Digitális gyermekvédelem: az első évek, avagy a telefonom a gyermekem kezében

Az első részben azzal foglalkozunk, mit tehetünk az ellen, hogy a telefonunkon nem kívánt tartalmak jelenjenek meg.

Digitális gyermekvédelem: az első évek, avagy a telefonom a gyermekem kezében

Megérkezett a múltkor beharangozott gyermekvédelmis cikksorozatunk első része, és vele együtt a Benéző különkiadása is (a fenti képre kattintva megnézhető), amiben Noé Viktor szakértőkkel beszélget a témáról. A gyakorló szülőknek mindenképpen érdemes rászánni az időt, reményeink szerint rengeteg hasznos információval lesznek gazdagabbak. Kísérő tartalomként ma a legfiatalabbak mobiltelefon felhasználókkal, az óvodásokkal foglalkozunk az iPonon, akiknek még nincs saját készülékük, de hébe-hóba már hozzáférnek a szülők telefonjához, hogy megnézzenek egy mesét, vagy játszanak egy kicsit. Az is előfordulhat, hogy néha magára kell hagyjuk a gyereket, és ugye jó lenne, ha ilyenkor nem botlana bele olyasmibe, ami káros, vagy ijesztő lehet a számára.

Rengeteg lehetőségünk van, hogy ezt megakadályozzuk, de mielőtt belekezdenénk ezek ismertetésébe, szeretnénk kihangsúlyozni azt, amit egymástól függetlenül mindkét vendég szakértőnk kiemelt: nincs az a szoftver, ami helyettesítené a szülő odafigyelését, és ami még fontosabb, tanítását. Előbb-utóbb mindenképpen belefut az internet világába gyermekünk, még akkor is, ha mi lakatokkal zárunk le mindent, így a legjobb, amit tehetünk, hogy felkészítjük, és együtt fedezzük fel vele a világhálót és az okoskütyüket. Ez azonban már egy következő rész témája lehet, a ~3-6 éves korosztályt még nem a közösségi hálózatoktól, Momótól, vagy a véletlenszerű videómegosztóktól kell félteni, hiszen a saját telefonunkon nagyon könnyen állíthatunk fel sértődések kockázata nélkül is korlátokat, hogy gyermekünk biztonságosan tehesse meg az első lépéseket.

Indulásként a legfontosabb dolog talán az, hogy a szülők megfelelő védelemmel vértezzék fel a készülékeiket a képernyőzár révén. Ezzel megakadályozható, hogy a gyermek olyankor is használatba vegye a gépünket, amikor mi azt nem szeretnénk. Manapság ez már nem jelent gondot, az okostelefonok beállításában a biztonsággal kapcsolatos menüponton belül (iOS eseténe a „Touch ID/Face ID és jelkód”, Androidon pedig „Biztonság és hely”) többféle lezárási lehetőség is megadható. Ha van biometrikus azonosítási lehetőség (ujjlenyomat vagy arcfelismerés), akkor azokat a legegyszerűbb használni, de egy jól megválasztott jelkód vagy egy jelszó is kellő védelmet jelenthet. De itt tényleg valami bonyolultabbra kell gondolni, mert egyébként hihetetlenül gyorsan tanulnak fiatalok, és ha a meséhez lehet ezáltal hozzáférni, pillanatok alatt rögzül bennük hogy kell simogatni a telefont, hogy az kinyíljon. Ha ezzel megvagyunk, akkor elkezdhetjük felkészíteni a készülékünket arra, hogy odaadjuk csemeténknek.

Szülői felügyelet Androidon

Az Android esetében különálló alkalmazás használata a legjobb megoldás jelenleg. Ilyenből már egészen sok akad, mi pedig most az egyik legnépszerűbb olyan megoldást fogjuk bemutatni, ami egy adott készüléken való szülői felügyelet biztosítására szolgál. A Kids Place sokféle konfigurálási lehetőséget nyújt, de mégis kellően egyszerűen lehet vele olyan felületet biztosítani a gyerekeknek, amiről mindig elérhetik azokat az alkalmazásokat, amelyeket a szüleik jóváhagytak a számukra. Az applikáció azonnal egy kód megadásával indít, amihez kapcsolódóan emlékeztetőt is megadható. Mivel csak egy programról van szó, így ki is lehet lépni belőle alap esetben, de a Kids Place már az első indulásnál felkínálja a Home gomb lezárását, amivel ezt rögtön ki is lehet védeni. Innentől amennyiben megpróbálja elhagyni a gyermek a programot, azonnal vissza lesz irányítva a Kids Place főoldalára, és csak a kilépés gombbal távozhatna, amit ugye jelszó véd.

Galéria megnyitása

Az első indulásnál rögtön megadhatóak az alkalmazások, amik megjelenhetnek majd a Kids Place-en belül. A programokat egy érintéssel be lehet pipálni, és a sarkukban található hálózati ikonnal pedig eltiltható bármelyiket a Wi-Fi-eléréstől. A felső sávon kategóriák hozhatóak létre vagy törölhetőek ki. A kategóriákba hosszú érintéssel tehetőek be az alkalmazások: előbb a kategóriát kell kiválasztani, majd utána hosszan nyomva tartani a kívánt alkalmazás ikonját. A főoldalon a kategórianézet a jobb felső sarokban található gombbal választható ki, és ehhez nem kell kódot megadni, hiszen csak segít rendszerezni az engedélyezett programokat.

Galéria megnyitása

A beállításokhoz már természetesen kell a kód. Itt a „Customize Content and Controls” részen lehet menedzselni az elérhető alkalmazásokat, és innen érhető el a Kids Place saját böngészőjének és videolejátszójának is a beállítási szekciója. A „Parental Control” menüpont alatt vannak az alapvető beállítások, itt még azt is meg lehet adni, hogy újraindítást követően is ez a program induljon, ezzel is megakadályozva a gyerekeket a kilépésben. Lehetőség van a Play Áruház blokkolására, repülőgépmód kiválasztására, a Wi-Fi kapcsolat és a telefonhívások letiltására, továbbá egyebek mellett az értesítési sáv és a hangerőszabályzó zárolására is. Itt van a „Whitelist” is, ahova azokat a programokat kell felvenni, melyeket használni lehet a Kids Place-ben (tehát hiába vettük fel őket a láthatósági listára, még külön engedélyeznünk is kell őket) – a programokat első indításuk alkalmával a legegyszerűbb felvenni a listára, ezt magától felkínálja menet közben az alkalmazás.

Vannak prémium lehetőségek is a beállításokban, ugyanis van fizetős része az appnak. Térítés ellenében igénybe vehető az időzítő, amivel nagyon részletesen lehet állítani, hogy mennyi időn keresztül lehessen használni a készüléket, és milyen időszakokban. A hét minden napján specifikusan megadható például az, hogy csak délután 4 és 7 óra között lehessen ténykedni a Kids Place-en belül. Sőt mi több, külön a kategóriákra vagy applikációkra is alkalmazhatóak a korlátozások, tehát behangolható úgy a program, hogy a tanulással kapcsolatos dolgokat reggeltől estig lehessen futtatni, viszont azokat, amik csupán szórakozásra szolgálnak, maximum fél órán át legyenek használhatóak. A „házirendek” külön profilokba menthetőek el, így azt is meg lehet csinálni, hogy külön profil legyen például a nyári szünetre és az óvoda idejére, ezek között pedig könnyen lehet váltani, szóval elegendő egyszer megcsinálni a konfigurálást.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Több felhasználót is fel lehet venni a Kids Place-ben, és ezeket természetesen teljesen külön lehet beállítani. És van lehetőség a grafikus felület személyre szabására is, a beállításokban a „User Interface Settings” részen. Kicserélhető a háttérkép, megadható, hogy melyik kategóriával induljon az applikáció, át lehet írni az alkalmazások nevét, megváltoztatható az ikonjuk és a betűk mérete is. A Kids Place Premium havi 125 forintba vagy egyszeri alkalommal kifizetett 3500 forintba kerül.

A Kids Place mögött álló Kiddoware egyébként folyamatosan dolgozik azon, hogy a szülők számára kiváló eszközöket hozzanak létre. Ahogy azt fentebb említettük, van a vállalatnak saját böngészője, ami ráadásul a magyar nyelvet is ismeri, de tartogat a kínálata ezen felül videolejátszót, valamint képnézegetőt is, amivel helyettesíthető a gyári galéria. És Kids Place Remote Control and Monitoring néven már olyan alkalmazást is kínál, amivel a szülő távolról monitorozhatja a gyereke tevékenységét egy másik készülékről, valamint bizonyos beállításokat módosíthat is, ha a szükség úgy hozza. Ez a program ugyan már elérhető a Play Áruházból, de még fejlesztési fázisban van.

Elhagyva a Kids Place kereteit, az Android maga is rendelkezik pár extra lehetőséggel. A szülők például megadhatják a lehetőséget a csemetéiknek, hogy saját maguknak keressenek alkalmazásokat, csak ilyenkor érdemes néhány korlátozást beállítani a Play Áruházban. A készüléken be kell lépni a beállításokba, és itt meg kell keresni a „Szülői felügyeletet” menüpontot. Ennek az aktiválását követően bekéri a rendszer a védelemről gondoskodó kódot, és itt szabadon lehet konfigurálni, hogy milyen besorolású tartalmakhoz legyen hozzáférése a gyerekeknek. (Mivel a Play Áruház nemcsak appokra, hanem egyéb dolgokra is kiterjed, például zenék és filmek, ezekre is külön szabályozás állítható itt be.) A korlátozás felállítása után nem is lesznek listázva olyan dolgok, amik nem férnek bele a kiszabott korhatárba – ha a szülő akar valamit telepíteni, akkor egy pillanat alatt kikapcsolható a gyerekzár a kód megadásával.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Még az Android esetében azt is meg kell említeni, hogy a Google lehetőséget biztosít egy korlátolt profil létrehozására, ami lényegében pont arra szolgál, hogy a kisgyerekek számára biztonságossá tegye a gépet. Azonban ez a funkció érthetetlen módon csak a táblagépeknél érhető el, okostelefonoknál nincsen erre módja a szülőknek. A létrehozása viszont nagyon egyszerűen megy. A beállításokban meg kell keresni a felhasználói fiókokat tartalmazó menüpontot, majd ezen belül meg kell érinteni az új felhasználó létrehozására szolgáló opciót, ahol a rendszer a szimpla felhasználó mellett felkínálja majd a „Korlátozott Felhasználó” lehetőséget is, és ez a kiválasztandó jelen esetben. Ha ez megvan, akkor a profilnak egyedi nevet lehet beállítani, megadható, hogy hozzáférjen-e a beállításokhoz, és minden program elérését külön lehet szabályozni. Az új profil könnyen elérhető lesz a rendszer több pontjáról is, és kényelmesen lehet majd váltani a szülő és a gyerek fiókja között. Okostelefonokon pedig marad a külső applikáció használata.

Szülői felügyelet iOS-en

Az Apple készülékein az iOS gyárilag tartalmaz olyan eszközt, amivel a szülők gondoskodhatnak arról, hogy a gyerekek kezébe adhassák a saját okostelefonjukat, táblagépüket, és a kicsik ne férhessenek hozzá semmilyen érzékeny tartalomhoz. A vállalat az iOS 12 esetében még extra lehetőségek is biztosít ezen a téren, de mivel ez a rendszer még nagyon friss, először nézzük, hogy miként néz ki ez a funkció az iOS 11-nél. A készülék beállításaiban az „Általános” fül alatt a „Korlátozások” menüpont szolgál a szülői felügyelet beállítására. Itt az első fontos lépés, hogy a bekapcsolásakor létre kell hozni egy egyedi kódot, és ügyelnie kell arra a szülőnek, hogy olyat válasszon, amit egyrészt megjegyez, másrészt a gyermeke biztosan nem találja ki.

Ha megvan a „Korlátozások” bekapcsolása, akkor ezt követően manuálisan ki kell választani, hogy a gyerekek mely alkalmazásokhoz férhessenek hozzá a készülék használata közben. Kikapcsolható a Safari, a FaceTime, de egyebek mellett akár a Kamera elérése is. Ebben az esetben azoknál az alkalmazásoknál sem lehet majd a kamerát használni, amik valamilyen egyéb funkció miatt szeretnének a képalkotóra támaszkodni. Letiltható továbbá az iTunes Store elérés, vagy az alkalmazások telepítése/törlése, valamint a Wallet és az Alkalmazásokon belüli vásárlás is, ezekkel pedig megakadályozható, hogy a csemete fizetéseket indítson a készülékről.

Galéria megnyitása

Van tartalomszűrés is, ezt is mindenképpen érdemes beállítani, a „Megengedett tartalom” címszó alatt. Ez a korlátozás több területre is kiterjed, de kizárólag a programokra vonatkozóan lehet megkötéseket szabni. Itt először is ki kell választani Magyarországot, így a helyi tartalomminősítések automatikusan alkalmazva lesznek. A zenék esetében megakadályozható a szókimondó számok elérése, a filmeknél a besorolás alapján lehet korlátozást felállítani, és még a felnőtteknek szóló olvasmányok is rejthetőek, így a Könyvek menüben csak a mesekönyvek fognak megjelenni. A „Megengedett tartalom” alatt erősen ajánlott lesz az összes dolgot a legszigorúbban beállítani, beleértve az alkalmazásokra vonatkozó szűrést is, hiszen ilyen is van – ez a korhatáros besorolásokra támaszkodik.

A Korlátozásokon belül nagyon fontos a „Webhelyek” menü megfelelő konfigurálása is. Itt igazából sok részletbe nem lehet belenyúlni, van egy olyan opció, amivel a felnőtteknek szóló tartalmat felvonultató lapok tilthatóak le, és van egy olyan mód, aminél kézzel kell bevinni az engedélyezett oldalakat, tehát whitelistet (fehér listát) hozhatunk létre. A felnőtt tartalom szűrése esetén megadhatóak kivételek, ha esetleg a szűrőt bizonyos esetekben túlságosan agresszívnak ítéli meg a szülő, és az szerinte olyan weboldalakat is letilt, amiről a kisgyerek hasznos tartalmat érhet el.

Van külön „Adatvédelem” szekció is az iOS „Korlátozások” funkcióján belül. Ezeket mindegyiket érdemes végigzongoráznia a felhasználóknak az első alkalommal. Lehet itt korlátozni a tartózkodási helyre vonatkozó adatok használatát, letiltható például a Kontaktok, a Naptár és az Emlékeztetők elérése. Sőt mi több, az Üzenetek olvasása és a Barátok keresése, vagy akár még az összes multimédiás tartalom hozzáférése is, ha esetleg arra lenne szükség. Még lentebb haladva a „Korlátozások” kínálatában van egy „Módosítások engedélyezése” rész is, ahol olyan dolgok vannak, amiket igazából a gyerekek kezébe adott eszközöknél szinte egytől-egyig érdemes tiltásra hangolni. Egyedül a „Hangerőkorlát”, amit nem feltétlenül kell beállítani, az ugyanis az eszközön is múlhat, hogy milyen hangerővel tud megszólalni, káros lehet-e a hallásra nagyon feltekerve. Ha igen, akkor persze ezt is be érdemes kapcsolni.

Galéria megnyitása

A „Korlátozások” menü alján a játékokkal kapcsolatos specifikus szűrések is vannak a „Game center” címszó alatt. Ezen a ponton tiltható a többjátékos funkciók használata, a barátok hozzáadása és a képernyőfelvételek megörökítése.

Hogyan változik mindez azoknál, akik már telepítették az iOS 12-t? Nos, az „Általános > Korlátozások” menüpont helyett a beállításokon belül rögtön a „Képernyőidőt” kell keresniük. Itt jó hír, hogy az első belépés alkalmával lesz egy olyan bemutató felület, ami a felhasználókat végigkalauzolja a szülői felügyelet során hasznos, illetve szükséges opciókon. Ehhez az indulást követően az „Ez a gyerekem iPhone-ja/iPad-je” gombot kell megnyomni. Az Apple minden lehetőséget megmutat itt a felhasználóknak, és természetesen gondoskodik a jelkód beállításáról is, akárcsak a „Korlátozások” esetében.

Galéria megnyitása

Ami jelentős eltérés az iOS 11-nél látott funkcióhoz képest, hogy itt már vannak használati időre vonatkozó megkötések is. Ilyen a „Nyugalmi idő”, amivel a komplett készülék rendelkezésére állásának idejét lehet behatárolni, és az „Alkalmazáskorlátok”, ahol pedig appokra, kategóriákra lehet külön időkorlátot megadni. Behangolható például, hogy napi 30 perc játéknál többet ne engedjen a szerkezet. (Lehet extra időt kérni, ha a megadott elfogy, ezt a szülő a jelkód beírásával tudja megadni.) Az iOS 12 amellett, hogy már részletesen megmutatja az eszközhasználati időt, a fent említett opciókat is megtartja – néhány egyéb aprósággal is kiegészítve –, csak kicsit átrendezve kerültek a „Kijelzőidő” menübe a „Korlátozásokból” átemelt funkciók, de mindent pillanatok alatt át lehet tekinteni.

YouTube Kids

A gyerekeknek szinte felsorolhatatlanul sok alkalmazás van mindkét mobilplatformon különböző témakörökben. Sajnos az egyik legalapvetőbb, a YouTube Kids épp nem érhető el Magyarországról, de lapunk kérdésére a Google illetékese elmondta, dolgoznak azon, hogy ez minél hamarabb megváltozzon. Ha ez megtörténik hírt adunk róla, de addigis úgy gondoltuk, érdemes néhány mondatban megemlékezni erről az alkalmazásról, mert nagyon hasznos lehet. A YouTube-ra napjainkra elképesztő mennyiségű információ került fel, és gyakorlatilag minden korosztály számára szolgál érdekességgel, viszont szűrés vagy felügyelet nélkül nem szabad a gyerekek kezébe adni. A YouTube is tisztában van ezzel, éppen ezért hozta létre a YouTube Kids-et, ami Androidon és iOS-en is jelen van.

Galéria megnyitása
Ilyen felület várná a gyermekeket a YouTube Kids alkalmazásban

A YouTube ezen változatába beléphetünk a saját profilunkba (hiszen a gyereknek még nem lehet), és aktiválhatunk egyet csak erre a szoftverre a gyereknek is. Ezután különböző korlátozásokat vethetünk be, a Google például saját biztonságos listákat is készít, ha nem akarunk mi whitelistekkel bajlódni. Addig azonban, amíg Magyarországról nem elérhető a Kids, mutatunk egy alternatív lehetőséget.

A gyerek a normál YouTube-ot is használatba veheti videózás céljával. Ebben az esetben a beállításokban az Általános fül alatt élesíteni kell a „Korlátozott mód” kapcsolóját. Ilyenkor már egy bizonyos szintű szűrésen átesett videókat mutat csak az alkalmazás, és nem lehet látni például a hozzászólásokat sem. Viszont ebben az esetben ajánlott a szülőnek figyelemmel kísérnie a kisgyermeket a videózás során, mert ez a kapcsoló nem védett jelszóval, és kevésbé szűrt, mint a YouTube Kids, amit finomhangolni is lehet.

Galéria megnyitása

Offline tartalmak

A legnagyobb biztonságot az nyújtja a legkisebbeknek, ha nem a neten hagyjuk barangolni őket, egyik videóról a másikra ugorva, hanem mi töltjük meg tartalmakkal a gépünket. Tölthetünk le előre videókat, képeket vagy gyerekdalokat is, és internet hiányában csak ezekhez férhet majd hozzá a csemeténk. Ráadásul ha szükséges, ez út közben is működik majd, mobilnet használata nélkül.

Nagy gyártók egyedi megoldásai

Az Androidnál vannak olyan vállalatok, akik a saját készülékeik esetében gyárilag biztosítanak szülői felügyeleti lehetőséget. A Lenovo például a beállításokon belül szolgál egy „Kid’s Mode” opcióval, aminél létre lehet hozni olyan profilt, ami direkt a kisgyerekek számára van. Itt fel lehet állítani alkalmazáskorlátozást, webes szűrést és időlimiteket is, szóval minden alapvető dolog adott a biztonságos használathoz. A Samsung egy letölthető alkalmazással biztosítja ezt, ami ugyanúgy „Kids Mode” névre hallgat. Ez kóddal védhető, tudja monitorozni az apphasználatot, megadhatóak időkorlátok, lehet vele előre kiválasztott videókat nézni, valamint egy saját miniatűr alkalmazásboltja is akad, ahonnan extra programokra tehetnek szert a kicsik.

Galéria megnyitása
Így fest a Samsung Kids Mode grafikus felülete

Van gyerekmód az ASUS-nál is, a ZenUI beállításaiban kell ezt keresni, megint csak Kids mode néven, és természetesen ez is jelszóval védett. Itt adott egy gyerekbarát felület, amin kiválasztható, milyen appok legyenek láthatóak, és időkorlát is felállítható. Említést érdemel még ezen a téren például az Amazon is, aki dedikáltan gyerekeknek is kínál tabletet. A Kids Edition néven futó Fire modelleknél a felhasználói profilokkal van megoldva ez a rész, így igazából ezeket sem csak a gyerekek használhatják, hanem létrehozható normál módú profil is. Az Amazon a megszokott korlátozási lehetőségeket nyújtja, beállítható, hogy milyen programok legyenek elérhetőek, és a használati idő is szabályozható.

Tehát a készülékeknél a szülőknek érdemes minden esetben rákeresnie arra, hogy az adott eszköz gyárilag tartalmaz-e szülői felügyeletre szolgáló lehetőséget a beállításokban, esetleg az előre telepített alkalmazások szintjén.

Digitális jólét

A digitális jólét 2018-ban nagy hangsúlyt kap az újonnan érkezett operációs rendszereknél, valamint az alkalmazások szintjén is. Az ilyen funkciókkal a felhasználók már a saját függőségüket is kezelhetik, és persze a gyerekek kezébe adott készülékeket is konfigurálhatják úgy, hogy az újonnan megjelenő digitális jóléti megoldásokat kihasználják. Androidon és iOS-en is lehet már használati időt korlátozni, valamint „pihenési időt” meghatározni, és ezeknek a megfelelő beállításával a csemeték már fiatalon megtanulhatják, hogy miként tudják egészséges keretek között használni a készülékeiket. Az egészen kicsi gyerekeknek például semmi esetre sem szabad azt megengedni, hogy órákig üljenek egy táblagép vagy egy okostelefon mellett, csak fokozatosan szabad teret engedni az önálló eszközhasználatnak, és úgy a jó, ha ezt maguktól is megszokják.

Galéria megnyitása
A digitális jóléthez kapcsolódó felület az Android 9.0-ban

Az Android esetében egyébként Android 9.0 Pie az, ahol megjelentek az ilyen jellegű újítások, és ahogy a legtöbb friss Android, úgy minden bizonnyal ez a kiadás is lassan fog teret nyerni magának. Az iOS-nél az iOS 12-ben jelentek meg ezek a dolgok, és az Apple lényegében szinte mindent a Képernyőidő menüpont alá sűrített be, ahogy ezzel már feljebb is foglalkoztunk.

Folytatása következik…

Nos, ennyi fért volna bele mára, reméljük sikerült valami újat mutatnunk. A következő epizódban már azzal foglalkozunk majd, hogy mit tehetünk, ha gyermekünknek saját készüléket adunk, és fokozatosan szeretnénk tágítani a lehetőségeit. A szülők az ilyen eszközök esetében a helyi korlátozásokon túl már távoli felügyeleti eszközöket is biztosító szolgáltatásokat vehetnek igénybe iOS-en és Androidon is. Ezekkel például távolról is engedélyezhető egy-egy app telepítése, ha szükséges.

Frissítés: a mádosik rész, amely már a gyermek saját mobiljával foglalkozik, itt található.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap