Acer Aspire 5738ZG

Az Acer megújult Aspire-je járt nálunk, amely a 150 ezer forintos piaci szegmenst célozza meg.

Acer Aspire 5738ZG

I. Bevezető és specifikáció

Régóta nem járt már nálunk belépő szintű Acer notebook. Legutoljára a Timeline széria eddigi legkisebb tagját vettük szemügyre és adtuk vissza kellően nagy hiányérzettel, előtte pedig az újragondolt netbook tett nálunk egy kört. Most az újjászületett Aspire 5700-as család középső tagját vettük szemügyre, amely árával mindenképpen megpróbál majd új rajongókat szerezni magának, nem alaptalanul.

Processzor: Intel Core 2 Duo T4200 2,00 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 2x2 GB Hynix DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset: Intel GM45

Videokártya: NVIDIA GeForce 105M 512 MB

Hangkártya: Realtek ALC888/1200 HD Audio

Kijelző: 15,6” (1366x768, Glare-Type, LG-Philips LP156WH2-TLE1)

Merevlemez: Hitachi HTS543232L9A300 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: TSSTcorpTS-L633B DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5B91 Wireless Network Adapter 802.11n

e-SATA: nincs

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: van (Agere Systems HDA Modem)

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 48,8 Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1

Tömeg: 2,8 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 159 ezer forint

Belépő szintű kétmagos processzor, sok memória, egy eddig ismeretlen videokártya (erről később), nagy merevlemez és operációs rendszer. Nagyjából ezek fértek bele a 160 ezer forintos keretbe, a Bluetooth-ért kár, a HDMI-nek viszont örülünk.

Belépő szintnél az ember nem vár túl sokat, az új Aspire mellé is csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk, a driver CD már nem tartozik az alapfelszereltséghez, így ha Windows 7-re szeretnénk váltani, akkor előtte nem árt leszedegetnünk a meghajtóprogramokat, nehogy meglepetés érjen bennünket.

II. Hardver- és teljesítménytesztek

Viszonylag csendesen kelt életre a gép, bár kifejezetten halknak soha nem bizonyult a tesztelés során. A hűtőrendszer tisztességgel tette a dolgát - leszámítva átlagos zajszintjét - , üresjáratban a processzor 41, a videokártya 43 fokos volt. Ha a CPU-t terheltük, akkor ezek az értékek 74-64-re módosultak, tehát jól látható, hogy a grafikus mag sajnos a processzor által termelt hő nagy részét megkapja a burkolat alatt. Ha a videokártyát is terheltük, akkor 80 fok körüli eredményt kaptunk, de nem gondoljuk, hogy a GeForce G105M-mel bárki is komolyabb játékra adná a fejét.

Miért is? Mert egy dedikált megoldásról van szó ugyan, de specifikációja alapján bátran kijelethető, hogy gyakorlatilag fele akkora teljesítményre képes, mint a favorit GeForce 9400M, ami egyébként az NVIDIA Ion platformjában is szolgálatot teljesít. A nyolc shader egység 1600 MHz-en ketyeg, míg a grafikus mag 640-en, az 512 MB DDR2-es memória pedig 1000-en. Üresjáratban a VGA nagyon leszabályozza magát (GPU: 169 MHz, Shaderek: 338 MHz, RAM: 200 MHz), csak hardveresen dekódolt filmnézésnél emeli meg magát eggyel nagyobb energiagazdálkodási szintre (GPU: 275 MHz, Shaderek: 550 MHz, RAM: 500 MHz). A GeForce G105M támogatja ugyan a CUDA technológiát, de 38 GFlops-os teljesítményével aligha fogjuk tudni használni bármire. Nagyfelbontású HD filmek gyorsításánál a DXVA és a CUDA alapú eljárások körülbelül ugyanolyan CPU terhelésre képesek. Multimédia megszállottaknak fontos hír, hogy a HDMI kimeneten auidó jelet is továbbít a gép, így plazma és LCD TV-re könnyedén kiköthető a szerkezet. A Vista beépített sebességmérőjének dacára mi ablakkezelésben semmivel nem éreztük folyékonyabbnak a G105M-met, mint a sokkal hűvösebb Intel X4500MHD-t.

Az alkatrészek egymáshoz közeli zsúfoltsága meghozta a maga rossz gyümölcsét, a merevlemez ugyanis szó szerint forró volt a tesztidőszak alatt szinte végig. Az 50 fok körüli hőmérséklet ebben a nyári melegben nem olyan tragikus, de hosszútávon semiképpen nem tesz jót a mágneses meghajtónak. A nagyobbik baj az, hogy a vékony burkolat miatt ebből a hőből mi is fogunk némi ízelítőt kapni, ha az ölünkbe vesszük az új Aspire-t. Ettől eltekintve sem tudunk ódákat zengeni a Hitachi 320 GB-os HDD-jéről, hiszen a HD Tune megmutatta, hogy lineárisan az egység sebes tempóra képes, viszont az ATTO Disk Benchmark rámutatott néhány gyenge pontra is, amely a mindennapos használatban is érezhető volt.

Acer Aspire 5738ZG teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 4975

PCMark05 (Graphics): 3451

PCMark05 (HDD): 4710

Cinebench10: 3936 (3 perc 44 másodperc)

Memória olvasás: 5744 MB/s

Memória írás: 4222 MB/s

Memória másolás: 4446 MB/s

Memória késleltetés: 82,7 ns

CPU Queen: 8437

CPU PhotoWorxx: 7158

CPU Zlib: 25666 kB/s

CPU AES: 7425

FPU Julia: 3198

FPU Mandel: 1886

FPU SinJulia: 984

The Last Remnant Benchmark 720x480: 28,1 fps

III. Ergonómia

Az anyaghasználatot illetően kicsit csalódnunk kellett, ami azt illeti. A fedlap a szokásos csillogó műanyag, a billentyűzetet körülvevő rész viszont megkocogtatva sokkal üregesebbnek tűnik, mint a korábbi modelleknél. Ami változás a korábbiakhoz képest, az a nyitómechanika megléte. Használata egyszerű, viszont körmöt vagy erős ujjakat igényel, mert a recés csúszkát nem egyszerű elhúzni. A gép bővítése otthon is elvégezhető, nem áll matrica vagy egyéb zavaró tényező a csavarhúzó útjába.

A billentyűzet a Timeline és az új Aspire One szériából már ismerős lehet. Gyakorlatilag változtatás nélkül betették a legújabb nagy Aspire-be is, ami nem baj, hiszen egy nagyon kényelmes klaviatúráról van szó, kellően nagy gombokkal. A szemfüleseknek feltűnhet, hogy a Bluetooth bekapcsolásához (a tesztelt gépben nem volt BT) és a hangerőszabályzáshoz dedikált gombok és funkcióbillentyűk egyaránt elérhetők.

A touchpad felülete meglehetősen nagy, ami inkább szélességében vehető ki. Az elkülönített görgetősáv nagyon jól használható és vannak multitouch műveletek is. Az egybeöntött egérgombok nem túl rezisztívek, használat közben elég hangosak, ráadásul nyomáspontjuk is fent van.

A nélkülözhetetlen csatlakozókon kívül semmi egyebet nem kapunk, a négy USB porton felül egy D-Sub-ot és egy HDMI-t találunk. A memóriakártya-olvasó ezúttal előre került. Talán az analóg modemet lassan be lehetne áldozni egy eSATA csatlakozóért cserébe.

A 15,6”-os LG-Philips panellal meg voltunk elégedve, LED-es háttérvilágítása nagyon kijött a pár napos használat során. Az egyenletes, homogén kép mindig üdítő látvány, akárcsak a visszafogott fogyasztás melletti brutális fényerő. Maximális fényereje gyakorlatilag csak távolabbi filmnézéshez vagy napfényben való használathoz indokolt, egy árnyékos főiskolában a minimális érték is megfelelő lehet.

A webkamera pontosan ugyanolyan, mint eddig bármelyik Acer Aspire-ben (MSN/Skype-re kiváló), a mikrofon még mindig a klaviatúra felett helyezkedik el, így több zajt szed össze (a közelebb lévő hűtőrendszer miatt), mintha a TFT feletti kávába tették volna az optika mellé.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátortól nem vártunk sokat, hiszen egyrészt a gyengébbik hat cellás, másrészt a dedikált GeForce videokártyák soha nem a szuper energiatakarékosságukról voltak híresek. Ennek ellenére minimális fényerő mellett valamivel több mint négy óráig ment a BevPro dokumentum-olvasós tesztje, ami egy 49Wh-s teleptől kiváló eredmény. Ha masszívabban nekiálltunk internetezni és a fényerőt középre állítottuk, akkor a három óra volt az, ami kényelmesen kitartott. Vélhetően az Intel GMA X4500MHD-s változatok még tovább bírják egy kicsivel.

Összességében meg voltunk elégedve az Acer legújabb Aspire-jével, bár az az igazság, hogy ebben az árkategóriában a Toshiba Satellite-jait kényelmesebb használni, cserébe nem ennyire felszereltek. Az Aspire 5738-as családból a legolcsóbb tagot tartjuk vételre alkalmasnak, a többi már túlságosan drága ahhoz, hogy elnézzük neki a kopogós műanyagot és a feladatát ellátó, de nem túl hatékony hűtőrendszert.

Az Acer Aspire 5378ZG-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ jó kijelző

+ jó billentyűzet

+ HDMI Audio

+ 4 órás üzemidő

[bold]Kontra:

[/bold]- lehetne halkabb is

- kényelmetlen touchpad gombok

- Bluetooth hiánya

- felesleges a dedikált kártya

Hivatalos honlap: Acer

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward