Shop menü

AZ ELMÚLT ÉVEK LEGNAGYOBB ADATVÉDELMI BOTRÁNYÁT HALLGATÁSSAL AKARJA ELTUSOLNI AZ APPLE

Elfogadhatatlan módon viselkedik az Apple az iOS 17.5 frissítést kísérő súlyos hiba kapcsán, semmit nem hajlandó arról elárulni, hogy mi történt a háttérben.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az elmúlt évek legnagyobb adatvédelmi botrányát hallgatással akarja eltusolni az Apple

A múlt héten nagy port kavart, hogy az iPhone és iPad tulajdonosok körében, hogy az iOS/iPadOS 17.5 frissítés telepítését követően „régi-új” képek jelentek meg az eszközökön. A fotók esetenként meglehetősen kínos tartalommal bírtak, és néhány felhasználót kellemetlen helyzetbe sodortak. A javítás már megjött, de nagyon súlyos adatvédelmi hibáról beszélhetünk, miközben az Apple úgy tesz, mintha szinte semmi nem történt volna.

Javítás ide vagy oda, nem meglepő módon az emberek szeretnék azt tudni, hogy mi zajlott a háttérben, hogyan fordulhatott az elő, hogy több éve törölt adatok kerültek elő az Apple termékeiken a semmiből. Egészen döbbenetes, hogy hiába próbálnak választ kapni az érintettek az iOS 17.5 frissítéssel előidézett hiba kapcsán, a cupertinóiak egyszerűen nem vesznek tudomást az egészről. A javítás elkészült, működik, elérthető mindenkinek, és a jelek szerint ezzel az ügy le van zárva a részükről.

Az Apple folyamatosan arról beszél, hogy mennyire sokat teszt a magánélet és a személyes felhasználói adatok megóvása érdekében. Nincs olyan esemény, melynek keretében ne esne szó arról több alkalommal is, hogy a különböző fejlesztéseknél milyen eszközökkel gondoskodik az adatvédelemről. Ehhez képest, amikor egy jelentős adatvédelmi botrány kerekedik a cég legjelentősebb platformjai, szolgáltatásai körül, egyáltalán nem érzi szükségét annak, hogy részletekkel, magyarázattal szolgáljon.

Galéria megnyitása

Egyedül az iOS 17.5.1 frissítés kapcsán tett említést arról, hogy volt egy ilyen probléma. „Ez a frissítés fontos hibajavításokat tartalmaz, valamint kijavít egy ritka problémát, ami miatt korábban adatbázis-hiba miatt sérült fotók ismét megjelenhettek a Fotók-könyvtárban, még akkor is, ha törölték őket.” – áll a frissítéshez csatolt kiadási jegyzékében.

Világszerte rengeteg felhasználó tapasztalta, hogy régi képek jelentek meg újra a készülékükön, és egészen változatos beszámolókról lehet hallani. Sokan automatikusan az iCloudot gyanúsítják a problémával, de érdekes módon olyan visszajelzések is voltak a közösségi médiában, hogy kikapcsolt iCloud szinkronizálás mellett jelentek meg a semmiből váratlanul korábbi felvételek. Egy bejegyzés tanúsága szerint az is megesett, hogy nem fotók „tértek vissza”, hanem például hangpostán rég meghallgatott hangüzenetek. Megeshet az is, hogy ezt más hiba idézte elő, de mivel nem tudjuk, mi történt, így nehéz erre mit mondani.

A legtöbben azzal igyekeznek magyarázni a rémisztő esetet, hogy a tárhelyen a régi adatok még nem lettek felülírva, így eredményezhette valamilyen adatbázishiba, hogy ezek újra előkerültek. Hiszen az teljesen természetes dolog, hogy a törlés pillanatában az adatok valójában nem semmisülnek meg azon nyomban. Ennek köszönhetően lehet bajban adatmentéssel visszahozni dolgokat. De mivel tényleg sok éves képek is felbukkantak néhány ember készülékén, így tényleg jó lenne tudni arról, hogy valóban „csak” ennyi történhetett-e.

Galéria megnyitása

A Discord közösségünk egy tagja arról számolt be, hogy olyan felvételek is újra előkerültek, amiket még az előző iPhone-jával készített, nem pedig azzal, amit éppen használ. Ez azt az elképelést erősítené meg, hogy mégiscsak valamilyen iCloudhoz köthető hibáról beszélhetünk. De akkor újra felmerül a kérdés, hogy leállított iCloud kapcsolat mellett hogyan kerülhettek elő a frissítést követően régi adatok. És az is érdekes kérdés, hogyan kallódhatnak bárhol 5-10 éves vagy akár még régebbi, törölt felvételek.

Egy régi képernyőmentés újra feltűnése persze nem okoz komoly gondot, de ha intim képek jönnek elő a semmiből, az már sokakat megrémíthet. Bizony nem egy olyan felhasználói visszajelzés van mostanra, ahol arról lehet olvasni, hogy kellemetlen szituációt szült az iOS 17.5 frissítés telepítése. Egyebek mellett barátnak értékesített iPaden, de feleségnek kölcsönadott iPhone-on is jelentek meg olyan régebbi felvételek, amik kínos helyzetet szültek.

A média nem hagyja kihűlni az ügyet, bár a jelek szerint az Apple-t ez is teljesen hidegen hagyja. Mostanra rengeteg olyan hír és összefoglaló jelent meg, ami az Apple felelőségét firtatja, de a cég ezekkel egyáltalán nem foglalkozik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére