Meglepően sok fejlesztőről derül ki, hogy helytelenül viselkedett a női kollégáival

Hetek óta szexuális zaklatásoktól és mentális bántalmazásoktól zeng a fejlesztő közösség.

Meglepően sok fejlesztőről derül ki, hogy helytelenül viselkedett a női kollégáival

fejlNagyon régóta súlyos problémák vannak a játékfejlesztő vállalatok körül és nem tűnik úgy, hogy könnyű lenne a változás. A sokszor illegális és ki nem fizetett crunch (túlóra) miatt, vagyis a megjelenés előtti hajrá következtében a túlhajszolt munkavállalók eleve nem örvendhetnek túl jó mentális és fizikai egészségnek, ehhez viszont még sok helyen hozzájön az ép ésszel fel nem fogható elnyomó vállalati kultúra.

A következő esetek szinte már felsorolási jelleggel fognak a cikkben megjelenni, mert az elmúlt hetekben annyi csontváz hullott ki a szekrényből, amennyit máshogy nehéz lenne követni.

Pár hete írtunk Chris Avellone szexuális visszaéléseivel kapcsolatban. Ő több fiatal lányt is leitatott, hogy kihasználva a tehetetlenségüket felvigye őket a hotelszobájába. Tőle minden kiadó és fejlesztő stúdió teljes mértékben elhatárolódott, még a létezését is ki akarják törölni.

Nemrég Dr Disrespect kapott egy nagyon jelentős tiltást a Twitch-től, aminek a pontos okát mai napig nem tudjuk, de nem elképzelhetetlen, hogy zaklatások miatt létrejött szigorúbb Twitch szabályzathoz van köze, ami miatt már több nagynevű streamert is kidobtak a platformról.

Az egyik legnagyobb verekedős játék-torna a COVID-19 miatt eleve csak online került volna idén megrendezésre, de ez is elmarad, mert a játékok kiadói egyszerűen megvonták az engedélyt, így mivel senki nem tudott volna indulni, lefújták az egészet. Az ok pedig nem más, ami miatt a rendezvény ügyvezető igazgatóját, Joey Cuellar-t is elbocsájtották, hiszen róla is kiderült, hogy szexuálisan zaklatott másokat.

A Call of Duty League kommentátora, Philip „Momo” Whitfield szintén távozni kényszerült pozíciójából, mert elmondása szerint régebben szexuális jellegű üzeneteket küldött a játékos közösség női tagjainak. Nyilatkozata alapján ha annak idején tudta volna, hogy ez egyeseket bánthat, akkor nem csinálta volna, de az akkori énje nem egyenlő a mai személyiségével, így elnézést kér az akkori tetteiért. Természetesen nem mindenki ért egyet azzal, hogy sikerült volna megváltoznia és már 12 nő tett panaszt Momo nem is olyan régi viselkedése miatt.

A Nintendo a Super Smash Bros. közösség tagjainál kezdett tisztogatásba, miután több, mint 50 tagot vádolnak szexuális bűncselekményekkel vagy zaklatásokkal. A tagok között kommentátorok és profi játékosok találhatóak.

Jim Sterling, professzionális birkózó múltjával nem mondható gyenge alkatú embernek, mégis nagyon jól tudja, hogy milyen érzés folyamatos zaklatás közepette élni, mert ez az ő sportjában is jelen van. Videojáték kritikusként figyelemmel kíséri a játékfejlesztők mindennapjait és videójában konkrétan megnevezi a legnagyobb vállalatot, ahol a szexuális és bármilyen mentális zaklatás teljesen elfogadott, sőt, a vállalati kultúra része. Ez pedig nem más, mint a Ubisoft.

Mint mondja, a vezető pozíciókban lévők nemcsak, hogy eltusolják az áldozatok ügyeit, hanem maguk is megalázzák a dolgozókat és ez a cég életének a része. Ezek után tényleg nem meglepő, hogy a Splinter Cell kreatív rendezője és a Ubisoft kreatív igazgatója, Maxime Béland is távozásra kényszerült, mert szexuális és más mentális zaklatásokat követett el az alkalmazottai ellen, sőt, források szerint a cégen belül köztudomású, hogy egy partin az egyik női alkalmazottát fojtogatta.

Őt követte még Tommy Francois, a kreatív szolgáltatások alelnöke és Andrien „Escoblades” Gbinigie, az Ubisoft Toronto produkció és marketing csapatának vezetője. Utóbbi próbált egy elnézést kérő magyarázatot adni a Medium platformon, de a cikket eltávolították. Nem tudni, hogy engedélyezik-e az újraközlést.

Ashraf Ismail, az Assassin’s Creed Valhalla kreatív rendezőjének nemrég kellett otthagynia a projektet, mert Chris Avallone-hoz hasonlóan ő sem bírt magával és fiatalabb rajongókkal folyamatosan megcsalta feleségét.

Miután ezek a botrányok nagyon érintik a Ubisoft vállalatot, ami akár súlyos pénzekben is mérhető lesz idővel, ezért Yves Guillemot, a Ubisoft vezetője úgy döntött, hogy felállít egy bizottságot, akik külsősök bevonásával fogja vizsgálni a vállalati kultúrát és a céljuk az lesz, hogy felderítsék az alkalmazottak elnyomásával vagy visszás viselkedésével kapcsolatos ügyeket.

Szerinte soha senkinek nem kéne bántalmazottnak vagy lenézettnek éreznie magát a cégen belül és a bántó viselkedés nem lehet elfogadható, a jövőben pedig egyáltalán nem lesz tolerálva. Bárki, aki bántalmazó kollégával találkozik, innentől kezdve lehetősége lesz a legmagasabb körökben is jelenteni, hogy ne tusolhassák el az ügyet a vezetők egymás között.

Egy új vezetőt helyez ki a vállalati kultúra ellenőrzése céljából, aki kizárólag neki felel csak és szabadon vizsgálódhat cégen belül. Az első meghallgatások ezen a héten kezdődnek, ezeket külsős koordinátorok felügyelik majd.

Ez a „pár” eset természetesen csak a jéghegy csúcsa. Az, hogy ez a mostani felszólalási kampány sikeresen megtisztítja-e a vállalatokat, vagy csak kicsit elodázzák a dolgokat, még nem tudni. Annyi biztos, hogy sokaknak jelenthet megkönnyebbülést, hogy végre megtalálják és felelősségre vonják az elkövetőket, akik hosszabb-rövidebb ideig megalázták őket.

Sajnos a problémák nem csak a fejlesztők között állnak fent, hanem a játékosok között is. Pár hónappal ezelőtt a Riot egyik női fejlesztője találkozott még a Valorant zárt bétájában bántó személlyel, ami miatt a Riot teljesen megváltoztatta a zaklató játékosokkal kapcsolatos politikáját és szigorúbb büntetésekbe kezdett bele.

Mivel a munkahelyi, de akár az iskolai zaklatások az élet bármely területén jelen lehetnek, érdemes ezeket komolyan venni. A munkahelyi zaklatásokkal és egyenlőtlenségekkel kapcsolatban az Egyenlő Bánásmód Hatóság jár el hazánkban, tőlük lehet segítséget kérni, amennyiben szükségesnek érzed.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap