De miért szeretjük a háborús filmeket?

Erre próbált meg válaszolni a legnagyobb Oscar esélyes Sam Mendes, az 1917 rendezője.

De miért szeretjük a háborús filmeket?

Erre a kérdésre kereste a választ Sam Mendes, a mozikban éppen hódító 1917 rendezője. Habár nincs mindenki egyaránt elájulva a filmtől, az biztos, hogy az Amerikai Filmakadémiának tetszett, ugyanis 10 jelölést kapott, köztül persze ott van a legjobb filmért, és a legjobb rendezőért zajló csatározásban is. 

Sokak szerint Sam Mendes lesz a befutó az első világháborús drámájával, már csak azért is, mert az egész történet nagyon emberi, ráadásul a nagyapja által elmesélt sztorik inspirálták, hogy megalkossa a filmet, ez pedig mindig meghatja az Akadémia tagjainak szívét.

Mindenesetre Mendes egyébként sincs túl távol az aranyló szobortól: 1999-ben az Amerikai Szépséggel mutatkozott be a nagy filmesek között, és rögtön meg is nyerte a rendezői Oscar-díjat, a film maga pedig a legjobb filmnek járó elismerést zsebelte be. Azóta hét filmet rendezett, amiből kettő az új generációs James Bondok közül került ki (Skyfall és Spectre), és habár jellemzően remek anyagokat tesz le az asztalra, csak most került újra oda, hogy az 1917-tel újra az Oscar közelében legyen.

A háborús filmek persze mindig népszerűek voltak mind az Akadémia, mind a közönség köreiben, elég csak az olyan alkotásokra gondolni, mint a Full Metal Jacket, vagy a Ryan közlegény megmentése. Mendes filmje persze abban némileg eltér ezektől, hogy az első világháborút dolgozza fel, ami mostanában ugyan egyre felkapottabb téma, de korábban viszonylag kevesen koncentráltak erre az időszakra.

Mendes és az operatőre elképesztő módon valósította meg az első világháborús, nagyon emberi történetet, azonban szerinte végső soron nincs különbség háborús és anti-háborús film között, mert minden háborús film elrettenti az embereket az erőszaktól, és mindegyik nagyon mélyen merül le az emberi tudatba. Mint fogalmazott:

"Úgy gondolom, hogy valaki azért csinál háborús filmet, vagy megy el megnézni egy háborús filmet, mert itt lehet látni, amikor az embereket a legvégsőkig terhelik, és extrém dolgokra is képesek. Valahogy megpróbálod megfogni az emberiséget a legszélsőségesebb pillanatában, és ez az. Az emberek ugyanakkor ilyenkor a leginkább mezítelenek, amikor semmilyük sincs. Ebben az élményben pedig több millió férfi osztozott a történelem során."

Ebben kétségtelenül igaza van a rendezőnek, de az azért megkérdőjelezhető, hogy minden háborús film egyben anti-háborús film lenne, elvégre rengeteg olyan mozit láttunk az elmúlt években, amik kifejezetten a háborús propagandát tolják, és megpróbálnak valahogy mögöttes, pátoszos gondolatokat csempészni az öldöklés mögé. Nektek mi a véleményetek?

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap