ARM alapú apró számítógép a Shuttle-től

A Shuttle újdonsága nagyon kompakt, nagyon keveset fogyaszt és hangtalanul működik.

ARM alapú apró számítógép a Shuttle-től

A Shuttle a napokban egy meglehetősen érdekes, ARM alapú SoC egységgel ellátott PC-t mutatott be, amely kevés helyet foglal, hangtalanul üzemel és nagyon keveset fogyaszt. A DSA2LS típusjelzéssel ellátott újdonság ideális választás lehet információs pultokban, kioskokban, automatizációt végző rendszerekben, illetve megfigyelőrendszerekben történő felhasználásra, de ezzel együtt akár vékony kliensként is helytállhat, ha szükséges.

Az új konfiguráció egy 19 centiméter széles, 14,2 centiméter mély és 3,5 centiméter magas strapabíró acélházban foglal helyet, méghozzá egy 10 wattos beépített tápegység társaságában. A rendszer lelke egy 1 GHz-es Freescale i.MX 6 DualLite SoC, amelyhez 1 GB-nyi rendszermemória kapcsolódik. Az alkalmazások, az operációs rendszer, illetve az adatok tárolásáról egy 4 GB-os Flash alapú tárhely gondoskodik, de a lopásvédelemmel ellátott memóriakártya-olvasó jóvoltából az adattároló kapacitás SDHC memóriakártyával akár további 64 GB-tal növelhető. Az operációs rendszer szerepét egy Android 4.2.2-es kiadás tölti be, ami online és offline frissítésre egyaránt fel van készítve, így a később megjelenő kiadások könnyedén telepíthetőek a rendszerre.

A DSA2LS modell a hagyományos HDMI stickekkel ellentétben sokkal komolyabb megoldásnak tekinthető, amely egy robosztus házban foglal helyet, és amely rengeteg csatlakozót is kínál. A portok között HDMI és D-Sub videó kimenet, négy darab USB 2.0-s csatlakozó, RS-232-es és RJ-45-ös port, valamint egy vonalszintű kimenet is található. Az Ethernet vezérlő mellé 802.11n típusú WiFi vezérlő is jár, ami 150 Mbps-os vezeték nélküli sávszélességet ígér. Az Ethernet vezérlő és a soros interfész mellé WoL funkció is jár.

A videó kimeneteken keresztül akár 1080p-s monitorok is meghajthatóak, de ha a két videó kimenetet egyszerre használjuk, akkor egyenként 720p-s felbontás áll rendelkezésre.

Az apró asztali PC a rajta elhelyezett menetes furatoknak és a VESA támogatásnak köszönhetően könnyedén rögzíthető akár monitor hátuljára, vagy egyéb különleges helyekre. A konfiguráció Always-ON kapcsolóval is rendelkezik, ami akkor jön jól, ha olyan helyre szereljük, ahol nehéz hozzáférni – ekkor a rendszer azonnal elindul, ahogy tápfeszültséget kap.

Az újdonság nem alkalmaz hűtőventilátort, így a por sem gyülemlik fel benne olyan könnyen, ezáltal a karbantartással szembeni igénye jelentősen lecsökken. A termék fogyasztására jellemző, hogy terheléstől függően 4,2 watt és 6,3 watt között mozog, ami igen baráti érték.

A Shuttle DSA2LS rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, listaára pedig 131 euró.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward