Shop menü

AZ APPLE ÉS AZ NVIDIA IS CSATLAKOZHAT AZ OPENAI BEFEKTETŐI KÖRÉHEZ

Az OpenAI a Microsoft kiemelt támogatása mellett tudott nagy sikereket elérni, és most az a hír járja, hogy más óriáscégek is megtolhatják a szekerét.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az Apple és az Nvidia is csatlakozhat az OpenAI befektetői köréhez

Az Apple és az Nvidia a világ két legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező vállalata, és most az a hír járja, hogy mind a ketten csatlakozhatnak az OpenAI-t támogató cégek sorába. Eddig az OpenAI kiemelt partnere a Microsoft volt, aki ugyancsak ott van a legnagyobb vállalatok között, és valószínűleg nem annyira örül majd annak, ha a riválisai is kiveszik a részüket a cég támogatásából.

A The Wall Street Journal számolt be arról a napokban, hogy az Apple a színfalak mögött azt tervezi, hogy befektetne az OpenAI-ba, és ezzel majdnem egy időben a Bloomberg pedig arról adott hírt, hogy az Apple mellett az Nvidia is megbeszéléseket folytat az MI szegmens élmenőjével egy finanszírozással kapcsolatosan.

Az Nvidia és az Apple is együtt dolgozik az OpenAI-jal, így nem lenne nagy meglepetés, ha tényleg beszállnának a befektetői körbe. Ha így alakul, akkor nagyjából borítékolható, hogy repkednek majd a dollármilliárdos összegek. Az OpenAI az elmúlt 2 évben rengeteget növekedett, és már a Microsoft befektetéseit megelőzően meghaladta az értéke az 1 milliárd dollárt.

A mostani befektetési kört követően előre láthatólag már akár több mint 100 milliárd dollárra értékelhetik a céget.

Az Apple a tervek szerint az iOS operációs rendszerbe integrálni fogja az OpenAI szolgáltatásait, több ponton is visszaköszönhetnek a vállalathoz kapcsolódó fejlesztések. Az Apple saját generatív MI megoldásokban is gondolkodik, de vegyesen fogja használni az egyedi újításokat az OpenAI által biztosított lehetőségekkel. Azt nem tudni, hogy mennyire tervez hosszú távon a cupertinói alakulat az OpenAI partnerségében, de amennyiben tényleg egy komolyabb befektetésről születi döntés, az egyet jelenthet az elköteleződéssel.

Galéria megnyitása

Ami az Nvidiát illeti, onnan nem csoda, ha pénz áll a házhoz. Az OpenAI és az Nvidia ugyanis szinte a kezdetek óta összefonódásban dolgozik, és mostanra nagyon sokat köszönhetnek egymásnak. Sokan nem tudják, de az OpenAI talán nem tartana itt, ha nincs az Nvidia. A fejlődése korai szakaszában ugyanis a legelső DGX-1 szuperszámítógépet a startupnak ajándékozta. Ezzel pedig hatalmas segítséges nyújtott az nyelvi modellek tréningezéséhez.

Galéria megnyitása

Viszont valószínűleg az Nvidia sem tartana ott, ahol van jelenleg, ha az OpenAI nincs. Az évek során rengeteg Nvidia eszközt használt a vállalat. És az Nvidiát a mostani mesterséges intelligencia robbanás repítette az egekbe, ehhez pedig az OpenAI kellett. A ChatGPT és a DALL-E nélkül szinte biztos, hogy nem dübörögne ilyen szinten a piac, és ezzel lényegében az Nvidia nyert a legtöbbet, ha a piaci pozíciókat nézzük.

Az OpenAI számára azért is előnyös lenne, ha az Apple és az Nvidia is nagy befektetővé válna, mert akkor talán kevesebb kritika érné a céget amiatt, hogy a Microsofttal nagyon szorosan dolgozik együtt. Miután eddig a Microsoft volt az, aki több mint 13 milliárd dollárt lapátolt a cégbe több befektetési körben, rendszeresen arról beszéltek, hogy az OpenAI szinte a Microsoft leányvállalataként működik. Vizsgálatok is indultak emiatt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére