A tervekhez képest már egy év késésben van az Intel 7 nm-es csíkszélessége

Erről a vállalat pénzügyi eredményeit összegző tájékoztatón esett szó, vagyis az információ teljesen hivatalosnak minősül.

A tervekhez képest már egy év késésben van az Intel 7 nm-es csíkszélessége

Az Intel háza tájáról érdekes információk érkeztek a távolabbi tervekkel kapcsolatban, igaz, most csak a processzorokról esett szó, az Xe sorozatú videokártyákról nem. Úgy tűnik, hogy a korábbi terveknek megfelelően érkeznek a 10 nm-es csíkszélességgel készülő Tiger Lake mobilprocesszorok, valamint a szintén 10 nm-es csíkszélességet használó Ice Lake-SP szerverprocesszorok is: mindkét sorozat idén mutatkozhat be.

A pletykák kereszttüzében lévő, 10 nm-es csíkszélességgel készül Alder Lake-S asztali processzorok, amelyek a 12. Intel Core generációt alkotják, várhatóan csak 2021 második felében jelenhetnek meg. Előttük azonban még érkeznek a 11. generációs Intel Core sorozat tagjai, a Rocket Lake-S processzorok is. Utóbbiak azért lesznek különlegesek, mert ugyan 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, de már új architektúrát alkalmaznak mind a processzormagok, mind pedig az iGPU terén, így érezhető teljesítménynövekedésre számíthatunk mindkét fronton, ahogy azt korábbi hírünkben már említettük.

Galéria megnyitása2021 második felében a szerverpiac is új fejlesztést kap a Sapphire Rapids formájában, amely ismét egységessé teszi a kissé töredezett Xeon sorozatot, ahol addig a 14 nm-es Cooper Lake és a 10 nm-es Ice Lake-SP modellek tartják a frontot. A Sapphire Rapids lényegében mindkét említett sorozat utódjául szolgálhat, érkezésére azonban majd csak valamikor 2022 második felében lehet számítani.

A fentebb említett lapkák után már a 7 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok következnek majd, ám a 7 nm-es gyártástechnológia körül a jelek szerint nincs minden rendben. A gyártástechnológia bevezetése a belsős tervekhez képest eddig már féléves késést szedett össze, ám ehhez most egy újabb féléves késés jött hozzá, így a 7 nm-es csíkszélesség köré épülő termékek megjelenése körül sok a bizonytalanság. Az aktuális helyzet alapján az első 7 nm-es csíkszélességgel készülő Intel processzorok valamikor 2022 végén, illetve 2023 elején érkezhetnek meg. A 7 nm-es csíkszélességet érintő problémát egyébként már sikerült elhárítani, de a késéssel így sem túl sokat kezdeni.

Érdekesség, hogy a 7 nm-es gyártástechnológiát érintő problémák esetében csak a processzorpiacot említették az illetékesek, mint érintett részleget, az Xe sorozatú dGPU-k szegmensét nem, ami azt jelentheti, hogy a videokártyák és gyorsítókártyák alapjául szolgáló grafikus processzorokat harmadik féllel gyártathatja le a vállalat, legalábbis ez tűnik logikusnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap