A világ legkisebb pixeljeit hozza el a Samsung új képi szenzora

Az ISOCELL Slim GH1 egy megosztó szempontból jelent komoly előrelépést, és még ebben az évben érkezik.

A világ legkisebb pixeljeit hozza el a Samsung új képi szenzora

A Samsung az utóbbi időben egészen kiváló érzékelőket készített az okostelefonok számára, és bár nincsenek friss statisztikai adatok arra vonatkozóan, hogy ezen a piacon éppen milyenek az erőviszonyok, valószínűleg egyre nagyobb a részesedése a dél-koreaiaknak a továbbra is éllovas Sony mögött. Most az ISOCELL Slim termékcsalád gyarapodott.

A Samsung az ISOCELL Slim vonalat azzal a céllal alkotta meg, hogy kifejezetten kicsi helyet igénylő szenzorokat kínáljon ennek a keretében. Ezek az egységek kerülnek olyan helyekre, ahol különösen fontos az, hogy minél kisebb legyen a végeredmény, így például az okostelefonok frontkamerájánál. És amellett, hogy nagyon kicsi a most bemutatott ISOCELL Slim GH1, a felbontása cseppet sem szerény, 43,7 megapixelben képes állóképeket megörökíteni. Az apró felület és a kiemelkedő felbontás csak egy módon hozható össze, ha az egyes képpontok az eddiginél is összébb zsugorodnak. És ezen a téren rekordernek számít a lapka, ugyanis a világon elsőként vonultat fel bevetésre kész formában 0,7 mikronos pixeleket. Az ágazatban eddig 0,8 mikron volt az alsó határ, és ezt sikerült most megdöntenie a Samsungnak.

Galéria megnyitása

A mérnökök számára a pixelek méretének csökkentése mindig nagy kihívást jelent, hiszen ez olyan problémákat eredményezhet, mint például az kontrollálhatatlan interferencia, a színek közötti áthallás és az optikai vesztesség. A Samsung már a 0,8 mikront is úgy tudta elérni, hogy bevetette a japán kollaborációval létrehozott ISOCELL Plus technológiát, és itt ennek a tovább csiszolt változata fogja segíteni a képalkotást. Az ISOCELL Plus-nál már a szenzoron a színszűrők is fémes ráccsal vannak elszeparálva a megfelelő képminőség elérése érdekében. A Samsung szintén bejáratott Tetracell technológiája is adott itt, ami a pixelek összevonásáról gondoskodik, így 1,4 mikronos pixeleket is össze lehet hozni, ami nagyobb fényérzékenységet biztosít, és ezáltal képes lesz jobb felvételeket alkotni a szenzor rossz fényviszonyok mellett. De ebben az esetben 11 megapixel környékére esik a felbontása.

Videófelvételek készítését Ultra HD minőségben támogatja az ISOCELL Slim GH1, és nem a megszokott módon fogja kezelni a mozgóképeket. A natív 7968 x 5480 pixeles felbontás le lesz skálázva 3984 x 2740 képpontra, és ebből lesz kivágva a 3840 x 2160 pixel a videók számára. Ennek köszönhetően nagyobb részletgazdagsággal lehet számolni, mert több fényből tud dolgozni. Másodpercenként 60 képkockát képes megörökíteni a szenzor. Annak érdekében, hogy a felvételek akár optikai stabilizálás nélkül is simák legyenek, egy giroszkópon alapuló elektronikus stabilizálást (EIS) is felvonultat a komponens. Van továbbá nagy teljesítményű PDAF támogatás, ami lehetővé teszi a gyors és pontos fókuszkövetést is. Ez pedig nagyon jól fog jönni a videohívásoknál, vlogolásnál. Végül valós idejű HDR is biztosított, ami kiváló fehéregyensúlyról gondoskodik az egész képfelületen, méghozzá gazdag színekkel megfűszerezve.

A Samsung ISOCELL Slim GH1 sorozatgyártása hamarosan indul, még az év vége előtt számítani lehet erre, de a kész termékek valószínűleg már csak jövőre fognak vele debütálni. A vállalat előre láthatólag a saját készülékeiben is használja majd ezt, és más gyártók termékeiben is visszaköszönhet 2020-ban. Az első mintákat mostanra talán már meg is kapták a partnerek, amivel elkezdhetik a tervezési folyamatot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap