Shop menü

AZ APPLE JAVÍTOTTA AZ IOS 17.5 SÚLYOS HIBÁJÁT, DE MAGYARÁZATTAL NEM SZOLGÁLT

Rendkívül komoly adatvédelmi problémát okozott az iOS 17.5, és most itt az iOS 17.5.1, ami elvileg erre gyors megoldást jelent.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az Apple javította az iOS 17.5 súlyos hibáját, de magyarázattal nem szolgált

Alig néhány napja annak, hogy az Apple kiadta az iOS 17.5 frissítést, ami főleg az európai felhasználok számára bír nagy jelentőséggel. Hiszen innentől már akár egy fejlesztő weboldaláról közvetlenül is lehet alkalmazásokat telepíteni az iPhone-okra. Azonban ezzel a frissítéssel egy súlyos hiba is bekövetkezett.

Röviddel a frissítés megjelenését követően, arról kezdtek panaszkodni a közösségi médiában a felhasználók, hogy régen kitörölt felvételek jelentek meg újra az eszközeiken. Az iPhone-okat és az iPadeket egyaránt érintette az igencsak különös probléma. Egyes beszámolók szerint nem különösebben válogatott a rendszer a visszahozott tartalmak között, és sok évvel korábban készült, és ugyancsak évekkel korábban megsemmisített fényképek is újra megjelentek a galériában. Méghozzá előre sorolva, mintha azok frissen készültek volna, így nem is kerülhette el az emberek figyelmét a dolog.

Az Apple nem beszélt arról részletesen, hogy mi történt, nem reagált a megjelent felhasználói panaszokra. Viszont az ügy súlyosságát nagyon jól jelzi, hogy nagyjából egy hét alatt el is készült a frissítés, ami már kijavítva a meglehetősen kellemetlen biztonsági problémát. Bétatesztelés nélkül ki is lett adva, így már mindenki telepítheti a támogatott eszközére. Az iOS 17.5.1 telepítését követően már elvileg nem fordulat az elő, hogy réges-régen törölt felvételek különös módon visszakerüljenek a Fotók-könyvtárba.

Galéria megnyitása

Valószínűleg nem fog kiderülni, hogyan történhetett meg ez a hiba, mi állt pontosan a háttérben, de bízunk abban, hogy először és utoljára fordulhatott ez el. Az ügyet csak még jobban súlyosbítja, hogy igazából már az iOS 17.5 bétatesztelése során is kiderült, hogy valami nincs rendben. Ennek ellenére a vállalat szakemberei valahogy elsiklottak efelett. Miközben az Apple folyamatosan az adatvédelem fontosságáról beszél. A jelek szerint az Apple rendszere annyira vigyáz a személyes adatokra, hogy még a felhasználó törlését követően is tárolja a különböző tartalmakat.

Nem tudni, mennyi készüléket érinthetett a hiba, de az Apple meglepően kommunikálja a dolgot. Úgy említi a hibát, mintha csak kevés eszköznél fordult volna elő, de ennek éppen az ellenkezőjére utal az, hogy elképesztő mennyiségben jelentek meg arról szóló felhasználói visszajelzések, hogy tapasztalták a problémát. A Discord csatornánk felhasználói között is volt olyan, akinél régebbi felvételek – jellemzően képernyőmentések – kerültek elő, nem kis meglepetést okozva ezzel.

Galéria megnyitása

Az iOS 17.5.1 telepítését követően a furcsa módon előkerült képek ismételten eltűntek az emberek szemei elől. Azt már nem mondjuk, hogy törlődtek, mert nem igazán lehet tudni, hogy mi lett ezeknek a sorsa a frissítést követően. Annyi biztos, hogy már nem látszódnak a készülékeken.

Az Apple a frissítés kapcsán azt a tájékoztatást adta, hogy egy adatbáziskezelési hibából fakadóan jelentek meg olyan képek, amik elvileg már sok évvel korábban törölve lettek. Az Apple nem tárolja szándékosan a régi felvételeit a felhasználóknak. Végül csak érdekességképpen: a legextrémebb visszajelzés szerint 2010-ben készült fotó jelent meg egy eszközön az iOS 17.5 frissítést követően. Az iOS 17.5.1 telepítése mindenki számára ajánlott, és az iOS 17.5 frissítés valószínűleg nem is terjeszti tovább az Apple.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére