Shop menü

DIGITÁLIS GYERMEKVÉDELEM: A GYERMEK ELSŐ SAJÁT MOBILJA

A digitális gyermekvédelemmel foglalkozó cikksorozatunk második epizódjában olyan megoldásokat vettük górcső alá, amelyeket a szülő már a csemetéje első mobiljánál, táblagépénél használhat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Digitális gyermekvédelem: a gyermek első saját mobilja

Napjainkban a gyerekek egyre fiatalabban lépnek kapcsolatba a különböző elektronikai eszközökkel, és egyre korábban jön el annak is az ideje, hogy megkapják az első saját okostelefonjukat, esetleg táblagépüket. Egyáltalán nem példátlan már az, ha egy ifjonc úgy lép be az iskola kapuján, hogy mobil is lapul a táskájában. Az általános iskola felső tagozatában pedig szinte teljesen átlagos dolog, hogy a gyerekek rendelkeznek valamilyen készülékkel, amit akár tanulásra is használhatnak. Nem érdemes azonban a kisebbeknek úgy a kezébe adni az okostelefonokat és tableteket, hogy azok nincsenek megfelelő korlátozással ellátva, jobb lehet, ha fokozatosan tágítjuk a lehetőségeiket, és nem zúdítunk rájuk egyszerre mindent. Ahogy az előző cikkünkben, úgy most is kiemelnénk, hogy a szülő jelenlétét és az általa átadott tudást egyetlen szoftver sem tudja pótolni. Fontos, hogy beszélgessünk gyermekünkkel és válaszoljunk a kérdéseire, így akkor sem jön majd zavarba, ha egy osztálytársa telefonján találkozik olyan tartalommal, amit mi még el akartunk kerülni.

Első szülői felügyeletes cikkünkben azt a témakört jártuk körbe, hogy mit tehetünk saját telefonunkkal, mielőtt gyermekünk kezébe adjuk, ma pedig azzal foglalkozunk, hogy milyen szolgáltatások állnak azoknak a szülőknek a rendelkezésére, akik a gyereküknek szeretnének saját eszközt biztosítani. Külön foglalkozunk majd azzal, hogy milyen megoldásokat biztosít platformjain a Google és az Apple, és alternatívákat is számításba fogunk venni, ha esetleg a dedikált megoldások nem elégítik ki a szülők igényeit.

Még mielőtt belevágunk a felügyeleti megoldások megismerésébe, fontos azt leszögezni, hogy amikor a csemete megkapja az első készülékét, és a szülő beállítja azt, akkor a gyerkőcöt is érdemes bevonni a konfiguráció kialakításába, meg kell vele beszélni a különböző korlátozásokat, és hogy miért van azoknak a használatára szükség. A fiataloknak érzékelniük kell, hogy részesei lehetnek az eszközük szabályozásának, és tudniuk kell, hogy a biztonságuk érdekében nyúl a felnőtt a felügyeleti szolgáltatások használatához, de partnernek tekinti a gyermekét. Ha nem így jár el az ember, akkor könnyen olyan érzést kelhet a gyermekében, hogy digitális rabláncra lett verve, nem bízik meg benne, és ezzel feszültséget válthat ki belőle.

Szülői felügyelet az Android esetében

A Google a Family Link szolgáltatás révén biztosít a szülőknek távoli felügyeleti lehetőséget. Ez az alkalmazás nagyon sokáig egyetlen név alatt futott, ugyanazt kellett telepíteni a gyerekek és a felnőttek készülékére is, ám nemrégiben megváltozott, és kettő külön részre osztódott a program. Ez azonban a működést lényegében nem befolyásolja, a funkcionalitás ugyanúgy fest, mint korábban. Minden felhasználó azokat az opciókat fogja látni, amik a konfigurálásnak megfelelően szükségesek. De akkor mégis milyen előnnyel jár az, hogy két részre lett választva a Family Link? Nos, a programnak a gyerkőcök készülékére telepítendő része sokkal kevesebb helyet foglal, így az olcsóbb, belépőkategóriás mobilokon és táblagépeken kevesebb „áldozattal” jár a telepítése.

A Google úgy tervezte meg a Family Link alkalmazást, hogy a felhasználók eleve ezen keresztül hozzák létre a gyermekeik számára az első Google-fiókjukat – eredetileg csak így lehetett használni, de most már meglévő fiók is felvehető. Hiszen eredendően Gmail regisztrációja azoknak lehet, akik betöltötték a 16. életévüket. Ennek megfelelően a Family Link telepítését azzal kell kezdeni, hogy a szülő a saját mobiljára teszi fel az applikációt. A program az első indítás során néhány jó tanáccsal is ellátja a felhasználókat, mielőtt a kezdőlépések megtételére sor kerülne, továbbá mindenki végigolvashatja, hogy milyen lehetőségekkel számolhat a Family Link használatának keretében.

A szoftver első körben rákérdez, hogy van-e a gyereknek saját Google-fiókja. Amennyiben igen, akkor rögtön az következik, hogy a szülőnek a csemetéje mobiljára fel kell telepítenie a „Family Link gyerekeknek és kamaszoknak” appot, és amikor arra kéri, be kell írni a háromtagú beállítási kódot, amit a szülőknek szóló alkalmazásban lehet látni. Ha nem rendelkezik még Google-fiókkal a gyermek, akkor a fenti lépésnél értelemszerűen a „Nem” gombot kell megnyomni. Ekkor egy olyan felület következik, ahol a felhasználó elkészítheti a gyermekének a regisztrációját a név, a születési dátum, a nem, a felhasználói név és persze a kellően erős jelszó megadásával. Itt különösen fontos az, hogy a születés időpontja helyesen legyen konfigurálva, mert ez a Google számára támpontot jelenthet például a tartalomszűrés során. A fiók létrehozásához elengedhetetlen egy bankkártya adatainak a megadása, ami sokakat keserű szájízzel tölthet el, de a vállalat kiemeli, hogy ehhez a gyermek nem férhet hozzá vásárlás céljával, és nincsen költsége a kártyaadatok felvételének. Amennyiben ez is megvan, a fiók készen áll a bevetésre.

A következő körben a szülőnek a gyermeke készülékére lesz szüksége, amire be kell jelentkeznie az újonnan létrehozott Google-fiókkal. (Már, ha a csemetéje nem rendelkezett ilyennel korábban.) Az új eszköz üzembehelyezése során a szülőnek is meg kell adnia a belépési adatait, és a rendszert automatikusan telepíti a távoli felügyelethez szükséges „Family Link gyerekeknek és kamaszoknak” alkalmazást. Ha ez megvan, akkor egy olyan felületet dob fel az eszköz, ahol rögtön ki lehet iktatni olyan előre telepített applikációkat, amelyeket a felhasználó úgy ítél meg, hogy nem kívánatos a gyermeke eszközén, mert oda nem illő tartalmat érhet el vele. Itt kell azt megemlítenünk, hogy a Google sajnos hazánkban még nem tette elérhetővé a YouTube Kids alkalmazást, viszont a YouTube-tól alapértelmezetten eltiltja a Family Link a csemetéket, így az a kellemetlen helyzet alakul ki, hogy a gyerekek gyakorlatilag nem férhetnek hozzá dedikált alkalmazáson keresztül a világ legnagyobb videós portáljához, ami igazából minden korosztály számára szinte kifogyhatatlan mennyiségben biztosít hasznos anyagokat is. Erre a problémára csak az jelent megoldást, ha a kicsik a böngészőből látogatják a YouTube-ot. A webes YouTube-on van egy kapcsoló a beállításokban „Korlátozott mód” címszó alatt, amivel nagyon sok káros tartalom egy csapásra elrejthető az oldalról, viszont mivel ezt semmilyen kód nem védi, így gyakorlatilag egy élelmesebb gyerek rövid idő alatt kikapcsolhatja. Szóval várjuk már, hogy a YouTube Kids regionális korlátozása leomoljon, és lapunk kérdésére a Google elmondta, dolgoznak azon, hogy ez minél előbb bekövetkezhessen.

Galéria megnyitása

A szülő a saját készülékén a Family Link alkalmazás elindítását követően számos beállítási lehetőséget kap: megtekintheti a fiókadatokat, és képet is beállíthat ezen a felületen, amivel személyesebbé, otthonosabbá tehető a szolgáltatás. Az első menüpont a gyerek profilján belül a „Szülői beállítások”, ahol rögtön szabályozható a Google Play Áruház korlátozása (a fizetések engedélyezése és s korhatár megadása), a Chrome böngésző felügyelete, a Google Kereső szűrője, az alkalmazások engedélyezése/tiltása, a helymeghatározás működése (így a GPS pontossága), és akár még a Google Fotók szolgáltatáson belül a képek megosztása is. A főmenü második eleme a földrajzi hely megjelenítése (hol van az eszköz?), a harmadik pedig a tevékenységek áttekintése. Ezeket követi a „Képernyőidő”, ahol értelemszerűen arra vonatkozó szabályozást lehet létrehozni, hogy mennyi ideig és mikor használhatja a gyermek az eszközét; napokra vonatkozóan ütemezhető bármi, és egyszerűen adhatóak meg a korlátok. A gyerek fiókjával kapcsolatban még kettő lehetőséget kell itt kiemelni, és mindkettő az eszköz beállításainál található. Az egyik a „Hang lejátszása” opció, amivel könnyen kideríthető, hogy hol van a telefon (hallótávolságon belül persze), a másik pedig a „Képernyőzár beállítása”, ezzel egy pillanat alatt zárolható a szerkezet távolról. A szülő minden fontosabb tevékenységről értesítéseket fog kapni a Family Link révén, ilyen például az alkalmazások telepítése, és ebben az esetben például azt is el lehet dönteni, hogy engedélyezi-e a program használatát a gyerekének, vagy inkább nem, és a megfelelő kapcsoló „átbillentésével” letiltja a szoftvert.

A beállítások átnyálazását követően gyermekünk máris használatba veheti a saját szerkezetét. A Family Link korlátozásai nagyon sok dologra kiterjednek, például ahogy fentebb is említettük, nem telepíthet önállóan semmit a Play Áruházból a gyermek, mindent a szülőnek kell engedélyeznie. Ez kétféle módon történhet, ha „kéznél van” anyuka vagy apuka, akkor azonnal megadhatja a Google-fiókjának jelszavát, és jóváhagyhatja a dolgot, ha távol tartózkodik, akkor pedig lehet neki küldeni egy kérést, amit nyugtázhat a saját készülékéről – a kérelem 24 órán át él. Itt érdemes még megemlíteni, hogy mi történik az időkorlátozás életbe lépésekor. Ilyenkor a csemetét egy olyan kép fogadja a kijelző felnyitását követően, ami arra figyelmeztet, hogy ideje aludni. Ezt a zárat szükség esetén a szülő felnyithatja, illetve van itt egy vészhelyzeti gomb is, amivel a tárcsázót lehet elérni az okostelefonoknál.

A szülő készülékén érdemes még megtekinteni néhány lehetőséget, ugyanis a fentiekben nem merült ki minden opció. A baloldalról előhúzható felületen a „Családi csoport” megérintését követően láthatóvá válik minden felhasználó, aki fel van véve a Family Linkben. Itt nemcsak gyerekek, hanem szülők is kinevezhetőek pluszban, összesen hat fiók összekapcsolására használható a szolgáltatás. Ezen a részen menedzselhetőek még a jóváhagyási-kérelmek is, és itt konfigurálható részletesen, hogy milyen cselekedetekről küldjön értesítést a rendszer. Ami még érdekes, a szülői hozzáférési kód generálása, erre például olyankor lehet szükség, amikor átmenetileg fel kell oldani a gyerek mobilján az időkorlátozás miatt életbelépett zárolást. Ez a kód automatikusan generálódik és csak 10 percig él.

Galéria megnyitása

Mit lehet tenni a gyermek készülékén futó Family Link alkalmazással? Innen beállítások módosítására nincs lehetőség, egyedül annyit változtathat a csemete, hogy egyedi fotót adhat meg a profiljához. Emellett megtekintheti a saját pozícióadatát, láthatja a tevékenységnaplóját, és ellenőrizheti, hogy mennyi használati ideje van hátra a szülő által megszabott időkeretből, ha van ilyen beállítva.

Szülői felügyelet az Apple okostelefonjainál, táblagépeinél

Az Apple az iOS 12-ig nem rendelkezett komplex szülői felügyelet szolgáltatással, de az új operációs rendszernél erre is rágyúrtak. Mielőtt megnéznénk, hogy milyen lehetőségeket nyújtott az iOS korábban és most, arra kell kitérni, hogy miként hozható létre a gyermek profilja. Itt is a szülő regisztrálhatja a csemetéje első felhasználói fiókját, mivel a Google-fiókhoz hasonlóan Apple ID-t is csak olyasvalaki regisztrálhat önmagának, aki betöltötte a 16. életévét. A hozzáférés létrehozásához a szülőnek be kell lépnie a saját szerkezetén a beállításokba, ahol rögtön tovább kell menni az Apple ID-ra. Ha ez megvan, akkor ki kell választani a „Családi megosztás” opciót, majd azon belül a „Családtag hozzáadását”, ahol pedig a „Gyermekfiók létrehozására” lesz szükség. Itt elsőként a csemete születési dátumára kíváncsi a rendszer, amit lényeges pontosan megadni. Ezt követően az iOS kéri a fizetési móddal kapcsolatos információkat – ezt kötelező megadni, de nincs díja a szolgáltatásnak –, a gyerek nevét, a kívánt Apple ID azonosítót, és a biztonságos jelszót, amihez emlékeztetőt is meg kell adni. A folyamat végén a felhasználó beállíthatja az Engedély a vásárláshoz funkciót és a földrajzi hely megosztását a családtagokkal, ezek kulcsfontosságúak. (Amennyiben olyan speciális eset áll fenn, hogy a kicsinek van már saját Game Center-fiókja, akkor a „Családtag hozzáadása” menünél azt a becenevét kell megadni, és követni az utasításokat.)

Galéria megnyitása

Az iOS 11 és a korábbi rendszereknél a Családi megosztás funkciói mellett fontos volt, hogy az adott eszközön be kellett konfigurálni a „Korlátozások” menüben a különböző megkötéseket, amivel a korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk. Az iOS 12-nél viszont ez merőben megváltozott a „Képernyőidő” megjelenésével. Ez a szolgáltatás már távoli felügyeleti lehetőséget is biztosít a felhasználók számára az ifjak készülékei felett, minden a fontosabb beállítást menedzselhet a családfő a saját mobiljáról. De még mielőtt ebbe belemerülünk, nézzük, milyen funkciókat nyújt önmagában a Családi megosztás, ami már az iOS 11 esetében is biztosított.

A Családi megosztás a gyerekek felügyeletét tekintve kettő területre koncentrál. Az egyik az „Engedély a vásárláshoz”, amivel megtiltható a gyereknek, hogy pénzt költhessenek például alkalmazások vagy egyéb tartalmak, például filmek megvásárlásra. Ez úgy működik, hogy amikor a felhasználó csemetéje szeretne valamit vásárolni, akkor a szülő kap egy értesítést a folyamatról a saját készülékére. Ennek a megnyitását követően részletesen megtekinthető, hogy pontosan miről van szó, és a leírás alapján a felnőtt eldöntheti, hogy jóváhagyja a dolgot vagy elutasítja. Az elfogadásnál meg kell adni az Apple ID azonosítót és a jelszót is, így elkerülhető az, hogy a csemete megszerezze az anyukája vagy az apukája eszközét, és úgy garázdálkodjon kedvére a kifizetésekkel – egyébként ezeket az adatokat a kérelem indításához is meg kell adni, szóval az is megelőzhető, hogy illetéktelenek indítsanak vásárlási kérelmeket. A kérés 24 órán át él, ha a szülő nem reagál semmit ez idő alatt, akkor az automatikusan el lesz utasítva. Ha a gyerek újra letölt egy korábban megvásárolt dolgot, akkor arról már nem kap értesítést a szülő.

Galéria megnyitása

A másik fő funkciója a Családi megosztásnak, a földrajzi hely meghatározása. Ennek köszönhetően a szülő mindig tudni fogja, hogy éppen merre járhat a csemetéje. A használatához a „Barátok keresése” applikációra van szükség, ami az iOS 9 óta előre telepítve van az operációs rendszeren. Ennek a megnyitását követően minden felvett családtagnak a helye azonnal láthatóvá válik, nem igényel extra konfigurálást a Családi megosztásban beállítottakon túl. A tartózkodási helyet egyébként üzenetben is el lehet küldeni, ha valamiért mégsem látható az adat, így a gyerek a szülő kérésére rögtön megoszthatja a helyét. Ehhez be kell lépni az „Üzenetek” alkalmazásba, meg kell érinteni a felnőtt nevét, majd az információs gombot, és ott a „Saját jelenlegi helyzet elküldése” elemet. (Itt pedig már az igény szerinti időtartam választható a megosztásra.) Amennyiben az „iPhone keresése” funkció be van kapcsolva az iCloud menüben, akkor ez a funkció olyankor is különösen jól jöhet, ha a gyerek elhagyja véletlenül a mobilját, mivel így visszanézhető az eszköz pozíciója, hangjelzés küldhető rá, és aktiválható az Elveszett mód.

Galéria megnyitása

A Családi megosztáson belül a családfő alapértelmezetten mindig az, aki megcsinálta eredetileg a csoportot, viszont lehetőséget nyújt a rendszer másik felügyelő hozzáadására is, így megoldható az, hogy például a fizetési kérelmek sorsáról bármelyik szülő dönthessen. Ehhez a Családi megosztáson belül rá kell bökni a kívánt tag nevére, és ott meg kell érinteni a „Szülő/Gyám” gombot. És ha már a Családi megosztásnál tartunk, azt is meg kell említeni, hogy itt a családtagok sokféle tartalmat oszthatnak meg egymással, a megvásárolt filmeket és zenéket láthatóvá lehet tenni a gyerek számára, és a nem neki való dolgokat pedig el lehet rejteni előle. Az iCloud tárhelyen is lehet közösködni, így a megvásárolt csomagot többen is igénybe vehetik, ami egy jó dolog. Az ide mentett dolgokat pedig csak akkor látják mások, ha megosztják azokat, akkor viszont a gyermekek is rögtön hozzáférhetnek például a nyaraláson készült képekhez. És még családi naptár is van, ahova bejegyezhető például a következő szülői értekezlet dátuma.

Az iOS 12 nagy erénye a gyerekfelügyeletben, hogy az illetékeseknek itt már lehetősége nyílik arra, hogy kezeljék a gyerekük mobilján a Képernyőidő különböző beállításait távolról is, és olyan megkötéseket is létrehozhatnak, amivel a használati időt korlátozhatják többféle módon. A szülők a Családi csoport kialakítása után már nemcsak a saját, hanem a gyerekük masináját is képesek lesznek szemmel tartani és kezelni. Ehhez a „Képernyőidő” menüpontban a „Család” szekcióhoz kell görgetni, ahol szerepelni fog a keresett profil. A gyerkmek eszközén első körben be kell kapcsolni a Képernyőidőt, ezt meg lehet tenni az adott szerkezeten és a szülő is elvégezheti a saját mobiljáról vagy tabletjéről. Az Apple végigviszi az embereket a kezdőlépéseken. Meg kell adni a „Nyugalmi időt”, amin belül csak a legfontosabb alkalmazások/szolgáltatások érhetőek el, melyekre akár bajban is szükség lehet (a blokkolt dolgok elsötétednek, a kivételek viszont normál módon látszódnak a „Nyugalmi idő” alatt). Ez után jön az „Alkalmazáskorlátok” ahol pedig azt lehet beállítani, hogy egy-egy alkalmazás vagy appkategória mennyi ideig lehessen használatban – ezt akár napokra lebontva is lehet különbözőképpen konfigurálni. A limiteket fel lehet oldani, ha a szükség úgy hozza, ehhez a jelkód megadása szükséges, és eldönthető, hogy mennyi időre szóljon a nyitás, lehet ez csak 15 perc, de tarthat a nap végéig is.

A Képernyőidőn belül van egy külön menüpontja azoknak a programoknak, amik a Nyugalmi időn belül is használhatóak. Az „Engedélyezés mindig” opción belül egy érintéssel fel lehet venni a teljes applistáról azokat, amiknél úgy látja a felnőtt, hogy bármikor elérhetőnek kell lenniük – ilyen alapértelmezetten a FaceTime, a Térkép és az üzenetkezelő. Ennél sokkal fontosabb a „Tartalmi és adatvédelmi korlátozások” menü, aminek az engedélyezését követően (ismét) beállítható a fizetések engedélyhez kötése vagy egész egyszerűen a tiltása, az engedélyezett alkalmazások lajstroma, és a tartalomkorlátozások is itt vannak. Ez utóbbit részletesen lehet hangolni az igényeknek megfelelően, mindenféle tartalomnál külön állítható a kívánt korhatár, és ide került a webes szűrő, a Siri korlátozás és a Game Center beállítása is. A „Tartalmi és adatvédelmi korlátozások” gyökerében ott vannak még az Adatvédelem címszó alatt az olyan dolgok, mint a helymeghatározás, a kontaktok és egyebek mellet a fotók is, megtiltható, hogy illetéktelen alkalmazások hozzáférést szerezzenek ezekhez. És még ugyanitt maradva, a Módosítások engedélyezése szakaszban blokkolható, hogy a gyerek átállíthassa például a fiókadatait, a mobilos adatforgalomra vonatkozó dolgokat vagy éppen a hangerőt.

A Képernyőidő felületén a szülő folyamatosan követheti, hogy a gyereke mennyi időt tölt el a mobilja/tabletje felett görnyedve. A rendszer pedig heti jelentést is küldeni fog a csemeték eszközhasználati statisztikájáról. Van itt egészen részletes nézet is, ahol idővonalon rajzolódik ki, hogy pontosan mikor volt használatban a készülék, és az adott pillanatban éppen milyen elfoglaltságot űzött rajta a tulajdonosa. Látható, hogy mennyi volt a leghosszabb egybefüggő időszak, amíg nyomkodták a gépet, és azt is meg lehet nézni, hogy hányszor vették használatba. Figyelemmel lehet kísérni, alkalmazásokra és kategóriákra lebontva is, hogy milyen tevékenység folyt a masinán, így lehet látni, ha például nagyon sokat játszott a csemete. Ezen a felületen meg lehet érinteni minden appot/kategóriát, és ezeket azonnal lehet korlátozni, szóval amennyiben úgy látja a szülő, hogy túl sokat Instagramozott az ifjonc, akkor megadhatja, hogy 10 percnél többet egy nap ne engedjen az eszköz. Még azt is meg lehet tekinteni a Képernyőidőn belül, hogy milyen programok bombázzák értesítésekkel az embert, és ezeket kezelésbe lehet venni, hiszen a záporozó értesítések könnyen elvonják például a fiatalok figyelmét.

Alternatívák

Az Apple és a Google által kínált lehetőségek mellett érdemes körülnézni az alternatív megoldások körében is, ugyanis akadnak harmadik féltől származó ütőképes fejlesztések. Mi most kettő megoldást fogunk példaként hozni, az egyik a Symantec által fejlesztett Norton Family, a másik pedig a direktben gyerekfelügyeleti szoftverekre specializálódott Qustodio terméke, ami a vállalattal megegyező néven fut. Ezek a megoldások keresztplatformosak, ráadásul nemcsak okostelefonokra és táblagépekre, tehát Androidra és iOS-re korlátozódnak, hanem még a Windowson is használhatóak, a Qustodio pedig a Mac-et is támogatja. A Norton Family beszél magyarul is, míg a Qustodio sajnos nem, éppen ezért a Symantec szolgáltatását vesszük részletesebben górcső alá.

Mindenekelőtt azt kell leszögezni, hogy míg az Apple és a Google szülői felügyeleti megoldásait ingyenesen lehet igénybe venni, addig az alternatív megoldások általában fizetősek, és így van ez a Norton Family esetében is. Az éves előfizetői díj a teljes körű hozzáférésért 30 euróba kerül a 30 napos próbaidőszak lejártát követően, ami átszámítva a mostani árfolyam mellett a 10 ezer forintot közelíti. Az viszont már mindenképpen jó hír, hogy a rendszertámogatás tekintetében igazán jól szerepel, hiszen az Android 4.0-tól és az iOS 9-től bátran használható, vagyis akár sokéves mobilra vagy tabletre is felpakolható minden gond nélkül.

A Norton Family beállítását is a szülő készülékénél érdemes kezdeni, erre kell először telepíteni az alkalmazást. Az első indítás alkalmával a program rögtön mutatni fog egy olyan összefoglalót, ami előrevetíti, hogy milyen lehetőségeket biztosít. Ezt követően a felhasználónak létre kell hoznia a fiókját, majd ki kell választania, hogy a gyereke vagy a saját eszközét konfigurálja éppen. Mivel elsőként a szülő gépét szeretnénk beállítani, így a „Szülő” opciót kell megérinteni. A kezdőképernyőn alul lehet felvenni a csemete profilját, felül pedig a „My Family” sor látható, aminek a megérintését követően be lehet állítani a családi fiókhoz profilképet és nevet is. De ami ezeknél lényegesebb, hogy itt adható meg, milyen rendszerességgel küldjön a szolgáltatás összefoglaló jelentéseket, és ebben a menüben lehet hozzáadni másik szülőt, valamint az előfizetést is innen lehet rendezni. A gyermek felvételekor beállítható a profilkép, a név, a nem és a születési dátum is – illetve a Notron Family beéri a születési évvel, a pontos időpontra nem tart igényt. Ha ez megvan, akkor a következő lépésben áttekinthető az automatikusan beállított házirend, és elmenthető a fiók. Ezt követően a gyermek mobilja kerül a terítékre.

Galéria megnyitása

Ezen is a Norton Family alkalmazás telepítésével kell indítani, és a szülőnek a saját fiókjával kell bejelentkeznie, majd ezúttal már az eszközválasztónál a „Gyerek” opciót kell megbökni. Ezt követően feljön egy lista, ahol az előre felvett profil már jelen van a csemete számára (ha mégsem lenne ott valamilyen hiba folytán, akkor itt is fel lehet venni új gyermeket). A fiók kiválasztása után megadható a készülék neve, de igazából ennek inkább csak akkor van jelentősége, ha esetleg több eszközzel is rendelkezik az ifjonc, mivel a Norton azt is lehetővé teszi, hogy több készülék is tartozzon egy személy fiókjához. A mentés után a gyerek készüléke máris használatba vehető, és az alapértelmezett házirend szerinti védelemben részesül. A csemete mobilján az értesítési sávban mindig ott lesz a Norton Family, melynek a megérintése után áttekinthető az említett házirend aktuális konfigurációja. A telepítést követően a Norton Family app indításakor a vállalat saját védett böngészője jön be, amiben csak szűrésen átesett tartalmak jelenhetnek meg. Illetve ebből néhány extra funkcióhoz is hozzá lehet férni a gyerkőc profilképének a megérintése után. Van bemutató a böngészőhöz, és ami még fontos, hogy innen lehet átmeneti szülői bejelentkezést indítani, ha a szükség úgy hozza.

Miután a szülő beállította a csemetéje mobilján a Norton Familyt, ismét visszatérhet a saját készülékéhez, ahol mindenképpen érdemes áttekinteni a korlátozási lehetőségeket. A kliens elindítását követően ki kell választani a gyereket, majd meg kell érinteni a „Szabály” fület a felső sávon. Itt az „Általános” címszó alá besorolva beállítható a használati idő korlátozása, ezt minden eszközre vonatkozóan külön lehet hangolni, és állítható, hogy mennyi ideig lehet használatban egy napon, valamint mely időszakokban férhet hozzá a gyerek. És szintén az „Általános” részlegen van az a menü is, ahol az értesítéseket lehet konfigurálni ízlés szerint – alapértelmezésben mindenről küld e-mailt a program. Tovább haladva a „Tevékenység” részen az első és legfontosabb a webes szűrő, ami rendkívül fejlett a Norton Familyben. Itt külön említést érdemel a kategóriaszűrő, amivel témakörök szerint lehet blokkolni/engedélyezni a tartalmak hozzáférését, és a különböző korosztályokhoz a fejlesztők előre összeállított konfigurációkat is kínálnak. A keresési és a közösségi felügyelet túl sok beállítási lehetőséget nem nyújt, ahogy a videós opció sem, az alkalmazásfelügyeletet viszont mindenképpen át kell nyálaznia a felnőtteknek, itt minden appot érdemes letiltani, amiben oda nem illő tartalom jelenhet meg.

A szabályzások átnézését követően már teljes nyugalommal adhatják a szülők a gyermekük kezébe az új készüléküket. Menet közben a felnőttek a „Riasztás” fül alatt láthatják majd azokat a tevékenységeket, amiket problémásnak ítélt a rendszer, és az indoklás is szerepel itt, ami alapján a felhasználó eldöntheti, hogy a csemetéje valóban tiltott dologgal próbálkozott-e, vagy csak a Norton Family bizonyult túlzottan szigorúnak. A „Tevékenységek” lapon pedig jóformán a gyereke minden mozzanatát áttekintheti a szülő. Az összefoglaló felületet pillanatok alatt át lehet nézni napi, heti és havi bontásban a végrehajtott műveleteket, de a különböző kategóriák meg is nyithatók, és ezeken belül részletesen visszanézhető a webes előzménytől kezdve az időkorlátok kiaknázásán át az alkalmazáshasználatig minden.

Megemlítendő, hogy rendelkezik webes felülettel is a Norton Family, de ez igazából szinte minden esetben ugyanazokat a lehetőségeket biztosítja, mint az mobilkészülékekről elérhető, csak más tálalásban. Az első használat alkalmával a rendszer felajánlja, hogy néhány lépésben bemutatja az oldalt, ezzel érdemes élni.

A böngészőn keresztül meglátogatható részen a belépést követően rögtön a riasztások fogadják a felhasználókat. Ha rákattint a szülő a gyerek profiljára, akkor pedig azonnal egy „vezérlőpult” fogadja, ahol kis híján minden lényeges információt azonnal át lehet tekinteni, és pár lépéssel a beállítások is könnyedén módosíthatóak, ha a szükség úgy hozza. A weben kiemelendő az eszközök zárolására szolgáló funkció, ami a mobilról nem érhető el, pedig néhanapján jól jöhet. Ennek a használatához viszont be kell állítani a vészhelyzeti kapcsolattartókat, akik a lezárt mobilról is felhívhatóak. Itt megadhatja a szülő a saját, vagy esetleg közeli rokonok adatait.

A Norton Family keresztplatformos ugyan, de ez nem azt jelenti, hogy egyformán viselkedik minden terméken. Az iOS operációs rendszerű eszközök esetében néhány extra konfigurációs lépést is el kell végezni annak érdekében, hogy megfelelően tudja tenni a szoftver a dolgát, és még így is akadnak olyan funkciói, amikben elmarad az Androidtól. Az alkalmazás- és az üzenetfelügyelet funkciók például ilyenek, ezeket csak androidos készülékeken tudja a Norton szolgáltatása. Az iOS-nél a webes tevékenység megfigyelése is plusz munkát igényel, ehhez az adott eszközön a Korlátozások/Kijelzőidő funkción belül le kell tiltani minden böngészőt a Norton megoldásán kívül, mert a Safarira nem lát rá a szoftver. Ugyanitt kell beállítani, hogy a készülékről a gyermek ne törölhessen önállóan programot, mert a Norton Family nem tudja magát megvédeni ez ellen. A vállalat azt javasolja, hogy a szülők az alkalmazások korhatáros szűrését is itt állítsák be a csemete életévének megfelelően. Fontos azt is elmondani, hogy a szülők az iOS-re telepíthető alkalmazáson keresztül csak felügyeleti lehetőségeket kapnak, a beállítások módosítására csak az androidos alkalmazásból vagy a webes felületről van lehetősége a szülőknek. És végül egy kiegészítés az Androidhoz is: érdemes bekapcsolni az előző cikkünkben leírt módon a Play Áruház saját tartalomszűrőjét, mert ilyennel a Norton Family nem rendelkezik.

A Norton Family lehetőséget nyújtana a lokáció lekérésére is, ami nagyon fontos funkció a szülői felügyeleti rendszerek esetében. De! Sajnos ebben az esetben a szolgáltatás regionális korlátozással bír, és csak alig néhány országban lehet igénybe venni ezt a lehetőséget pillanatnyilag, ami mindenképpen elszomorító. Remélhetőleg a Norton hamarosan kiterjeszti a területi lefedettséget, és Magyarország is felkerül a támogatottak listájára. Addig is a felhasználóknak más lehetőség után kell nézniük, ha be szeretnék mérni a gyerekük tartózkodási helyét, az iOS-nél támaszkodhatnak a Családi megosztásra, az Androidnál pedig a Készülékkereső munkára fogása a legegyszerűbb.

Qustodio

A Qustodio is elsősorban előfizetéses, viszont ennek van ingyenesen használható része is, de így jóformán csak a webes védelem marad használható benne, szinte minden mástól búcsút kell venni – a prémium próbaidőszaka 3 nap. Az tehát, aki teljes körű, kompromisszummentes védelemről és felügyeletről szeretne gondoskodni, kénytelen kifizetni az 55 dolláros éves díjat, ami átszámítva nagyjából 15-16 ezer forintot jelent pillanatnyilag. A Qustodio egyik komoly előnye a rendszertámogatásában rejlik. Ezt egészen a Windows XP-től (SP3) és a Mac OS 10.6-tól, az Android 4.0-tól és az iOS 9-től lehet alkalmazni, de még akár az Amazon Kindle-jére is telepíthető.

A Norton Family-hez hasonlóan a Qustodiót is először a felnőttnek a készülékére kell feltenni, és csak ezt követően érdemes kezelésbe venni a gyermek eszközét. Az első indítást követően van egy rövid bemutató arról, hogy milyen lehetőségeket nyújt a program, sőt, a belépés után még egy „Sample Kid” vagyis minta profil is van, amit megnyitva át lehet tekinteni, hogyan nézhet majd ki működés közben a kölyök aktivitását mutató felület. Ez a szolgáltatás is biztosít webes felületet, ahonnan minden fontos funkciót el lehet érni, a tevékenység grafikonon visszatekinthető, és kategóriákra van bontva az aktivitás, nem pedig idővonalon nézhető meg, mint az alkalmazásban.

A Qustodioban az indulás után azonnal látni lehet, mennyit használta a gyerek az eszközét és áttekinthető benne minden jegyzett cselekvés. A jobb felső sarokban a ceruza megnyomásával a csemete adatai állíthatóak be, az Add Device gombbal készüléket lehet hozzá felvenni a Rules megnyomása után pedig bejön minden felügyeleti lehetőség. A Qustodio a Nortonhoz hasonlóan kínál időlimiteket napi szintre lebontva és használati órára, van fejlett webes szűrője választható kategóriákkal és kivétellistával. Az alkalmazásfelügyelete többrétű, akár minden program mellé is lehet időlimitet rendelni a tiltás/engedélyezés mellett. Nagyon jó funkció itt a hívás- és SMS-figyelés és -korlátozás, ami még az üzenetek tartalmára is kiterjed, a hívásoknál pedig az engedélyezett számok is megadhatóak. A Qustodio esetében is van lokáció lekérés, ráadásul itt már támogatott is ez a régiónkban. Akad továbbá közösségi szolgáltatás figyelő is, viszont ez csak a Facebookkal megy és kizárólag PC-re terjed ki. Ami még érdekes esetünkben a Qustodiónál, az a pánikgomb. A pánikgomb egy olyan segélyhívó, ami mindig elérhető a gyerek mobilján az értesítési sávról, és a megnyomásakor azonnal hívást indít például az anyukának, az apukának pedig e-mailt küldhet – de bárhogy lehet konfigurálni.

Az iOS-es telepítés során minden szükséges engedélyt meg kell adni a program számára, és telepíteni kell egy jelkóddal védett iOS profilt is, de ezeket lépésről lépésre végigviszi az applikáció, a felhasználónak csak követni kell az utasításokat. A VPN-en keresztül kommunikáló iOS-es app esetében itt is számolni kell hiányosságokkal az Androidhoz képest, nincsen például pánikgomb, nem lehet blokkolni a hívásokat, és az SMS-ek monitorozására sincs módja a szülőknek, valamint a használati időlimit és a tiltás sem megy minden applikációval, csak a néhány tucatnyi támogatott programmal. Jó hír viszont, hogy rálát a Safarira is, csak engedélyezni kell a Javascriptet a böngészőben ahhoz, hogy ez megfelelően működjön.

Végszó

Jól látszik tehát, hogy manapság már nagyon jó eszközök állnak a szülők rendelkezésére, ha szeretnék figyelemmel kísérni a gyerekeik mobilhasználatát, vagy akár a tartózkodási helyét. Akinek kimaradt, érdemes pótolnia az előző cikkünket is, sok hasznos tipp van benne, de még nem értünk a téma végére. Legközelebb az otthoni védelem első vonalával, a routerrel foglalkozunk majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére