AMD Opteron X sorozatú processzorok mikroszerverekbe

Az Opteron X család tagjaival komoly mennyiségű borsot törhet az AMD az Intel orra alá.

AMD Opteron X sorozatú processzorok mikroszerverekbe

Az AMD előrukkolt két új Opteron szerverprocesszorral, amelyek a nemrégiben bemutatott Kabini és Temash APU egységekből már ismerős Jaguar processzormagokat használják. Az új processzorok, pontosabban inkább SoC egységek komoly előnyöket kínálnak az Intel megoldásaival szemben, így a konkurenciának alaposan fel kell kötnie a felkötnivalót.

Galéria megnyitása

A Kyoto sorozatú Opteron X processzorok több területen is felülmúlják a leggyorsabb mikroszerverekbe szánt Intel Atom processzort. Egyrészt az AMD megoldásai kétszer több processzormaggal érkeznek, nagyobb egyszálas és többszálas számítási teljesítményt kínálnak, hatékony energiagazdálkodás mellett üzemelnek és másodszintű gyorsítótárból is kétszer több van bennük, mint riválisukban. A további előnyök közé sorolható a fejlettebb futószalag, a magasabb fokú integráció, valamint az a tény is, hogy az új Opteron X processzorok a leggyorsabb Intel Atomnál négyszer több, akár 32 GB-nyi rendszermemória kezelésére is képesek.

Galéria megnyitása

Az új processzorok között két modellt találunk: az X1150-es és az X1250-es példányt. Előbbi 9 és 17 watt közötti, míg utóbbi 11 és 22 watt közötti TDP-vel bír. A legfontosabb különbség, hogy az X1150 csak processzormagokat tartalmaz, GPU-t nem, viszont az X1250 esetében egy Radeon HD 8000-es sorozatú integrált videovezérlő is rendelkezésre áll, ami videó kódoló/dekódoló motort is kapott. Ez a videovezérlő 128 GCN alapú stream processzorral rendelkezik, csak úgy, mint a Kabini és Temash APU egységek integrált videó vezérlője - a hasonlóság persze nem véletlen, hiszen a jelek szerint a mikroszerver-piac igényei szerint módosított Kabini APU egységről van szó.

Galéria megnyitása

Az X1250-es modell processzormagjai maximum 2 GHz-en, az X1150-es változat processzormagjai pedig maximum 1,9 GHz-es órajelen ketyeghetnek. A SoC egységek tokozásán belül találunk egy 64-bites DDR3-as memóriavezérlőt is, ami maximum 32 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es UDIMM, illetve So-DIMM rendszermemóriával képes megbirkózni, és természetesen ECC támogatást is kínál. Az új SoC egységek fedélzetén egy komplett FCH is helyet kapott, ami 8 darab PCI Express 2.0-s sávot, két USB 3.0-s portot, két USB 2.0-s portot, VGA, HDMI és DisplayPort videó kimenetet, illetve két darab SATA 3 Gbps-os/SATA 6 Gbps-os portot is biztosít a rendszer számára. Az Opteron X sorozat tagjai 24,5 x 24,5 milliméteres FT3 BGA tokozással érkeznek.

Galéria megnyitása
Az AMD X2150-es Opteron processzor előnyei az Intel Atom S1260-hoz képest

Az AMD persze azt sem felejtette el megemlíteni, hogy mely területeken kínálnak előnyöket az Opteron X sorozat tagjai. A processzormagok számán, illetve a rendszermemória mennyiségén kívül a rendszermemória órajelét tekintve szintén az AMD térfelén pattog a labda, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül. Az AMD Intel Atom S1260-es processzora nem kínál IGP-t, míg az X1250-es AMD APU igen. A másodszintű gyorsítótár az Intel megoldásánál feleakkora, és beépített SATA vezérlő sem áll rendelkezésre. Egyszálas és többszálas számítási feladatoknál az AMD leggyorsabb Opteron X sorozatú APU-ja 2,2x-es, illetve 1,9x-es mértékben múlja felül az Intel Atom S1260 teljesítményét, ami jól hangzik.

Hogy mégis milyen területeken próbálnak szerencsét az AMD újdonságai? Webes és felhő alapú szolgáltatásokat kínál szerverekben, nagymennyiségű adattal dolgozó analitikai rendszerekben, képfeldolgozó rendszerekben, multimédiás tartalom-kiszolgáló rendszerekben és webhosting rendszerekben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap