A vártnál még mindig kevesebb ultrabook fogy

A viszonylag magas ár mellett a PC piac gyengélkedése és a kedvezőtlen gazdasági környezet is rontja az ultravékony notebookok esélyeit.

A vártnál még mindig kevesebb ultrabook fogy

A DigiTimes tajvani gyártói forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az ultrabookok piacán idén a vártnál kevesebb termék kerül leszállításra. A jelenlegi adatok szerint az idén leszállított noteszgép mennyiségnek mindössze 5%-át teszik majd ki az ultrabookok, ami jelentősen rosszabb érték, mint amit az elemzők egy évvel ezelőtt vártak.

Az IHS iSuppli elemzői tavaly azt várták, hogy idén az ultrabookok a notebook piac szállítási mutatóinak 13%-át adják majd, 2013-ra pedig 28%-ra növekszik ez az érték. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a jelek szerint a korábbi várakozásokat végül messze alulmúlják majd a valós eredmények. Az IHS iSuppli elemzői ennek fényében a 2013-as előrejelzést is módosították, így jövőre már „csak” 20%-os ultrabook aránnyal számolnak a noteszgépek szegmensében. Ha ez valóban bejön, az azért komoly előrelépés lesz az idei eredményhez képest.

Az ultrabookok eddig tehát nem váltották be az Intel hozzájuk fűzött reményeit, pedig a gyártó gőzerővel népszerűsíti az ultravékony noteszeket, ám azok látszólag még mindig nem elég vonzóak a felhasználók számára. Emögött egyrészt a termékek viszonylag magas ára, másrészt a táblák egyre növekvő népszerűsége állhat, plusz a PC piac is gyengélkedik, ami kétségkívül az utrabookok forgalmára is negatív hatást gyakorol.

Időközben a processzorok TDP-je egyre lejjebb kúszik, az SSD meghajtók ára is csökken, így a gyártók számára egyre könnyebb ultravékony noteszgépeket építeni. Persze az új konfigurációk ára még mindig magas, és ez a helyzet a Haswell APU egységek érkezésével sem változik, legalábbis jelentősebb mértékben sajnos biztosan nem. A legfrissebb pletykák szerint a Haswell alapú ultrabookok esetében 700 dollárról indul majd az alapár, csak úgy, mint Ivy Bridge alapú társaiknál. A friss információkból az is kiderül, hogy az akkumulátoridő is jelentősen növekedni fog: az Intel ma még öt órában határozza meg az ultrabookok teljes töltéssel elérhető átlagos akkumulátor-üzemidejét, a Haswell alapú konfigurációknál azonban egyetlen töltéssel már 9 óra körüli átlag akkumulátor-üzemidőre számíthatunk majd.

Az ultrabookok kétségtelenül vonzóbbak lehetnek, ha a modern táblákhoz hasonló akkumulátor-üzemidőt kínálnak. A Haswell alapú ultrabookok esetében a kilencórás üzemidő mellett az ajánlásban egyébként hibrid dizájn és érintőkijelző is szerepel, sőt, a Full HD natív felbontású megjelenítők alkalmazása is ajánlott. Utóbbi ajánlások persze minden bizonnyal inkább a drágább, felsőkategóriás ultrabookokra vonatkoznak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward