Shop menü

AMD RYZEN 7030U TÍPUSÚ MOBIL APU-VAL JÖNNEK A GIGABYTE LEGÚJABB BRIXS SOROZATÚ MINI PC-I

Az újdonságok jelentősen gyorsabbak, mint előző generációs társaik, amelyek 10. generációs Intel Core sorozatú mobil processzorokat alkalmaztak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
AMD Ryzen 7030U típusú mobil APU-val jönnek a Gigabyte legújabb BRiXs sorozatú Mini PC-i

A Gigabyte műhelyében újabb BRiXs sorozatú kompakt asztali számítógépek készültek, amelyek nemcsak hardver terén hoznak újításokat, de külcsín terén is, hiszen megújult a kompakt műanyag ház, ami néhol finom, lekerekített vonalakat is alkalmaz. A sallangmentes dizájn mellé egyszerű textúra is jár, valamint a portok hatékony elhelyezésére is figyelmet fordítottak: a kijelzők meghajtására használható csatlakozók mind-mind a hátoldalra kerültek, ahogy az igazából el is várható. A korábbi modellnél még nem így jártak el...

Galéria megnyitása

Az új Mini PC kínálat alapját az AMD RYZEN 7030U sorozatú mobil APU egységei adják, amelyek 7 nm-es csíkszélességgel készültek a TSMC műhelyében. Ahogy az a számozásból is kiderül, ezek a termékek még nem ZEN4, hanem ZEN 3 architektúra köré épülő processzormagokat tartalmaznak, amelyekhez AMD Radeon Graphics sorozatú, RDNA 2 architektúra köré épülő iGPU társul. Az aktuális kínálat a négy maggal és nyolc szállal rendelkező AMD RYZEN 7330U modelltől egészen a 8 maggal és 16 szállal felvértezett AMD RYZEN 7730U-ig terjed, és természetesen az összes újdonság 15 W-os TDP kerettel rendelkezik.

Galéria megnyitása

A mobil APU egységek mellé maximum 32 GB-nyi DDR4-3200 MHz-es So-DIMM modul formájában kerülhet rendszermemória. Az adatok tárolásáról kétféle bővítőhely gondoskodhat alap esetben: kapunk egy M.2-es slotot, amiben PCI Express x4-es, illetve SATA csatolófelületet használó SSD kártya egyaránt működhet; valamint egy 2,5 hüvelykes bővítőhely is lapul a házon belül, amit SATA 6 Gbps-os porttal szolgálnak ki. Az előbbi felszereltség a „H” sorozatú modellekre vonatkozik, de ha több adattárolót is használnánk, választhatunk „HS” sorozatú modellt is, ami extraként további két darab M.2-es bővítőhelyet kínál, ezekben viszont már csak PCI Express x1-es vagy SATA csatolóval ellátott SSD kártyák foglalhatnak helyet.

Galéria megnyitása

Az összes új Mini PC kap 2,5 GbE vezérlőt, amit RJ-45-ös porton keresztül lehet elérni, ahogy az lenni szokott, valamint egy AMD RZ608-as WLAN kártya is a kínálat részét képezi, méghozzá Wi-Fi 6 és Bluetooth támogatással. A BRiXs sorozat legújabb tagjai két darab HDMI 2.0-s és két darab DispalyPort 1.4-es videó kimenetet kaptak, utóbbiak viszont USB-C portok formájában érhetőek el. A négy videó kimenet egyidejűleg is használható négy monitor meghajtására, a 3840 x 2160 pixeles maximális felbontás mellé 60 Hz-es maximális képfrissítési ráta társul. Ezek a portok a hátoldalán foglalnak helyet a tápcsatlakozó és a fentebb említett RJ-45-ös Ethernet port társaságában.

Galéria megnyitása

Az előlapon két darab USB 3.2 Gen2 Type-A, illetve két darab USB 2.0 Type-A port sorakozik, plusz egy headset csatlakozót is kapunk, természetesen egy 3,5 milliméteres Jack Audió port formájában. Ahogy az előző generációs termékeket, úgy a friss BRiXs modelleket is fel lehet szerelni monitor vagy televízió hátuljára, ugyanis az ehhez szükséges VESA rögzítőkeret továbbra is rendelkezésre áll majd, ami sok esetben lehet jó hír, hiszen így igencsak helytakarékos rendszerek építhetőek.

A gyártó szerint az újdonságok a RYZEN 7030U alapoknak köszönhetően jelentősen gyorsabbak lesznek, mint a korábbi modellek, amelyek 10. generációs Intel Core sorozatú processzorokkal érkeztek. Az egyszálas teljesítmény állítólag akár 70%-kal is javulhat az említett termékekéhez képest, míg a többszálú teljesítmény esetében 140%-os növekményről beszélnek. Az összehasonlítás során a leggyorsabb AMD RYZEN 7030-as sorozatú modellt, a 7730U-t mérték össze a Core i7-10710U-val. A 3DMark teszt során 130%-os gyorsulást mértek, vagyis az iGPU eléggé ütőképesnek tűnik a korábbi megoldáshoz képest. Játékok alatt persze nem feltétlenül jelentkezik majd ekkora gyorsulás, de ezt majd az első független Gigabyte BRiXs tesztek megmutatják.

A Gigabyte új mini számítógépei, amelyek akár HTPC szerepkörben is helytállhatnak, rövidesen elérhetővé válhatnak kereskedelmi forgalomban, az viszont egyelőre nem derült ki, pontosan mennyibe kerülnek majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére