Az LCD helyett már a QD-OLED-re koncentrál a Samsung

A vállalat lassan átcsoportosítja az erőforrásokat az újabb technológia fejlesztésére.

Az LCD helyett már a QD-OLED-re koncentrál a Samsung

A Samsung esetében még most is az LCD televíziók dominálnak, persze ezek az elmúlt években már nagyon magas szintre fejlődtek a QLED technológia bevetésének köszönhetően. Az igazi áttörést viszont a vállalat számára a Quantum Dot OLED hozhatja majd el, és állítólag már azon van, hogy ezt minél előbb bevetésre kész állapotba hozza.

Az okostelefonokban a Samsung szinte egyeduralkodó még most is a leszállított AMOLED paneleket tekintve, viszont a televíziók terén már az LG mondhatja el ugyanezt magáról. A Samsung számára a TV-k terén egyelőre nem jött ki a lépés az OLED-del, de minden erejével azon van a cég, hogy ez megváltozzon. A The Korea Herald lap értesülései szerint a vállalat elkezdte korlátozni az LCD gyártását, ami részben azért alakulhatott így, mert csökkent a kereslet, és alacsonyabb lett a várható profit szintje. Ugyanakkor ennek köszönhetően a cég a felszabaduló erőforrásait más technológia, a QD-OLED fejlesztésére csoportosíthatja át.

Galéria megnyitása

A koreai lap beszámolója szerint eléggé jelentősen visszavesz a termelésből a Samsung. Jelenleg havi szinten nagyjából 250 ezer LCD panelt készít a vállalat a hazájában, és egy komplett Gen.8.5 LCD gyártósor leállítására készül. Ennek következtében 90 ezer darab panellel kevesebb születhet majd Dél-Koreában a jövőben, és később még inkább visszavesz a vállalat, ugyanis további 30 ezer panellel csökkenhet a kihozatal egy másik gyártósornál.

A Samsung az elmúlt években masszív lemaradásba került az LG-vel szemben az OLED-es televíziókat tekintve. Szinte minden nagyobb gyártó az LG-től vásárolja már a prémium televíziók alapjául szolgáló OLED panelt. Éppen ezért nagy szüksége lenne arra a vállalatnak, hogy végre előálljon egy olyan megoldással, ami érdemben labdába tud rúgni. A Quantum Dot OLED ilyen lehet, viszont még várat magára az első kész terméknek a bemutatása. Lee Dong-hoon, a Samsung Display vezérigazgatója azt már korábban belengette, hogy készül az első QD-OLED panelek gyártása, de részleteket nem tudhattunk meg ezzel kapcsolatban. Annyi biztos, hogy ez még az idei évben beindulhat.

Az eddigi ismereteink szerint egyébként a Samsung QD-OLED technológia egy különleges öszvér lesz. A vállalat a Quantum Dot és az OLED fejlesztéseket úgy próbálja majd összehozni, hogy a végeredmény kiváló képminőséggel és hosszú élettartammal szolgáljon. Itt nincs külön világítása a panelnek, mert az OLED erről gondoskodik, viszont csak kék OLED alpixelek lesznek fizikailag biztosítva, és a kvantumpontok gondoskodhatnak majd a piros és a zöld fények előállításáról az RGB összeállításhoz. Azt már egy ideje sejteni lehetett, hogy egy Gen.8.5 LCD gyárat fog erre átállítani a Samsung, és a friss információk fényében szinte már biztosan kijelenthető.

Galéria megnyitása

Piaci elemzők szerint a Samsung elképesztő összeget fektet a QD-OLED-be, hogy minél előbb bevethető legyen. Durva számítások szerint közel 8,5 milliárd dollár is elmehet a gyártás beindítására, valamint az első kész termékekre, amik nem meglepő módon csúcskategóriás televíziók lesznek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap