Bemutatkozott az Ubuntut futtató Meizu Pro 5

A Canonical szoftvere az Android helyét veszi át a Meizu aktuális csúcsmodelljén. Ez az eddigi legizmosabb Ubuntu-mobil.

Bemutatkozott az Ubuntut futtató Meizu Pro 5

A Meizu régóta dolgozik szoros együttműködésben a Canonicallal, így az újdonság érkezésére már számítani lehetett. Az Meizu Pro 5 modell egyértelműen az eddigi legizmosabb okostelefon, amelyen az Ubuntu Touch lesz jelen, így minden bizonnyal sokan kíváncsiak arra, hogy miként fog szerepelni.

Az első olyan Meizu okostelefon, amire a mobilos Ubuntu felkerült hivatalosan, az lényegében a mostanra kiöregedett MX3 volt. A Meizu MX3 Ubuntu Edition azonban a tervekkel ellentétben sosem került kereskedelmi forgalomba. Ilyen tekintetben a tavaly útnak indított Meizu MX4 jelentette az áttörést, ez a készülék ugyanis már bárki számára megvásárolható volt. A Canonical és a Meizu ugyan mostanáig nem tudott elérni maradandó eredményt együtt, de nem adják fel a folyamatos próbálkozást, ami mindenképpen dicséretre méltó. A cégek közös projektjének legfrissebb gyümölcse a Meizu Pro 5, ami kiváló hardveres képességekkel ruházza fel az Ubuntu Touch rendszert, ebből kifolyólag minden eddiginél kívánatosabb lehet az érdeklődőknek. Az okostelefon egyébként már csaknem fél évvel ezelőtt, szeptemberben mutatkozott be, de most egészen más közönség kerül a célkeresztjébe.

A készülék egy 5,7 hüvelykes megjelenítőt vonultat fel, ami AMOLED technológiát alkalmaz, a felbontása pedig 1920 x 1080 képpontos. Igazán gazdag színvilágra van kilátás nagyon széles betekintési szögekkel, és az is biztos, hogy a részletgazdagságot sem fogja kritika érni. Az Ubuntu élénk és kontrasztos felhasználói felülete megelevenedik majd a Meizu Pro 5 „előadásában”. A készülék megkapta a Samsung első 14 nm-es központi chipjét, az Exynos 7420-at, ami összességében az egyik legjobb lapka azok közül, amelyek mostanáig bevetésre kerültek. A big.LITTLE architektúrás SoC Cortex-A57 és Cortex-A53 processzormagok kvartettjeit vonultatja fel egy Mali-T760 MP8 integrált grafikus vezérlő mellett. A már korábbról ismert mobilban ezúttal is 3 GB-nyi a rendszermemória, ami az Android mellett legfeljebb szélsőséges körülmények között bizonyulhatott szűkösnek, és egészen biztos, hogy az Ubuntu Touch esetében is hasonló lehet a helyzet. A tárhely 32 GB-os kapacitással szolgál, amit bővíteni is lehet. (Van egyébként egy 4/64 GB-os változata is a telefonnak, de a Canonical a szerényebb konfiguráció mellett tette le a voksát.)

Az Ubuntu Touch legnagyobb fegyvere a kiterjesztett, asztali számítógépes felület, amihez hasonlóval próbálkozik érvényesülni a Windows 10 Mobile is a Continuum személyében. A hatalmas teljesítménytartaléknak köszönhetően az új okostelefonnal rendkívül kellemes lesz a munka, már csak azért is biztosak lehetünk ebben, mert a Cononical rendszerének viszonylag szolid a hardverigénye. A Pro 5 Ubuntu Edition villámgyorsan fog reagálni minden érintésre és egyéb interakcióra, Bluetooth-on egér és billentyűzet is kapcsolódhat hozzá. Akárcsak az androidos modell, ez is támogatja a Dual-SIM-et, szóval a felhasználó két hálózati kártyával is használhatja egyidejűleg. A kapcsolati képességeit illetőleg a Bluetooth modulon túl van benne 4G LTE modem (Cat. 6), A-GPS vevő, NFC chip, és persze WLAN, ami a 802.11ac szabványnak is megfelel. Érdemes még kitérni a kamera rendszerére: egy 21 és egy 5 megapixeles egység van a fedélzetén. A főkamera PDAF támogatással szolgál és akad mellette egy kéttónusú LED-es villanó is. A 7,5 milliméter vastag mobilt egy 3050 mAh-s telep látja el energiával, az üzemideje kiválónak ígérkezik.

A Meizu Pro 5 Ubuntu Edition valószínűleg még februárban előrendelhető lesz, de azt egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy a készülék kiszállítására mikor kerülhet sor, és hogy egyáltalán mekkora összeget kell majd érte kifizetnie a lelkes vásárlóknak. A Canonical eddig nem tudott érdemi eredményt felmutatni az okostelefonok frontján, pedig már a tavalyi Meizu MX4 Ubuntu Edition is jól sikerül, és másik négy készüléket is útnak indítottak az elmúlt egy évben, szóval lassan mást nem tehetnek, mint keresztbe tett ujjakkal várnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward