Árcsökkenésre számít a DRAMeXchange a DRAM és a NAND piacon

Az árak végre tényleg elindulnak lefelé, ami a vásárlók számára mindenképpen jó hír.

Árcsökkenésre számít a DRAMeXchange a DRAM és a NAND piacon

A DRAMeXchange elemzői nemrégiben felmérték, mi várható a NAND Flash és a DRAM piacon, így készült egy előrejelzés, ami elég pozitív képet fest, legalábbis vásárlói szemszögből nézve. Úgy tűnik, hogy a DRAM piacon változás következik be a negyedik negyedév folyamán, ugyanis véget ér egy kilenc hónapja tartó növekvő trend, így végre csökkenésnek indulhatnak az árak. A NAND Flash piacon szintén árcsökkenésre készülhetünk fel, ami 2019 folyamán végig kitarthat.

Galéria megnyitásaAz elemzők úgy látják, hogy a DRAM piacon 2019 folyamán jó esetben akár 15-20%-os árcsökkenés is mutatkozhat, ami igazán örömteli hír, hiszen a DRAM árak nagyon elszálltak az elmúlt hónapok folyamán. A mérséklődésnek több oka is van: egyrészt szerepet játszik benne a gyengülő okostelefon-forgalom, a szerverek piacán tapasztalható bizonytalanság, illetve az Intel processzorok hiánya is, ami negatívan érintheti a PC piacot. A DRAM gyártók most már nagy esélyt látnak arra, hogy az előbb említett piaci hatások miatt jövőre túltermelés jön létre – a DRAM piac éppen ezért csak 20% körüli bit növekedésre számíthat jövőre, ahogy azt korábban már említettük. Utóbbi annak köszönhető, hogy az 1X/1Y gyártástechnológiák fejlődésnek indulnak, egyre jobban kiforrnak és így a szilíciumostya-termelés is javulni fog.

A NAND Flash piacon már most is érezhető az árcsökkenés, hiszen a harmadik negyedév folyamán már bekövetkezett egy 10% körüli ármérséklődés, a negyedik negyedév folyamán pedig újabb 10-15%-kal csökkenhetnek az árak. Jövőre, ahogy a 3D NAND Flash gyártókapacitás tovább bővül, ismét árcsökkenésre számíthatunk, amelynek mértéke 25-30% lesz az év folyamán. Ez részben annak is köszönhető, hogy az üzleti piacot kiszolgáló SSD gyártók között egyre nagyobb lesz a verseny. A helyzetet persze egy picit bizonytalanná teszi a Kína és az Amerikai Egyesült Államok között dúló gazdasági háború, amely miatt szakadék alakulhat ki a keresleti és a kínálati szintek között. Ezt a szakadékot némileg mérsékelhetik a gyártók, amennyiben a kapacitásbővítést és a 96 rétegű 3D NAND Flash lapkákra történő átállást későbbre halasztják.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap