ASRock M8: szemrevaló barebone PC játékosoknak

Az ASRock M8-as gamer barebone számítógépe egy igazán ütős darabnak tűnik, így hát kipróbáltuk, tényleg az-e.

ASRock M8: szemrevaló barebone PC játékosoknak

Bevezető

Az ASRock M8-as asztali számítógépét, ami az ASRock és a BMW DesignworksUSA szakembereinek együttműködéséből született, korábban egy részletes hír keretén belül már bemutattuk - akkoriban úgy tűnt, hogy az újdonság majd nagyon jó vétel lesz a barebone gamer konfigurációk piacán.

Most eljött az idő, hogy kipróbáljuk a vonzó újdonságot, ami alap esetben processzor, rendszermemória, adattároló és videokártya nélkül érkezik, így ezek beszerzése a leendő tulajdonos feladata. Ez persze nem feltétlenül probléma, hiszen így szabad kezet kapnak a vásárlók, hogy saját ízlésüknek, igényeiknek és pénztárcájuknak megfelelően rendezzék be a házat. Azért néhány dolgot figyelembe kell majd venni, nem lehet teljesen szabadon válogatni a különböző hardverkomponensek között, de aggodalomra semmi ok, hiszen a következő oldalon minden fontos részletre kitérünk annak érdekében, hogy senki se essen csapdába a pofás kis gamer barebone berendezésekor.

Mielőtt elkezdenénk az ismerkedést, feltétlenül meg kell mutatnunk, pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik az ASRock M8. Az alábbi táblázatból minden kiderül - természetesen az aktuális végfelhasználói árral együtt.

Ahogy az fenti is látszik, az ASRock M8 mind dizájn, mind pedig bővíthetőség tekintetében tartogat egy-két különlegességet, így üde színfoltnak tekinthető a kompakt barebone konfigurációk szegmensében. A terméknek egyébként gyártója számára is nagy jelentősége van, hiszen az M8 az ASRock első, kifejezetten játékosoknak szánt félkész asztali számítógépe. A ceruza mondjuk elég vastagon fogott az ár meghatározásánál, de nem is egy átlagos gépet kapunk 150 000 forintért. A következő oldalakon bemutatjuk, hogy pontosan milyet.

ASRock M8 - A tartozékok és a hardver

Az ASRock M8-as asztali barebone konfigurációjáról korábban, amikor még csak a termék képeit nézegettük, nem gondoltuk volna, hogy ekkora lesz, már ami a méretét illeti.

Az első meglepetés a doboz hatalmas mérete volt, de legalább ekkora meglepetés volt az is, hogy mennyire nehéz a pofás kartondoboz. Szerencsére a csomag kapott fület, így méret és tömeg ide vagy oda, kényelmesen megoldható a szállítása.

A nagyméretű doboz kinyitása és az ASRock M8 kivétele után újra ámulatba estünk: valamivel apróbb PC-re számítottunk, de a pillanatnyi "csalódottságot" azonnal elfelejtette az újdonság minőségi, vonzó dizájnja. Mielőtt még közelebbről is megvizsgálnák magát a PC-t, feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni a kisebb, elegáns kivitelben érkező fekete dobozka tartalmára, hiszen abban lapulnak az M8 tartozékai.

Ebben a dobozban lapulnak a tartozékok
Ebben a dobozban lapulnak a tartozékok

Az újdonsághoz minden szükséges leírást megkapunk, amelyek alapján könnyen elvégezhetőek a különböző szerelési feladatok. Persze ezeket a dokumentumokat a többség nem szokta elolvasni - ezúttal mi is ide tartoztunk, lett is belőle baj - de erről majd később. A dokumentáció mellett a drivereket és szoftvereket tartalmazó telepítő lemez is a kínálat részét képezi, csak úgy, mint a három havi ingyenes X-Split hozzáférést biztosító kuponkártya.

A tartozékok között találunk még két csavarhúzót, amelyek közül az egyik egy tollra hasonlít - ezekkel minden szükséges szerelési feladat elvégezhető. A sorból a SATA adatkábelek sem hiányoznak, van két hosszabb és két rövidebb is, attól függően, hogy épp mihez használjuk őket. A sort a különböző csavarokkal folytathatjuk, de van itt még egy tápkábel és egy kis műanyag kiegészítő is - utóbbi akkor jöhet jól, ha hosszabb videokártyát alkalmazunk, hiszen támasztékként szolgál.

A tartozékok és a leírások között tehát minden megvan, amire csak szükség lehet, így folytassuk az ismerkedést, de most már következzen maga az ASRock M8.

Az ASRock M8 egy szép, igényes kivitelű PC, ami rendhagyó kinézetével szinte vonzza a tekinteteket. Az apróság 123 milliméter széles, 372 milliméter magas és 400 milliméter mély, így bőven van benne hely ahhoz, hogy erős gamer rendszert építsünk bele. A rendhagyó formavilág mindenképpen pozitívum, mint ahogy az is, hogy a termék négy darab fogantyúval rendelkezik, így könnyű egyik helyről a másikra cipelni. Persze az is igaz, hogy normális fogást csak a két felső fogantyú biztosít.

Az M8 előlapján a leghangsúlyosabb elem az OLED kijelzőt tartalmazó A-Command gomb, ami információs panelként funkcionál, miközben a rendszerhangerő és egyéb tulajdonságok módosítására is lehetőséget ad. A kijelző körül látható "gumikarika" elforgatható, így a menüben könnyen lehet lépkedni, az adott menüpont aktiválásához pedig meg kell nyomni magát a nagyméretű gombot. Az ötletes megoldás funkcióit később részletesen is kitárgyaljuk.

Lenyitható panelen a memóriakártya-olvasó és az audió csatlakozók
Lenyitható panelen a memóriakártya-olvasó és az audió csatlakozók

Az előlapon az A-Command mellett a Slot-in rendszerű, tálcával nem rendelkező Super-Multi DVD író is jelen van, amely alatt nem kevesebb, mint négy USB 3.0-s port lapul. Ezek kék helyett fekete belső műanyaglapot kaptak annak érdekében, hogy ne törjék meg az igényes formavilágot. Lejjebb egy mélyedés is látszik, ami alatt egy lenyitható műanyagpanel lapul.

Ezen a panelen - ahogy az a fenti képen is látszik - egy memóriakártya-olvasó, valamint egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet kapott helyet.

A hátoldalon rengeteg szellőzőt találunk, amelyek jópofa, egyedi kialakítással rendelkeznek. Ötletes dolog, hisz a hagyományos perforált felületek már kétségkívül unalmasak. A felső szegmensben a videokártyát fogadó két darab PCI bővítőhely látható, ahol mi már el is helyeztünk egy GeForce GTX 760-as videokártyát. Fontos kiemelni, hogy a videokártya alap esetben nem tartozék, de aki már idáig jutott az olvasásban, annak ez aligha lehet új információ. A videokártya alatti részen az alaplap hátlapi kivezetései láthatóak, legalul pedig a tápegységhez futó tápkábel csatlakozóját találjuk, ami ezúttal a notebookok tápadapterénél megszokott kivitelt kapta.

Az ASRock M8 oldallapjain a könnyedén karcolódó plexi ablakon kívül semmi érdekeset sem láthatunk. Maguk az oldallapok egyébként mágnesesen rögzülnek a házhoz, sőt, igény esetén zárhatóak is, így illetéktelenek nem matathatnak a drágaságban. Egyébként a képek alapján már feltűnhetett, hogy az ASRock újdonságának szinte nincs olyan része, ami ne vonzaná az ujjlenyomatokat: ahol a PC-t megfogtuk, ott ujjaink nyoma megmarad, és a nyomokat eltüntetni sem egyszerű. Ez a szerelés alkalmával, amikor sokat kell tapogatni az apróságot, probléma lehet, általános felhasználás alkalmával viszont nem gond, hisz úgysem kell fogdosni a PC-t - maximum az A-Command gombhoz kell hozzányúlni.

Az M8 alján és tetején két-két ventilátor kapott helyet, amelyek 70 milliméteres átmérővel bírnak. A légkeverők úgy vannak elhelyezve, hogy a párosból egyikük mindig friss levegőt szív be, a másikuk pedig mindig meleg levegőt fúj ki, így egész komoly kereszthuzatot tudnak létrehozni (ezt úgy tudják megcsinálni, hogy a gépház belseje több részre van osztva).

A hideg levegő tehát alulról és felülről is érkezhet, a huzatra pedig szükség is van, ugyanis elég zsúfolt a beltér, de ekkora méretben ez nem is csoda.

A ház tetején egyébként egy kulcslyuk is jelen van, amibe a dobozban lapuló speciális apró kulcs illik - ezzel lehet kinyitni és bezárni az apró PC oldallapjait. Jó hír, hogy a ház alján műanyagbetéteket is elhelyeztek, így a termék stabilan, csúszkálástól mentesen áll, a benne lapuló hardverkomponensek által keltett rezgések pedig nem terjednek át az adott asztalra vagy egyéb felületre.

Kívülről most már bemutatkozott az ASRock M8, így ideje, hogy kipróbáljuk a mellékelt csavarhúzókat és megnézzük, milyen az újdonság belülről. Itt a szerelés megkezdése előtt mindenképpen érdemes áttanulmányozni a mellékelt felhasználói kézikönyvet és a gyors üzembehelyezési útmutatót, ugyanis vannak trükkök. Mi elsőre ezt nem tettük meg, így nem volt zökkenőmentes a kezdés, de szerencsére időben pótoltuk a hiányosságot.

A ház felső borítását úgy vehetjük le, ha a felső, ASRock feliratú betétet tartalmazó fogantyút teljes egészében lecsavarozzuk. A csavarok eltávolítása után a ventilátorok tápkábelét is le kell csatlakoztatni, ezután már megpillanthatjuk a PCI Express 3.0 x16-os slotot.

A ház belsejében egyébként rend van, minden remekül áttekinthető és összességében mindenhez könnyen hozzá lehet férni, de persze nem olyan kényelmesen, mint egy tágas toronyházban.

A kiszemelt LGA-1150-es processzort egyszerűen beszerelhetjük és a gyári hűtőt is viszonylag könnyű a helyére pattintani, igaz, a ventilátor tápkábelét már egy kicsit nehezebb csatlakoztatni, hiszen nagyon kevés a hely, de a feladat azért megoldható.

Processzorhűtőből mi egy gyári példányt alkalmaztunk, de nagyjából 80 milliméteres magasságig ütősebb alacsony profilú processzorhűtő is elfér a rendszerben. Fura egyébként, hogy a gyártó hivatalosan nem említi, maximum milyen magas CPU hűtő fér el a házban, így ezt le kellett mérni. A Riser kártyát rögzítő lemez felső éléig 80 millimétert mértünk, így ilyen magas CPU hűtő még koppra elférhet.

Az optikai meghajtó felőli részen találunk egy csavart, amit kicsavarva a HDD bővítőkeret is kiszerelhető. Ebben igény szerint egy 3,5 colos vagy négy 2,5 colos adattároló fér el - az alábbi képeken mindkét helyzetre mutatunk példát. A 2,5 colos bővítőhelyek számozottak, így könnyen kitalálható, melyik adattárolóhoz melyik furatok tartoznak.

A fenti négy 2,5 colos bővítőhely mellett egyébként egy rejtett ötödik is rendelkezésre áll, ami a tápegység alatt bújik meg: ehhez úgy férhetünk hozzá, ha kiszereljük az optikai meghajtót fogadó bővítőkeretet. Egyszóval az ASRock újdonsága egy 3,5 colos és egy 2,5 colos, vagy összesen öt darab 2,5 colos adattárolót fogad. Impozáns. Más kérdés, hogy ennyi 2,5 colos adattárolót valószínűleg senki sem pakol majd az apróságba - a többség megelégszik majd egy vagy maximum két darab SSD-vel.

A HDD bővítőkerete felett a videokártya bővítőhelye található, amit speciális módszerrel, úgynevezett Riser kártyával alakítottak ki. Ez a kártya a PCI Express 3.0 x16-os slotba illeszkedve egy másik, 90 fokkal elforgatott PCI Express 3.0 x16-os slotot kínál, így nem csak alacsony profilú, hanem normál videokártya is elfér a házban.

A Riser kártyát kiszereltük, hogy megmutathassuk, de ezt a műveletet senkinek sem ajánljuk. A lemez visszaszerelésekor az utolsó csavart hatalmas kínlódás közepette sikerült csak visszatenni a helyére, ugyanis a furat és a lemez menetes furata sehogy sem akart egy vonalba kerülni, de idővel sikerült megoldani a kérdést.

Érdekesség, hogy a 802.11ac WiFi adapter antennájának vezetéke pont a videokártya bővítőhelyéhez tartozó lemez mellett fut, amire szerelés alkalmával nagyon kell vigyázni, ugyanis mindig a lemez alá akar kerülni. Érdemes lett volna a kábelt felül is rögzíteni, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Igaz, az említett lemezt alap esetben nem szükséges kiszerelni, hiszen a bővítőhelyekhez anélkül is hozzáférhetünk, de a dolgot azért feltétlenül érdemes megemlíteni.

Az ASRock M8 egyébként kétslotos, normál méretű videokártyát és egyslotos, alacsony profilú videokártyát egyaránt fogad - persze nem egyszerre. Arra feltétlenül oda kell figyelni, hogy a videokártyák számára 290 x 137 x 43,5 milliméter hely áll rendelkezésre, a gyári tápegység pedig 450 wattos teljesítményt kínál, így 200 wattosnál nagyobb TDP-vel rendelkező videokártya alkalmazásában - tápegységcsere nélkül - semmiképp se gondolkodjunk.

A szóban forgó bővítőhelyhez két darab 6+2 tűs PCI Express tápkábel is tartozik. Tápegységből egy 80 Plus Bronze minősítéssel ellátott 450 wattos SFX példányt kapunk, ami terheléstől függően 82% és 85% közötti hatásfok mellett dolgozik. Az SFX formátumú tápegység egy viszonylag halk ventilátort kapott és természetesen fix kábelezéssel érkezik.

A szerelési feladatok elvégzéséhez csak türelmesen, nyugodtan kezdjünk hozzá, ugyanis szükség lesz némi kitartásra, ha még sosem volt dolgunk apróbb PC-vel. Helyenként nehéz egy-egy szerelési folyamatot abszolválni, de pont ez a szép a PC építésben.

A szükséges hardverkomponensek beépítése után kezdődhet is a móka: lehet operációs rendszert telepíteni, utána pedig jöhetnek a mellékelt szoftverek és neki is láthatunk az ASRock M8 használatának.

ASRock M8 - Szoftver, BIOS és OLED kijelző

Szoftver

Az ASRock M8-hoz jár egy szoftverekkel és driverekkel teletömött telepítő lemez is, amely akár automatikusan is képes a PC-re varázsolni a drivereket és az alkalmazásokat. A hasznos segédprogramok között több olyannal is találkozhatunk, amelyek korábbi ASRock alaplaptesztjeinkből már ismerősek lehetnek - ilyen például az XFastRAM, az XFast USB vagy az XFast LAN.

Galéria megnyitása grid_on

Az alkalmazások közül az A-Tuning szoftvert kell kiemelni, ami a különböző órajelek és feszültségek gyors, egyszerű módosítása mellett csokorba szedi a hasznos segédprogramokat is, így minden kéznél van.

Galéria megnyitása grid_on

Az A-Tuning alkalmazás természetesen a rendszer pillanatnyi állapotáról is ad tájékoztatást, ugyanis kínál rendszerdiagnosztikai lapot, sőt, segítségével a kívánt rendszer-üzemmód is kiválasztható (Energiatakarékos, Kiegyensúlyozott, Teljesítmény-orientált).

Az alkalmazásokról összességében elmondható, hogy hasznosak, rendkívül jól áttekinthető felhasználói kezelőfelületet kínálnak és használatuk is egyszerű. Ezek a szoftverek mindenképpen jól jönnek, így érdemes őket automatikusan telepíteni.

Egy remek UEFI alapú BIOS egy jópofa "idegenvezetővel"

Az alaplap természetesen grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott, UEFI alapú BIOS-szal rendelkezik. A BIOS-ban megtaláljuk az összes fontos rendszerbeállítást, de emellett a tuningosok is megtalálhatják a nekik szóló beállításokat: a Z87-M8 alaplap egy igazán remekül testreszabható deszka.

A tuning beállításokon kívül, amelyekkel igen hatékonyan finomhangolhatóak az órajel- és feszültségértékek, néhány hasznos funkció is helyet kapott a fedélzeten. Annak érdekében, hogy ezek között könnyű legyen eligazodni, az ASRock egy virtuális idegenvezetőt is elrejtett a BIOS-ban, aki segít megérteni, melyik funkciónak mi a lényege, és pontosan hogyan működik. Az alábbi videókon a felhasználói kezelőfelület mellett a virtuális idegenvezetőt is bemutatjuk.

Íme:

Az ASRock szoftvermérnökei egy igazán egyedi, rendkívül ötletes és nagyon hasznos funkciókat felvonultató BIOS-t készítettek az exkluzív deszkához, így egy rossz szavunk sem lehet. Az online BIOS-frissítés funkció remekül működik, mi is kipróbáltuk, igaz, akkoriban még nem volt frissebb BIOS, mint ami a deszkán volt, így csak azt tapasztaltuk meg, hogy a rendszer képes kommunikálni a távoli szerverrel - nem úgy, mint egyes korábban tesztelt megoldások.

Az USB-s adattárolóra való driver-letöltés funkció egy nagyon ügyes és ötletes megoldás, amelynek láttán sok gyártónál a homlokukra csaphatnak a szoftvermérnökök az alábbi felkiáltás kíséretében: "Ó, hogy ez miért nem nekünk jutott eszünkbe?!". A rendszer ügyesen le tudja tölteni az összes friss drivert az adott adattárolóra, ami akkor jó, ha éppen nincs kéznél a telepítő lemez, vagy éppen kéznél van, de nem működik az optikai meghajtó.

A-Command - Egy nagyon szép, OLED kijelzővel ellátott multifunkciós kiegészítő

Az A-Command kétségtelenül az ASRock M8 egyik legvonzóbb része, ami formavilágát tekintve a BMW iDrive rendszeréből merített ihletet: az említett kezelőszerv hasonlóan néz ki, mint az ASRock A-Command megoldása, a hasonlóság pedig abszolút nem a véletlen műve.

BMW iDrive egy 2007-es 5-ös szedánból
BMW iDrive egy 2007-es 5-ös szedánból

Ez a megoldás tulajdonképpen egy OLED alapú, narancssárga színű feliratokat megjelenítő kijelzőből, valamint egy tekerőgombból áll. A kijelzőn az M8 felirat mellett hasznos információk is megjelenhetnek, amelyek között a tekerőgomb jobbra, illetve balra történő tekerésével lehet váltogatni.

A kívánt funkció aktiválásához a gomb közepét kell megnyomni, ám a nyomást nem mindig érzékeli a rendszer, így a kezelése megszokást igényel. A kijelzőn az aktuális dátum és idő mellett megjelenhet néhány hasznos rendszerinformáció, így például a processzor aktuális órajele és terheltsége, illetve a hálózati forgalom adatai is, de az A-Command vezérlő funkciót is kínál. Kiválaszthatjuk, hogy a rendszer milyen profil mellett működjön (ECO, Standard, Speed), de a LED-es világítás ki-, illetve bekapcsolására is van mód, sőt, a rendszerhangerőt is könnyedén módosíthatjuk.

Galéria megnyitása grid_on

Az A-Command összességében remek kis szerkezet, de azért vannak vele problémák. Ilyen probléma, hogy nincs dedikált fedélzeti memóriája, amelyben eltárolja a beállításokat, így az áramellátás megszűnésekor az aktuális dátum és idő visszaáll alaphelyzetbe és a beállításokat is elfelejti a rendszer. A másik gond, hogy az A-Command néha darabosan működik: a gomb tekerésére nem, vagy csak késve reagál a rendszer.

ASRock M8 - A próba

Az ASRock M8-as barebone gamer számítógépe alap esetben nem tartalmaz processzort, rendszermemóriát, videokártyát és adattárolót, így ezekkel a teszt megkezdése előtt felszereltük a terméket, ahogy az az előző oldalakon már kiderült.

A tesztkonfiguráció az alábbi komponensekből állt:

[list type="unordered"]

[*]Alaplap: ASRock Z87-M8 (beépített tartozék)

[*]Processzor: Core i5-4570, gyári hűtővel

[*]Rendszermemória: 2 x 8 GB DDR3-1600 MHz So-DIMM

[*]Adattároló: Western Digital Caviar Black 500 GB (3,5", SATA 6 Gbps)

[*]Videokártya: GeForce GTX 760

[*]Operációs rendszer: Windows 7 Professional x64 SP1 minden frissítéssel

[*]Tápegység: 450 wattos 80 Plus Bronze SFX (beépített tartozék)

[/list]

Fogyasztás

Az összeszerelés után megvizsgáltuk, hogyan alakul a rendszer fogyasztása különböző terhelésformák alkalmával. Természetesen az üresjárati fogyasztást is megmértük, sőt, azt is megvizsgáltuk, a rendszer kikapcsolt állapotában mennyi áramot fogyaszt a tápegység. Az adatokat az alábbi diagram összegzi:

A fenti adatokat igazából csak érdekességnek szánjuk, ugyanis más összetevők alkalmazásával úgyis más értékek jönnek majd ki.

Melegedés

Megvizsgáltuk azt is, hogy a processzor, a merevlemez, a videokártya és az alaplap platformvezérlő hubja mennyire melegszik különböző terhelésformák alkalmával. Extraként azt is megnéztük, mekkora változás tapasztalható, ha a rendszerhűtő ventilátorok esetében az alapértelmezett profilt (Standard) csendes működést biztosító profilra (Silent) változtatjuk. Íme az eredmények:

A hőfokok csendes módban emelkedtek a normál módhoz képest, és mint láthatjuk, a GeForce is elég forró volt, ami a teljesítményére is kihat (a Turbo 80 fok felett nem erőlteti az órajel emelést).

Zajszint

Zajszint tekintetében meglehetősen vegyes érzések alakultak ki bennünk. Alapjáraton, illetve alacsonyabb terhelés alkalmával remekül működik a hűtés: minimális szélzaj ugyan hallható, ha a PC 50 centiméter körüli távolságban van, de ennek mértéke abszolút nem zavaró, így az ASRock M8 csendesnek mondható.

Ahogy elkezdjük leterhelni a processzort, a négy darab 70 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátor magasabb fordulatszámra kapcsol, így az egyre erősödő szélzaj mellett már a motorzaj is bejön a képbe, ami frekvenciája miatt zavaró. A processzor maximális leterhelésével a ventilátorok még gyorsabban kezdenek el pörögni, így a rendszer kellemetlenül hangos lesz, ami rontja a játékélményt - ha csak nem fejhallgató használata mellett játszunk. 50 dB(A) körüli zajszintre kell számítani játék futtatásakor és 58 dB(A) körülire teljes terhelés alkalmával (de ezzel normál esetben nem valószínű, hogy találkozunk).

A BIOS-ban az alapértelmezett fordulatszám-szabályzó profilt szerencsére lehet módosítani, így ezt meg is tettük: Standardról, azaz alapértelmezettről Silent-re, azaz csendesre változtattuk.

A rendszerhűtők fordulatszáma a CPU hőmérsékletétől függ. A Silent profil alkalmazásakor a rendszerhűtők fordulatszámát sokáig alacsonyabban tartja a rendszer, majd a 80 fokos processzorhőfok-szint elérésekor hirtelen beindul az összes ventilátor és minden eddiginél magasabb lesz a zajszint - mint egy alapjáraton üzemelő hajszárítóé. Ahogy egy kicsit lejjebb esik a CPU hőmérséklete, a ventilátorok hirtelen halkabban kezdenek üzemelni, de nem sokáig: a 80 fokos szintet megint gyorsan eléri a CPU, így ismét elkezdődik a ventilátor-koncert.

A helyzet Standard profil mellett nem ennyire rossz, de akkor is hangos a rendszerhűtés. A gyári Intel processzorhűtő lecserélésével javíthatunk a helyzeten, de csodát azért ne várjunk, hiszen a tesztek szerint egy tisztességesebb alacsony profilú CPU hűtő alkalmazása mellett is zajos lesz az ASRock M8. Ez azért egy picit illúzióromboló.

A fordulatszám-szabályzás egyébként egyedi beállítás mellett is történhet, de jelentősebb javulást ekkor sem igazán lehet elérni.

Ujjlenyomatok és karcok

Az ASRock M8 háza nagyon érzékeny az ujjlenyomatokra: ahol megfogjuk a terméket, ott ujjlenyomat keletkezik, amit rendkívül nehéz eltávolítani, akár a műanyag részeken, akár a fém részeken próbálkozunk. Ez mindenképpen kellemetlen.

Az oldalablakoknál probléma, hogy a karcokra nagyon érzékenyek: elég, ha egyszer letöröljük őket, utána számos mikrokarc keletkezik rajtuk, amelyek a rájuk eső fényben zavaróan látszanak. Ha szarvasbőrt vagy egyéb kímélő törlőkendőt használunk, a karcképződés akkor sem elkerülhető. A plexit persze átlátszó védőfóliával óvhatjuk, igaz, ehhez egy kis barkácsolásra lesz szükség.

ASRock M8 - Verdikt

Az ASRock játékosoknak szánt barebone asztali számítógépe rendhagyó formavilágával és igényes felépítésével kétségtelenül egy üde színfolt a barebone rendszerek piacán. Az M8 remekül bővíthető, akár a leggyorsabb LGA-1150-es processzor is helyet kaphat benne, de az alaplap tuningszolgáltatásaiban rejlő lehetőségeket már nem lehet maradéktalanul kiaknázni, ugyanis a kis légtér hamar átmelegszik. Ezen a négy darab 70 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ugyan segít valamennyire, cserébe viszont már-már elviselhetetlen zajt csapnak. Nem érdemes hát csúcsprocesszort tenni az újdonságba: aranyközépútként egy alacsony TDP-vel rendelkező asztali processzort érdemes választani, amit könnyedén és hatékonyan le lehet hűteni. Persze az ilyen processzorok nem olcsók. Alternatívaként egy Core i3-as processzor is szóba jöhet, ami elegendő teljesítményt kínál - GeForce Titan szintű videokártyát úgysem lehet beszerelni a házba, a kisebb, maximum 200 wattos TDP-vel rendelkező videokártyákat pedig egy alacsonyabb TDP-jű i3-as vagy i5-ös CPU is viszonylag jól kihajtja.

A rendszermemória esetében szintén felmerülhet némi probléma: a szélesebb körben elérhető So-DIMM memóriamodulok között nem igazán vannak magasabb órajelen üzemelő példányok, ha vannak is, azok általában elég csapnivaló időzítést kínálnak - ez gamer szemmel nézve probléma lehet, de szerencsére manapság általában nem a memória limitálja a rendszerünket, ha játékról van szó.

A 450 wattos SFX tápegység remekül dolgozik és hatásfokára sem lehet panasz, hiszen 80 Plus Bronze minősítéssel is rendelkezik, sőt, teljesítménye is elegendő. Az alaplap egy mestermunka, amihez innovatív, ötletes szolgáltatásokat felvonultató BIOS jár, így itt jár a csillagos ötös. Az adattárolókat fogadó bővítőhely is tökéletesen ki lett alakítva, sőt, az optikai meghajtóról és a rejtett 2,5 colos bővítőhelyről sem kell lemondani, így ezen a téren is elégedettek lehetünk. A 802.11ac WiFi támogatás szintén üdvözlendő, csak úgy, mint a Bluetooth 4.0 modul.

Az A-Command vezérlő, ami OLED kijelzőt kapott, néha kissé darabosan működik, de ez megszokható, sokkal zavaróbb az a tény, hogy a rendszer elfelejti a beállításokat, ha áramtalanítjuk. Gond az is, hogy a ház minden részén meglátszanak az ujjlenyomatok, ami szintén kellemetlen, de a négy fogantyú, amelyeknél fogva hordozható a PC, ezt a kellemetlenséget valamelyest feledteti.

Összességében az ASRock M8 a hátrányai ellenére is egy remek kis szerkezet, igaz, mire vérbeli játékos konfigurációt varázsolunk belőle, könnyedén elkölthetjük rá még egyszer az árát. Az M8 nagyon sok jó ötletet vonultat fel, egyes szolgáltatásai pedig hiánypótlóak - például BIOS-ból kezdeményezhető driver-letöltés -, de néhány dolog azért beárnyalja a helyzetét. A rendszerhűtés túl hangos lett, plusz a fentiekben megfogalmaztunk pár egyéb hibát is, így aki az ASRock M8-at választja, a szóvátett kellemetlenségekkel mindenképpen meg kell barátkoznia.

Reméljük, a termék következő generációs kiadásánál hasonló problémákkal már nem találkozunk majd - már amennyiben lesz utódja az M8-nak. A felsorolt hibák szerencsére könnyedén javíthatóak, így bizakodóak vagyunk.

Az ASRock M8-at azoknak tudjuk ajánlani, akik gyakran járnak LAN Partykra és szeretik magukkal cipelni saját számítógépüket - számukra az ASRock M8 egy igazán ütős megoldás, persze csak akkor, ha árcédulája nem jelent problémát.

Az ASRock M8-at a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward