CES 2013: Új chipet mutatott be az Ingenic

Az Ingenic az egyetlen olyan vállalat, aki még jelenleg is hisz a MIPS erejében, és rendre bizonyítja is, hogy nem véletlen a hite. 

CES 2013: Új chipet mutatott be az Ingenic

A MIPS Technologies és a kínai Ingenic Semiconductor közösen leplezte le szoros együttműködésük legújabb gyümölcsét. A JZ4780 névre keresztelt termék meglehetősen nagy ugrás lesz az előd, JZ4770-hez képest, bár a neve éppenséggel nem erre utal.

Az Ingenic ezzel a lapkával belépett a többmagos processzorokat készítők klubjába. A 32 bites MIPS XBurst magok párosa akár 1,5 GHz-es órajelre is gyorsítható, de a SoC igazi fegyvere nem ez, hanem az ARM-os megoldásoktól is jobb fogyasztási mutatója. Az XBurst egységek 1 GHz-es órajel mellett 140 mW-os fogyasztást produkálnak teljes terhelés mellett, egy Cortex-A9 esetében ez majdnem a duplája, 250 mW. Ám az önálló VPU-val (video processing unit) a teljes fogyasztás még lentebb szorítható, ez a modul lehetővé teszi az 1080p HD anyagok lejátszását még kisebb energiabefektetés mellett.

A SoC a grafikus processzor terén is sokat fejlődött, hiszen a Vivante 860 IGP helyét egy PowerVR SGX Series5 termékcsaládból származó megoldás vette át. Egészen pontosan egy SGX540-ről van szó, ami nem csak sebességben, hanem a támogatott technológiákban is jóval előrébb jár, mint a Vivante IGP. A SoC támogatni fogja a HDMI kimenetet, van önálló hang codec, integrálja a GPS vevőt, az LVDS csatlakozó felülettel pedig a felhasználási köre is szélesebb az egyszerű mobiloknál és táblagépeknél.

Sarkalatos pont az új lapkánál a gyártás is. Sajnos az Ingenic ilyen téren továbbra is lemaradásban van, de az öreg 65 nm-es eljárást már legalább lecserélték. A JZ4780 esetében már 40 nm-es CMOS technológiát használnak, így minden bizonnyal a méret nem növekedett a generációváltás során.

A két vállalat a közös lapkát nem csak meztelenül állította ki a CES-en, hanem egy kipróbálható 10,1 hüvelykes táblagépbe rejtve is. A demózás alapjául szolgáló gép paraméterei pontosabban nem ismertek, annyi biztos, hogy az Android 4.1 Jelly Bean dolgozik rajta.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward