Akár 60%-kal is eshet a Huawei forgalma, de egyre többen állnak ki mellette

A vállalatot már az Intel, a Qualcomm és a Xilinx is támogatja az Egyesült Államokkal szemben.

Akár 60%-kal is eshet a Huawei forgalma, de egyre többen állnak ki mellette

Tovább gyűrűzik a Huawei-ügy, aminek már biztos, hogy nagyon komoly következményei lesznek, csak az nem világos még egyelőre, hogy milyen mértékű károkat fognak szenvedni a vállalatok a Huawei-t érő intézkedések miatt. Egyes becslések szerint akár több 100 milliárd dolláros kiesést is okozhat a világgazdaságban a cég megbénítása, és sok területen lesz ennek érezhető a hatása különböző mértékben.

Mint az ismeretes, Donald Trump a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban olyan határozatott hozott, amivel gyakorlatilag tönkreteheti a Huawei-t. A kínai alakulatnak minden olyan fejlesztésről le kellene mondani, amihez Amerika bármilyen formán hozzájárult, akár csak a szellemi termékét adta hozzá licencek révén. Kezdetben sokan azért aggódtak, hogy mi lesz így az okostelefonokkal az Android nélkül, de igazából minden más fronton is megszenvedheti ezt a döntést a cég. Az Android mellett a Windows-ról is le kell mondania, de a processzoroktól is eleshet, és sok más komponensnek is búcsút kellene intenie, amik nélkül most meglehetősen nehéz elképzelni az eszközeinek a működését.

Galéria megnyitása

A Huawei tavaly valamivel több mint 100 milliárd dolláros bevételt produkált, és a legtöbb pénzt az okostelefonok forgalma hozta a konyhára, de elsősorban ez lesz az a terület, ami leghamarabb megszenvedi majd az USA döntését. A legfrissebb becslések szerint 40-60 százalékos visszaesés is elképzelhető a vállalat eladásaiban az idei és a következő évben. Erről már maga Ren Zhengfei, a vállalat társalapítója és kiemelt vezetője beszélt a napokban egy interjúban. Ez azért különösen fontos, mert korábban még a Huawei próbált pozitív maradni, és nem csökkentette a gyártási kapacitását, de a jelek szerint már átértékelte a helyzet súlyosságát, és próbál felkészülni arra, hogy az ügy nem fog megoldódni egykönnyen.

Az Egyesült Államokban egyébként egyre több vállalat szólal meg a Huawei védelmében, hiszen nemcsak a kínaiaknak származik majd abból nagy hátránya, hogy nem férhetnek hozzá az amerikai fejlesztésekhez, hanem bizony a helyi cégeknek is. Nagyon sok Egyesült Államokban működő vállalattól vásárolt a Huawei az elmúlt években, olyan kisebb cégek is akadnak, amik akár tönkre is mehetnek, ha le kell mondaniuk arról a bevételről, amit a Huawei biztosított korábban.

A Google már korábban kifejezte az aggodalmát az ügyben, mostanra pedig az Intel, a Xilinx és a Qualcomm is beállt a sorba. A Huawei rendszeresen igénybe vette a Xilinx fejlesztéseit a szerveroldali megoldásainál, az Intel processzorai kerültek be vállalat notebookjaiba, és a Qualcomm rendszerchipjeit aránylag nagy mennyiségben használta a mobiljaiban, táblagépeiben a saját fejlesztései mellett. Ezek a nagyvállalatok egyenként is több 100 millió dolláros kiesést szenvedhetnek el azzal, hogy nem szállíthatnak a Huawei-nek.

Galéria megnyitása

Míg a cég helyzete egyre bizonytalanabb, addig az új modellek bemutatása egy percre sem állhat le. És azért a kulcsfontosságú termékek iránt még mindig nagy az érdeklődés a jelek szerint. A Honor 20 mindössze 2 hét alatt több mint 1 millió példányban talált gazdára, ez pedig egyáltalán nem rossz teljesítmény jelen körülmények között.

A kiváló ár-értékű készüléknél még biztosított lesz a támogatás, és gond nélkül fog üzemelni a jövőben is, hiszen még a tiltások életbelépése előtt befejeződött a fejlesztése és kereskedelmi forgalomba is került. A vállalat más csúcsmodellekkel is készül még idén, a Mate X jelen állás szerint szeptemberben érkezhet meg, és jön a Mate 30 széria is, melyre az ünnepi szezon kezdete előtt kell számítani.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap