Amszterdamban nyílt a világ első dedikált VR mozija

A jegyár egyelőre borsos, viszont cserébe olyan lebilincselő felhasználói élményt kapunk, amiben eddig csak keveseknek volt részük.

Amszterdamban nyílt a világ első dedikált VR mozija

A Virtuális Valóság világába repítő headsetek előtt meglehetősen fényes jövő áll, amennyiben hihetünk az aktuális jóslatoknak, hisz ezek a termékek új szintre emelik a kikapcsolódást, legyen szó videók vagy filmek megtekintéséről, és a játékokat szegmensében is sok-sok újítást kínálnak. Bizonyára sok moziba járó filmrajongó gondolkodott el rajta, vajon mikor hódíthatja meg a VR a mozi termeket, mert ugye erre valószínűleg mindenképpen sor kerül – a jelek szerint sokkal hamarabb, mint azt várnánk.

Amszterdamban a hónap elején egy speciális, kifejezetten VR élményre építő mozi nyílt, hála a &samhoud media ötletének, a különleges építmény pedig a The Virtual Reality Cinema nevet kapta. Ideiglenes, pop-up jellegű VR mozik már eddig is voltak Európa egyes országaiban – a &samhoud media Németország, Svájc és Hollandia mozirajongóit egyaránt megörvendeztette már a nem mindennapi élménnyel. Az amszterdami kezdeményezés ezúttal más, hisz dedikált, csak VR tartalmakat vetítő létesítményről van szó, ami nem csak felhasználói élmény szintjén, de a moziterem kialakításában is alaposan eltér egy klasszikus mozitól.

Mivel a filmnézők VR sisakban tekintik meg az alkotásokat, így klasszikus mozivászon egyáltalán nem kerül a terembe, a szokásos széksorok helyét pedig forgószékek veszik át, így a 360 fokos videók zökkenőmentesen élvezhetőek lesznek – csak körbe kell forogni a székkel. Annak érdekében, hogy a folyamatos mozgást ne akadályozzák vezetékek, az üzemeltetők Samsung S6 okostelefonokkal felszerelt Samsung Gear headseteket használnak, a kiváló hangzásról pedig Sennheiser gyártmányú fejhallgatók segítségével gondoskodnak, így hardver szintjén tökéletes kiszolgálásra lehet számítani. Ennek fényében persze fura, hogy a lentebb látható bemutató videóban éppen vezetékek lógnak a headsetekből (persze lehet, hogy csak tápkábelek). A hivatalos weboldalon egyébként csak a fejhallgató vezetéke látszik, semmi egyéb. Vezetékek ide vagy oda, az biztos, hogy egy-egy VR moziteremben mindössze 50 személy tartózkodhat.

A tervek szerint speciális, 360 fokban rögzített professzionális tartalmak közül lehet válogatni, amelyek nagyjából 30 perc hosszúak lesznek, az viszont egyelőre nem derült ki, hogy pontosan milyen filmek szerepelnek majd a választékban. Utóbbival kapcsolatban a hivatalos weboldal semmilyen információt nem ad. Mivel a 360 fokos videók a VR headsetekhez hasonlóan még éppen bontogatják szárnyaikat, így a kínálat első körben meglehetősen szerény lesz, de ahogy az igény növekszik, a tartalomkészítők is magasabb fokozatba kapcsolhatnak.

A speciális moziélmény egyelőre nem lesz olcsó, hiszen egy jegy 12,5 euróba, azaz közel 4000 forintba kerül, ami egy hagyományos mozijegy árának majdnem duplája.

Hogy milyen lesz a VR mozi? Az alábbi videó megmutatja:

A dedikált VR mozik az elkövetkező időszakban egyéb európai nagyvárosokban is feltűnhetnek, így egyebek mellett Londonban, Párizsban, Berlinben és Madridban egyaránt ki lehet majd próbálni, milyen élmény egy 360 fokban rögzített film megtekintése.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward