Compulab Utilite: egy olcsó, ARM alapú PC, Ubuntuval

3 és 8 watt közötti fogyasztás, egy-, kettő- vagy négymagos Freescale i.MX6-os SoC, remek felszereltség és 99 dolláros alapár - ezt kínálja a Compulab Utilitie.

Compulab Utilite: egy olcsó, ARM alapú PC, Ubuntuval

A Compulab egy apró ARM alapú újdonsággal jelentkezik, amely akár négymagos ARM alapú SoC egységgel is elérhető lesz, méghozzá a következő hónaptól kezdve. A 99 dolláros alapáron érkező apróság az ARM alapú USB-s Android stickekhez képest jobb felszereltséggel érkezik és jobb felhasználói élményt is kínál - persze így is más lesz, mint egy átlagos PC, hiszen az ARM architektúra miatt a PC-s alkalmazások sajnos nem indulnak majd el a rajta.

Compulab Utilite
Compulab Utilite

Ettől az apró, helytakarékos, alacsony fogyasztás mellett üzemelő újdonság multimédiás feladatok ellátására, webböngészésre, illetve e-mail küldésre és fogadásra egyaránt remek választás lehet, sőt, akár még alkalmi játékra is bevethető - persze csak szerényebb, egyszerűbb játékokhoz. A GPU OpenGL ES 1.1 és 2.0, valamit OpenVG 1.1 és OpenCL EP támogatással érkezik. A SoC videó feldolgozója képes egyszerre több 1080p-s H.264, VC1, RV10 vagy DivX formátumú videó hardveres gyorsítás mellett történő dekódolására is.

Compulab Utilite
Compulab Utilite

A Compulab Utilite névre keresztelt apró számítógépe Ubuntu Linux operációs rendszert futtat és egy-, kettő- vagy négymagos SoC egységet alkalmazhat. A SoC szerepét egy Freescale i.MX6-os egység töltheti be, amely egy, kettő vagy négy Cortex-A9 alapú processzormaggal gazdálkodhat - a maximális CPU órajel 1,2 GHz lehet. Rendszermemóriából maximum 4 GB-nyi DDR3-1066 MHz-es RAM állhat rendelkezésre, az adatok tárolásáról pedig mSATA formátumú SSD gondoskodhat, ami akár 512 GB-nyi adattároló kapacitást is kínálhat.

Compulab Utilite
Compulab Utilite

Az apró újdonság 802.11 b/g/n WiFi adaptert, Bluetooth 3.0-s adaptert és Gigabites Ethernet portot egyaránt tartalmaz - utóbbiból rögtön kettő is jár. A sorban négy darab USB 2.0-s port, egy micro-USB OTG csatlakozó, egy HDMI és egy DVI videó kimenet, valamint egy micro-SD/SDXC memóriakártya-olvasó és két RS-232-es soros port egyaránt jelen van (Ultra Mini Serial Connector). A sort egy sztereó audió kimenet, egy sztereó vonalbemenet és egy S/PDIF csatlakozó zárja - utóbbi 3,5 milliméteres jack csatlakozó formájában érkezik. A két videó kimenet a gyártó szerint 1920 x 1200 pixeles maximális felbontást kínál és egyszerre is használhatóak - a HDMI 1.4a az elsődleges, a DVi-D a másodlagos.

Compulab Utilite
Compulab Utilite

A 135 x 100 x 21 milliméteres Utilite konfigurációtól függően 3 és 8 watt közötti fogyasztás mellett üzemel, azaz abszolút nem nagyétvágyú, de ez aligha meglepő. A termék 12 voltos külső tápegységgel működik, de 10 és 16 volt közötti feszültséget biztosító szabályozatlan tápegységgel is elketyeg.

A Compulab Utilite ára 99 dollárról indul, így a jobban felszerelt példányok ennél valamivel drágábbak lesznek. A pontos árakról várhatóan augusztusban hull le a lepel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward