Shop menü

AZ MSI TESZTJE SZERINT A 16 GB-OS GEFORCE RTX 4060 TI ESETENKÉNT LASSABB, MINT 8 GB-OS TÁRSA

Az MSI gyorstesztjét egy hosszabb videó keretén belül tálalták, ami azóta elérhetetlenné vált. Lehet, hogy némi homokszem került a gépezetbe a teszt során?
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az MSI tesztje szerint a 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti esetenként lassabb, mint 8 GB-os társa

Az Nvidia GeForce RTX 4060 Ti sorozatának második tagja, a 16 GB-nyi fedélzeti memóriával felvértezett változat néhány napja már megjelent, igaz, a hivatalos rajtot követően várni kellett egy kicsit, mire a termék ténylegesen is felbukkant kereskedelmi forgalomban. Ahogy az a korábbi pletykák alapján várható volt, a hivatalos rajt idejére sajnos nem készültek el a független tesztek, ugyanis sem az Nvidia, sem az AIB partnerek nem küldtek ki tesztkártyákat a média képviselőinek, így meg kellett várni, hogy elérhetőek legyenek a termékek, csak utána lehetett nekilátni a tesztelésnek.

Az MSI hivatalos YouTube csatornáján keresztül nem sokkal ezelőtt megjelent egy érdekes videó, amelyben egy GeFocre RTX 4060 Ti Gaming X SLIM sorozatú, 16 GB-nyi fedélzeti memóriával ellátott modellt mértek össze egy 8 GB-os GeForce RTX 4060 Ti videokártyával, hogy kiderüljön, hogyan teljesítenek egymáshoz képest a termékek. A szóban forgó GeForce RTX 4060 Ti igazából csak VRAM kapacitás terén különbözik 8 GB-os társától, no meg abban, hogy a TDP kerete egy hajszálnyival magasabb, ugyanis 160 W helyett 165 W-os érték áll rendelkezésre.

Igazából az előzmények alapján várható volt, hogy a két videokártya között nem igazán lesz teljesítménykülönbség az esetek többségében, maximum azoknál a címeknél hozhat némi előnyt a több VRAM, amelyek profitálni tudnak belőle, de ennek mértéke sem valószínű, hogy meghaladja a néhány százalékot. Az MSI belsős tesztje alapján a 16 GB-os modell esetenként még lassabb is volt egy picivel a 8 GB-os verziónál, míg más tesztekben gyorsabbnak bizonyult, ahogy az a lenti képen látható táblázatból is kiderül. Az eredmény igazából eléggé vegyes.

Galéria megnyitása

Azt persze azért hozzá kell tenni  a történethez, hogy a tesztmódszer nem volt kellően részletes, ami növeli a hibalehetőséget és csökkenti a korrekt összehasonlítás esélyét. A tesztelt hat játék közül négyben lassabbnak bizonyult a 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti, mint a 8 GB-os kiadás, igaz, ez csak egy gyorstesztként fogható fel, a kellően részletes független tesztek majd rávilágítanak, pontosan mire is lehet számítani a 16 GB-os újdonság esetében.

Nagy gyorsulásra semmiképp sem számíthatunk, mindössze néhány százalék differencia mutatkozhat, a memória-intenzívebb játékok esetében talán egy picivel több is. A 16 GB-os verzió 100 dollárral drágább, mint a 8 GB-os kiadás, hiszen 499 dollárba kerül, de a drágább verziók akár az olcsóbb GeForce RTX 4070-es videokártyáknál is többe kerülnek, márpedig ebben az esetben a GeFocre RTX 4070 lehet a jó választás, hiszen játéktól függően 20-30%-kal gyorsabbnak ígérkezik.

A tesztet tartalmazó videó időközben elérhetetlenné vált, pontosabban privátra módosították az elérhetőségét. Az sajnos nem derült ki, hogy ennek pontosan mi az oka. Lehet, hiba csúszott a mérésbe? Akármi is van a háttérben, ha fény derül rá, beszámolunk róla.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére