencben, az ajtónk mindig nyitva áll a jóhiszemű tárgyalásokra” – emelte ki közleményében a Nokia.

A Nokiának egyébként eléggé megszaporodtak a szabadalmi ügyei, mobilos fronton számunkra a legérdekesebb például, hogy a Nokia folyamatosan pereskedik a BBK Electronics különböző márkáival.

Az Oppo, a OnePlus és a Vivo is a célkeresztjébe került már különböző 5G-val kapcsolatos szabadalmak miatt, és több európai országban már éppen ezért nem lehet kapni különböző termékeket. Mondanunk sem kell, hogy ez nem tesz jót az egészséges piaci környezetnek, hiszen a kínálat csökkenésével a verseny is egyre kisebb, és az Oppo, valamint a Vivo a különböző márkáival együtt, már értékes piaci szereplőnek tekinthetők. A cégek szerint a Nokia irrálisan magas összeget kér bizonyos technológiák használatáért, ezért megy a kötélhúzás már évek óta.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére