Shop menü

CSÖKKENÉSNEK INDULTAK A DRAM ÉS A NAND FLASH ÁRAK

Az árak mérséklődése egyelőre nem túl drasztikus, de az elemzők szerint rövidtávon ez a folyamat folytatódhat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Csökkenésnek indultak a DRAM és a NAND Flash árak

A TrendForce elemzőinek legfrissebb beszámolója szerint nemrégiben fordulat következett be a DRAM és a NAND Flash memóriachipek azonnali kereskedésében, lényegében csökkenésnek indultak az árak, ami előbb-utóbb a szerződéses árakra is hatással lehet, amelyeket többnyire hónapokkal előre fixálnak a felek. Az árcsökkenés mögött két fontos ok húzódik. Az egyik az, hogy elég nagy raktárkészlet áll rendelkezésre a piacon, plusz a kínai kormányzat hadat üzent a felújított DRAM chipek csempészetének, ami szintén hatással van az árak alakulására.

A DRAM piacot nézve azt láthatjuk, hogy az azonnali kereskedés árai csökkenő tendenciát mutatnak, míg a szerződéses árak esetében ilyesmire egyelőre nem került sor, sőt, itt igazából drágulás jelei mutatkoznak. Az árak csökkenéséhez hozzájárult az a tény, hogy a kisebb modulgyártók, akik főként azonnali kereskedésben szerzik be a számukra szükséges DRAM chipeket, túl nagy raktárkészlettel rendelkeznek, éppen ezért kevesebbet is rendelnek. Ezzel egy időben a konzumerpiacon is gyenge kereslet mutatkozik, ami hozzájárul az árak csökkenéséhez, ugyanis a hardvergyártóknak nincs szükségük több memóriára megfelelő kereslet híján, így nem is vásárolnak azonnali kereskedésben.

A másik fontos tényező a kínai kormányzat akciója, ugyanis a vezetőség a kínai piacra becsempészett felújított DRAM chipek ellen hadjáratot indított. Ezek a chipek lényegében javított termékek, amelyeknél az érintkezőkre új óngolyók kerültek (reballing), ennek hatására ismét működőképesek lehetnek, ám sokszor így sem annyira megbízhatóak, mint új társaik. Az árcsökkenést nézve azt láthatjuk, hogy május végétől kezdve a DDR4 1Gx8 2666 MT/s chipeknél 1,881 dollárról 1,835 dollárra csökkent az ár csak az elmúlt hét folyamán, ami 2,54%-os mérséklődést jelent. Ez összességében nem nagy árcsökkenés, de folyamatosan tart, így érdemes szemmel tartani.

Galéria megnyitása

A NAND Flash memóriachipek szegmensében ezzel egy időben szintén árcsökkenés tapasztalható az azonnali kereskedésben, aminek egyszerűen az az oka, hogy az SSD gyártók megfelelő raktárkészlettel rendelkeznek, éppen ezért nem is nagyon vásárolnak, ami az azonnali kereskedésben, hiába az alacsonyabb árak. Ez a helyzet azt eredményezi, hogy a szerződéses és az azonnali kereskedés árai között látványos különbség alakult ki, de hogy a továbbiakban hogyan alakul a kereskedés, azt egyelőre sok-sok bizonytalanság övezi. Az sem világos, hogy a harmadik negyedév folyamán szükség lesz-e a raktárkészletek pótlására, vagy sem. Az biztos, hogy az 512 Gb-es 3D TLC NAND Flash árak 3,309 dolláron állnak, vagyis csak ezen a héten 0,57%-os csökkenést mutatnak. Ez megint csak nem tragédia, de érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet.

A DRAM és a NAND Flash piacon egyaránt nehézségekkel küzdenek az eladók az azonnali kereskedésben, ami a gyenge keresletnek köszönhető. A külső nyomásoknak, illetve a piac dinamikájának köszönhetően a közeljövőben nem igazán várható változás, vagyis nem valószínű, hogy emelkedni kezdenek az árak.

Érdekeség, hogy közben a Kioxia véget vetett a termelés korlátozásának a 3D NAND Flash üzemeiben, amelynek hatására több chip készülhet, ezzel a vállalat növelheti piaci részesedését. Igen ám, de ez a lépés a teljes 3D NAND Flash termelésre és az árak alakulására is rányomhatja bélyegét.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére