Egy felső- és egy középkategóriás Z390-es alaplap az ASRock műhelyéből

Az ASRock Z390-es kínálata új modellekkel bővült, így aki éppen alaplap-vásárlás előtt áll, két friss modellt is felvehet a listára.

Egy felső- és egy középkategóriás Z390-es alaplap az ASRock műhelyéből

Az ASRock Z390-es alaplap-kínálata kvázi teljessé vált, ugyanis a gyártó bemutatott egy új középkategóriás, valamint egy új felsőkategóriás alaplapot, amelyek remekül igazodnak az általuk megcélzott piaci szegmens igényeihez.

ASRock Z390 Phantom Gaming X – Remek felszereltség, rengeteg RGB LED

Galéria megnyitása

A felsőkategóriába szánt újdonság igen jó felszereltséggel rendelkezik minden téren. A 8. vagy 9. generációs Intel Core sorozatú processzort 14 fázisú tápellátással szolgálja ki, a négy darab DDR4-es memóriafoglalatban pedig maximum 128 GB-nyi DDR4-4266 MHz-es rendszermemória kaphat helyet. A bővítőkártyákat három darab PCI Express 3.0 x16-os slot várja, amelyek háromkártyás módban x8/x8/x4 sávszélességgel dolgoznak, így kétkártyás Nvidia SLI, valamint háromkártyás AMD CrossFire X konfiguráció építésére egyaránt használhatóak. A sort ezen a téren kettő darab PCI Express 3.0 x1-es slot zárja, természetesen nyílt végekkel, ahogy azt a gyártónál már megszokhattuk.

Galéria megnyitása

Az adattároló részleg három darab M.2-es slotból áll, amelyek között két darab M.2-2280-as és egy M.2-22110-es megoldás sorakozik – mindannyian fogadják a PCI Express 3.0 x4-es, illetve a SATA 6 Gbps-os kártyákat, sőt, még gyári hűtés is jár melléjük.  Ezeken felül összesen 8 darab SATA 6 Gbps-os portot is kapunk, amelyek közül a PCH-hoz kapcsolódó hatosfogathoz RAID 0,1,5,10 támogatás is jár.

Galéria megnyitása

A vezetékes kommunikációban egy Realtek Dragon RTL8125AG típusú 2 Gbps-os, valamint egy Intel I219V és egy Intel I211AT típusú GbE csatlakozó segít – utóbbi kettőhöz Teaming funkció is jár. A vezeték nélküli kapcsolatokat Egy Intel 2x2 802.11ac WiFi modul kezeli, ami maximum 2,4 Gbps-os vezeték nélküli sávszélességet kínál, ugyanakkor egy Bluetooth 5.0-s vezérlőnek is helyet biztosít.

Galéria megnyitása

A két BIOS chippel szerelt alaplapra négy darab USB 3.1 Gen2 port került, amelyek között egy Type-C, valamint három Type-A példány sorakozik. Kapunk még négy darab PCI Express 3.1 Gen1 Type-A portot, egy HDMI és egy DisplayPort 1.2-es videó kimenetet, egy optikai audió kimenetet, egy PS/2-es portot, valamint a szokásos 3,5 milliméteres audió csatlakozók is jelen vannak a kínálatban. Az alaplap bőven kapott RGB LED alapú világítást, de ha még a házba is szeretnénk beszerelni néhány RGB LED szalagot, akkor a két normál és az egy címezhető porton keresztül erre is van mód. A tüskesorok jóvoltából TPM kivezetéshez, valamint négy darab USB 3.1 Gen1-es, illetve három darab USB 2.0-s porthoz juthatunk, sőt, még egy USB 3.1 Gen1-es USB Type-C kivezetés is felkerült az alaplapra.

Galéria megnyitása

A felsőkategóriás újdonság rövidesen megjelenik kereskedelmi forgalomban, listaárát azonban nem közölte a gyártó.

Jön az ASRock Z390 Phantom Gaming 7-es alaplap is

Galéria megnyitása

A középkategóriába szánt újdonság már szerényebb felszereltséggel rendelkezik, mint fentebb bemutatott társa, de némi RGB LED alapú világításra azért itt is számíthatunk, csak úgy, ahogy SSD hűrésre is. Az LGA-1151v2 tokozással rendelkező processzorokat tízfázisú tápellátás várja, a négy darab memóriafoglalatban pedig akár 128 GB-nyi rendszermemória is helyet kaphat, méghozzá akár DDR4-4300 MHz-es effektív órajelen is. A három darab PCI Express 3.0 x16-os slot ebben az esetben is rendelkezésre áll, sávszélesség terén pedig most is x8/x8/x4 kiépítés áll rendelkezésre háromkártyás módban, természetesen Nvidia SLI és AMD CrossFire X támogatással karöltve. Az erősített PCI Express 3.0 x16-os slotok mellett három darab nyílt végű PCI Express 3.0 x1-es slot is jelen van a terméken.

Galéria megnyitása

Az SSD kártyákat egy M.2-2280-as és egy M.2-22110-es slot szolgálja ki, amelyek PCI Express 3.0 x4-es, illetve SATA 6 Gbps-os támogatással egyaránt rendelkeznek, valamint hűtőborda is jár melléjük, hogy az SSD ne forrósodjon fel nagyon. SATA portokból ebben az esetben is nyolc darab jár, hat pedig itt is RAID 0,1,5,10 támogatással érkezik.

Galéria megnyitása

A vezetékes kommunikációt egy Realtek Dragon RTL8125AG típusú 2,5 Gb-es, valamint egy Intel I219V típusú Gigabites Ethernet vezérlő segíti, de egy M.2-2230-as slotot is kapunk, amibe akár Intel CNVi támogatással ellátott WiFI/BT kártya is helyet kaphat.

Galéria megnyitása

Az új alaplap négy helyett itt már csak kettő USB 3.1 Gen2-es portot kínál, amelyek közül az egyik Type-A, a másik pedig Type-C kivitelben érhető el. Rajtuk kívül négy darab USB 3.1 Gen1-es Type-A port, egy HDMI és egy DisplayPort 1.2-es videó kimenet, egy optikai audió kimenet, egy PS/2-es port, valamint a szokásos 3,5 milliméteres Jack Audio portok szerepelnek a kínálatban. Az alaplapi tüskesorok jóvoltából további négy darab USB 3.1 Gen1-es, valamint négy darab USB 2.0-s porthoz juthatunk, de a TPM tüskesor, valamint a két normál és egy címezhető RGB LED tüskesor sem hiányzik a felhozatalból.

Galéria megnyitása

A két darab 128 Mb-es BIOS chippel ellátott alaplap rövidesen megjelenhet kereskedelmi forgalomban, listaára azonban nem derült ki

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap