Biometrikus azonosító minden indiainak

Biometrikus azonosítókártyás rendszert kíván bevezetni India 1,2 milliárd fős lakosságának számára, akik közül milliók még mindig távoli falvakban élnek és nem rendelkeznek semmilyen írásos dokumentummal, mely bizonyítaná egyáltalán létezésüket.

Biometrikus azonosító minden indiainak

Biometrikus azonosítókártyás rendszert kíván bevezetni India 1,2 milliárd fős lakosságának számára, akik közül milliók még mindig távoli falvakban élnek és nem rendelkeznek semmilyen írásos dokumentummal, mely bizonyítaná egyáltalán létezésüket.

A Delhiben székelő kormány ennek a feladatnak a véghezviteléhez, melyben minden egyes indiai lakos egy egyedi azonosító számot kapna létrehozott egy állami hivatalt, mely a Unique Identification Authority nevet viseli. Ezen a kétségkívül hatalmas felelősségen kívül ennek a minisztériumnak kell összegyűjteni és elektronikus formában tárolni a személyes adatokat is. A költségek fedezésére 3 milliárd fontot ítélt oda az indiai kormány.

A folyamatot Nandan Nilekani fogja vezetni, akinek a nevéhez fűződik "a világ lapos" idézet is, mely a globalizáció támogatóinak egyik jelmondatává vált. "Ez egy óriási nagy kihívás." - nyilatkozta Nandan a The Times-nak. "De meg van a lehetőségünk hogy minden indiai állampolgárnak egyedi azonosságot adjunk. Ezzel át tudjuk alakítani az országot."

Csak úgy szemléltetésképpen a feladat nagyságáról: ha a tervezett, 1,2 milliárd darab biometrikus azonosítókártyát egymás tetejére pakolnák, akkor egy 1200 kilométer magas tornyot kapnánk. Ez a Mount Everest magasságának nagyjából 135-szörösének felel meg.

A helyi indiai ügyintézők jelenleg legalább 20 személyazonosságot bizonyító okiratot állítanak ki, többek között születési anyakönyvi kivonatokat, jogosítványokat, azonban ezeket nem fogadják el mindenütt, így egyik államból a másikba való költözés esetén hivatalosan "láthatatlanná" válik az állampolgár. Ez pedig nagyon nagy problémát jelent azoknak a szegénységben élő millióknak, akik az államra (élelmiszerosztásra, pénzadományokra) számítanak a mindennapi megélhetésük során.

Remélhetőleg az új azonosítósrendszer megsemmisíti a jelenleg uralkodó bürokratikus "fekete lyukakat" és segít a korrupció elleni küzdelemben. De sikerrel alkalmazható még az illegális bevándorlók felismerésében és a terrorizmus elleni küzdelemben is. A kártyákon lévő chip a tervek szerint személyes adatokat és valami személyazonosságot bizonyító elemet is tartalmazna, például ujjlenyomatot vagy írisz-letapogatást. Egyéb, például bűnügyi adatok is felkerülhetnek rá.

Nilekani, aki eddig az Infosys nevezetű, kiszervezéssel foglalkozó óriásvállalat társalapítója és alkalmazottja volt, otthagyta a céget hogy csatlakozzon a feladat végrehajtásához. Azt szeretné elérni, hogy a kártyák egy online adatbázishoz legyenek kapcsolva, mely bárhonnan elérhető lenne. Azonban a kétségkívül nagyratörő vállalkozásban hatalmas veszély is rejtőzik: a szakértők szerint ez lenne a világ egyik legnagyobb, személyes adatokat tároló adatbázisa, így ellenálhatatlan célpontot jelentene a kiberbűnözőknek. "A valaha eddig készült legnagyobb adatbázissal állunk szembe." - nyilatkozta Guru Malladi, az Ernst & Young partnere. "Áthatolhatatlannak kell lennie."

Nilekani-nak hatalmas feladattal kell szembenéznie. Az adatgyűjtés ígérkezik a legnagyobb problémának, ugyanis nincs központi adatbázis az állampolgárokról. A lakosságnak kevesebb, mint 7 százaléka fizet személyi jövedelemadót, a választásra jogosultak listája pedig nagyon pontatlannak számít, részben a korrupt politikusok manipulációinak következtében. Ezen felül meg kell győznie legalább 60 indiai minisztériumot, hogy együttműködjenek vele.

A kormány szerint az első biometrikus azonosítókártyákat másfél éven belül kell kiadni, azonban az elemzők szerint legalább négy évnek kell eltelnie, mire a projekt eléri a "kritikus tömeget".

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward