A Witcher könyvek szerzője a videojátékokról

A Wiedźmin vagyis a Vaják sorozat története még 1986-ban kezdődött, amikor az első novella megjelent egy lengyel fantasy magazin hasábjain. 

A Witcher könyvek szerzője a videojátékokról

A Wiedźmin vagyis a Vaják sorozat története még 1986-ban kezdődött, amikor az első novella megjelent egy lengyel fantasy magazin hasábjain. A most 64 éves Andrzej Sapkowski tollából azóta kijött 3 novellás kötet és 5 regény is, minek hála ő Lengyelország egyik legelismertebb fantasyszerző ikonja.

A könyv alapján készült videojáték feldolgozás tovább növelte a sorozat népszerűségét, így gondolhatnánk, hogy virágzó együttműködés van a CD Projekt Red és Sapkowski között, aki bőséges háttéranyagot biztosít a fejlesztők számára. Nos, a tényállás az, hogy az érintkezés annyiban kimerült köztük, hogy mutattak Andrzej bácsinak néhány művészi rajzot, mivel a szerző nem szereti a videojátékokat.

"Nem játszom videojátékokkal, messze kiesnek az érdeklődési körömből" - kezdte visszafogottan. "Soha nem játszottam eggyel sem, legyen az fantasy vagy bármilyen más. Előfordul, hogy átlapozom a játékos magazinok vonatkozó cikkeit és nézek televíziós adásokat is. A grafikát és a technológiát néha megcsodálom. A cselekményről viszont nem sokat tudok mondani. Néhány fajta játékban semmilyen sztori sincsen, nem szólnak másról, mint a csihi-puhiról."

A Vajákos rajzok tetszettek neki, de leszögezte, hogy semmi szín alatt nem volt társ-szerzője a játékoknak, azok minden sikere a CDPR csapatát illeti. A Vaják egy alternatív történetet mondott el a Sapkowski által életre hívott világban. Mi a véleménye erről a szerzőnek?

"A játék - minden tisztelettel, de végre mondjuk ki nyíltan -, nem egy 'alternatív verzió', se nem folytatás. A játék egy szabad adaptáció, mely tartalmaz elemeket a munkámból. Egy adaptáció, amit számos különböző író rakott össze. Az adaptációk pedig - habár kapcsolódnak a könyv történetéhez - soha az életben nem érnek fel oda, hogy folytatásai lehessenek a könyvnek. Nem adhatnak prológust, előtörténetet, pláne nem epilógust vagy folytatást."

"Tisztázzuk a dolgot. A Vaják egy jól megcsinált videojáték, megérdemli a sikerét, a készítői pedig minden tiszteletet. De semmiképp sem lehetnek 'alternatív verziói' vagy folytatásai Geralt történeteinek, mert azokat csak Geralt megalkotója regélheti el. Egy bizonyos Andrzej Sapkowski."

"A fejlesztők alapozhatnak játékokat jó sci-fi vagy fantasy könyvekre, azok világaira, történeteire és hőseire. Megszépíthetik őket rajzaikkal és adhatnak nekik kölcsönvett dialógusokat. A vizuális hatás lenyűgöző lesz, a játékosok pedig el lesznek ájulva. Néhány még jobbnak és könnyebben fogyaszthatónak is tarthatja őket, mint az eredeti könyvet, mert abban olyan sok apró pici betű van... Néhány talán visszanyúl majd az eredeti könyvhöz, másoknak elég lesz csak a játék.

De a könyv az eredeti, a könyv a szerző egyedi, utánozhatatlan tehetségének gyümölcse. Átvinni egy könyvet egy virtuális világba? Vicces. Teljességgel lehetetlen."

Ezek után jobb ha nem is kérdezik őt semmilyen átfedésről a két médium között, mert hallani sem akar róla. Rémesnek találja napjaink gyakorlatait, melyeknek köszönhetően összevissza kavarják az egyes médiumokat. Könyveket, képregényeket, játékokat és filmeket. Számára az egyik másikkal való kiegészítése az idiotizmus csúcsa. Elképzelhetetlen, hogy a játék sztorija bármilyen hatással is legyen az ő tevékenységére, a két dolog sosem lesz koherens egész. Sapkowski számára egy történetet csakis egy könyv tartalmazhat.

Az persze tény, hogy a játékok pozitív hatással voltak a könyvek eladásaira is, de a szerző felhívta a figyelmet, hogy a játék sehol nem lenne a könyvek nélkül, amik nem mellesleg annak megjelenése előtt is több európai nyelvre le lettek fordítva, köztük angolra is. Emellett pedig negatív hatást is tapasztalt, méghozzá, hogy külföldi kiadók úgy is kiadták a könyveit, hogy játékból vett képeket és reklámokat tűzdeltek beléjük. Mivel pedig sokakat már a borítóképek is elijesztenek egy-egy ilyen műtől, ez mindenképpen rossz.

A The Witcher 3 már bejelentésre került a CD Projekt Red által. Ez a csapat egyik next-gen PC/konzol játéka, a kettőből, amiket 2014/2015-re várhatunk. A másik a Cyberpunk 2077.

Sapkowski nem beszélt bármi olyasmiről, hogy mit látna szívesen a könyvekből a játékban, csak annyit mondott, hogy a CDPR biztos jól feltalálja majd magát. Jelenleg is dolgozik egy új Vaják regényen, mely már egészen biztos, hogy angolul is megjelenik.

Forrás: Eurogamer

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward