A Xiaominál lehet először 200 MPixeles kamera

Körvonalazódnak a Samsung brutális felbontású szenzorának a paraméterei is, több rekordot állíthat be az egység.

A Xiaominál lehet először 200 MPixeles kamera

A Samsung elképesztő ütemben fejleszti a képszenzorokat a kamerák számára, és a vállalat egy ideje már azon dolgozik, hogy még a 108 megapixelt is jelentősen meghaladó felbontást érjen el. A cél a 200 MPixeles határ elérése, és ezt a Xiaomi partnerségében hozhatja majd össze.

Már a 108 megapixeles kamerát is a Xiaomival közösen fejlesztette ki a Samsung, és abban az esetben is a Xiaomi volt az első, aki az egységet bevetésre küldte. Most pedig nagyon úgy fest, hogy a történelem megismételheti önmagát a 200 MPixeles szenzor kapcsán is. A Digital Chat Station ágazati forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy már nem kell sokat várni arra, hogy a Xiaomi előrukkoljon a világ első 200 megapixeles kamerával szerelt okostelefonjával.

Az, hogy egy okostelefonnak a képalkotója 200 MPixeles lesz, teljesen nevetségesnek hangzik már, de igazából nincs ezzel semmi gond, mivel a mérnökök nemcsak arra koncentrálnak, hogy minél több pixelt alakítsanak ki az apró felületeken, hanem arra is, hogy a szenzorok egyre nagyobbak legyenek. A 108 megapixeles megoldás hatalmas volt, az 1/1,33 colos méretével az egyik legnagyobb érzékelő lett, ami okostelefonba kerül, és a mai napig alig van olyan egység, ami lekörözné. A 200 MPixeles érzékelő pedig legalább ugyanilyen nagy lesz.

Galéria megnyitása

A mostani híresztelésben arról is szó esik, hogy a Samsung 0,64 mikronos pixelméretet érhet el, és úgy hozhatja majd létre a 200 megapixeles felbontást körömnyi méretben. Ez is rekord lenne, ugyanis eddig a legkisebb pixelméret, amit kereskedelmi forgalomba szánt szenzornál sikerült elérni, 0,7 mikron volt. A kisebbre szabott képpontok révén tudja majd a vállalat a szédületes pixelsűrűséget elérni.

A képpontok össze lesznek vonva a legtöbb esetben a fotózás során, szóval az érzékenység növelése nagyon fontos lesz továbbra is. Állítólag a világon elsőként itt már 16 pixelt lehet majd összeboronálni. Eddig a kilenc képpont összevonása tartotta a csúcsot, amit ugyancsak a Samsung ért el tavaly. Egyes felvetések szerint arra is van esély, hogy csak négy képpontot tud majd összevonni a termék, ha így lesz, akkor 50 MPixeles fotókat produkálhat.

Ideális esetben a 200 megapixeles érzékelővel 12,5 MPixeles fotók mellett 2,56 mikronos pixelméret lesz elérhető, ami mindenképpen figyelemreméltó. Bár azért ebből már lehet érzékelni, hogy a fizikai méretben nem lesz hatalmas az ugrás. A 108 MPixeles, kilenc pixel összevonására képes szenzor 2,4 mikronos pixelmérettel dolgozhat 12 megapixeles eredmény felmutatása mellett.

Galéria megnyitása
Előzetes render a Samsung Galaxy S széria aktuális formatervével

Azt nem tudni, hogy a Xiaomi és a Samsung milyen szerződést kötött a kutatás és fejlesztés terén, de az egészen biztos, hogy ez a kapcsolat nagyon szépen virágzik eddig. A kollaborációban dolgozó szakemberek ugyanis amellett, hogy folyamatosan egyre magasabbra teszik a lécet a felbontás tekintetében, az érzékelők fizikai méretét is növelik. A pixelek összevonásával pedig az érzékenység kiváló mértéket ölthet, így mindenki örülhet.

A 200 MPixeles szenzor mellett már olyan trükkökre is lehetőség nyílhat, mint a négyszeres digitális zoom elérése különösebb veszteség nélkül. És akár a videózás közben is lehet majd ilyen opcióval élni, mivel technikailag ez az érzékelő már akár 16K videózásra is képes lehet, de megoldható volna például a kétszeres digitális zoom, miközben 8K Ultra HD-ban rögzít, 4K esetén pedig még nagyobb közelítésre nyílhat lehetőség.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap