Biztonságosabb Flash plugint kapott a Google Chrome

A Google Chrome webböngészője minden eddiginél biztonságosabb Flash plugint kapott, amely ezzel együtt gyorsabb és stabilabb is, mint a korábbi változatok.

Biztonságosabb Flash plugint kapott a Google Chrome

Napjainkban a Flash plugin a mobil eszközök világából éppen kifelé tart, az asztali és mobil számítógépeken azonban még mindig rendkívül erős a jelenléte. Pont ez utóbbi miatt fontos, hogy a Flash plugin a lehető legbiztonságosabban, leggyorsabban és legstabilabban működjön – a friss fejlesztések pont e három alapelv mentén zajlottak.

Az új Flash bővítményt a Google szoftvermérnökei egy új plugin architektúrára ültették át, amely minden eddiginél mélyebb SandBox alapú védelmet kínál. A változások nem csak a biztonságra, hanem a stabilitásra és a teljesítményre is jótékony hatást gyakoroltak.

A Flash bővítmény tehát mostantól olyan SandBoxban fut, amely olyan erős, mint a Chrome natív SandBox technológiája. A Windows XP felhasználók az újításnak köszönhetően most először kapnak SandBox-ban futó Flash plugint – ez az előrelépés azért kritikus fontosságú, mert a koros operációs rendszer nem rendelkezik olyan fontos biztoságtechnikai technológiák támogatásával, mint amilyen például az ASLR.

A PPAPI használata a biztonsággal kapcsolatos újítások mellett egyéb tekintetben is fontos előrelépésnek tekinthető. Az új eljárás szükségtelenné teszi az NPAPI esetében már megszokott, régi, rendkívül komplex kódok használatát, így a Flash összeomlások száma nagyjából 20%-kal csökkenthető. Azt újítás jóvoltából a Flash tartalmak esetében a GPU bevetésére is van mód, amelynek eredményeként gyorsabb a renderelés és a görgetés is zökkenőmentesebb – persze ezeken kívül további fejlesztések érkezésére is lehet számítani a nem is oly távoli jövőben.

Aki ki szeretné kipróbálni az újfajta Flash plugint, töltse le a Chrome 21-es kiadását, amely az elmúlt hét folyamán, csendben jelent meg. A friss szoftver itt található.

Az előzetes tesztek alapján az új Flash plugin esetében túl sok változást nem lehet észrevenni, igaz, problémával azért szembesülhetnek a felhasználók. A YouTube videók esetében több monitorral szerelt konfigurációknál a teljes képernyős lejátszás nem igazi: hiába indítja a felhasználó a második monitorról az adott videó lejátszását, a teljes képernyős film mindig az elsődleges monitoron jelenik meg. Érdekesség, hogy ezt a hibát 2011 februárjában egyszer már javították, amikor a friss Flash plugin érkezésével fejlettebb többmonitoros támogatást is ígértek az Adobe illetékesei.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward