Shop menü

A VIDEOKÁRTYA-GYÁRTÓK ÁLLÍTÓLAG NEM LELKESEDNEK A 16 GB-OS GEFORCE RTX 4060 TI IRÁNT

Az új videokártya gyakorlatilag ugyanazt a hardvert használja, mint 8 GB-os társa, csak a VRAM kapacitását pumpálták fel 16 GB-ra.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A videokártya-gyártók állítólag nem lelkesednek a 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti iránt

Az Nvidia GeForce RTX 40-es sorozata a következő hét folyamán egy újabb taggal bővülhet, ugyanis a legutóbbi információk alapján a májusban bemutatott GeForce RTX 4060-as sorozat utolsó tagja, a csúcson elhelyezkedő 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti modell 2023. július 18-án jelenhet meg kereskedelmi forgalomban. Ez a videokártya mindössze annyiban különbözik majd a 8 GB-os verziótól, hogy több videó memóriát kínál, ettől eltekintve hardveresen egyéb differencia nem lesz köztük. A 16 GB-nyi VRAM miatt természetesen a listaár is változik, hiszen az új modell már 499 dollárba kerül majd, pont 100 dollárral többe, mint a 8 GB-os kiadás. A jelek szerint pont ez, vagyis a borsos árcédula okozza azt, hogy az AIB partnereket nem igazán villanyozta fel az új modell, éppen ezért nem is készítenek belőle sokféle kivitelt.

Az információ az AIB partnerektől származik és Andreas Schilling osztotta meg a Twitter virtuális hasábjain keresztül az elmúlt hét végén. A HardwareLuxx munkatársa szerint az AIB partnerek úgy látják, a 499 dolláros listaár fényében nincs túl sok értelme sokféle egyedi dizájnnal ellátott modell piacra dobásának, ennek megfelelően nem is lesz túlságosan nagy választék a 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti-ből.

A probléma az, hogy a 499 dolláros MSRP-hez képest a „prémiumkategóriás”, vagyis a komolyabb hűtéssel és magasabb órajelekkel érkező verziók akár 50 dollárral többe is kerülhetnek, ami már csak 50 dollárral marad el a következő GeForce RTX 40-es sorozatú videokártya, a GeForce RTX 4070-es modell listaárától, ami 599 dolláros MSRP-vel debütált. Ehhez képest a GeForce RTX 4070 sokkal jobb teljesítményt kínál, ugyanis a 8 GB-os GeForce RTX 4060-as modellhez képest nagyjából 30%-kal gyorsabb, és valószínűleg a 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti sem tud komolyabb mértékben felzárkózni hozzá, hiába a VRAM kapacitásának duplázása, jó eséllyel csak néhány százaléknyit faraghat majd az említett hátrányból az új termék.

Maga a 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti az eddigi információk alapján a 8 GB-os modell tulajdonságait örökölheti, gyakorlatilag csak a VRAM kapacitásában találhatunk eltérést a két termék között. Ennek megfelelően a 16 GB-os verzió is 4352 aktív CUDA maggal érkezik, a GPU Boost átlag-órajel pedig továbbra is 2,5 GHz lesz, legalábbis a referencia paramétereket alkalmazó modelleknél. A 128-bites memória-adatsínre kapcsolt 16 GB-nyi GDDR6-os VRAM szokás szerint 18 GHz-es effektív órajelen üzemelhet, ami 288 GB/s-os effektív memória-sávszélességet eredményez majd. A PCI Express 4.0 x8-os csatolófelülettel ellátott videokártya TDP kerete a szokásos 160 W-os szinten helyezkedik majd el.

Az újdonságból az eddigi információk alapján nem készül Founders Edition kivitel, vagyis csak az AIB partnerek által összeállított modellekből lehet majd válogatni, amelyekből a jelek szerint nem lesz túl nagy a választék. Az egyelőre kérdéses, hogy a 16 GB-os modell fel tud-e mutatni akkora gyorsulást, ami miatt érdemes kifizetni érte a 100 dolláros felárat. Ez legkésőbb az első független tesztekből egészen biztosan kiderül a következő hét folyamán.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére